GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Şubat 2020 Çarşamba 09:07

Dolar ve altında son durum...

Piyasalar corona virüsün etkilerini izlerken dolar/TL güne 6.15 seviyesine yakın başladı. Gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nın açıklayacağı faiz kararı özet metninde olacak.

Corona virüs salgınının etkileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz toplantısı tutanaklarının izleneceği, veri bakımından sakin geçecek yeni güne Dolar/TL 6,15 seviyesinden başladı.

TCMB, 19 Şubat tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayınlayacak.

DOLAR
6.1561
(%0.23)
EURO
6.6971
(%0.19)
ALTIN
325.549
(%0.81)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, “Enflasyonun bir süre için mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra yıl sonu tahminimize doğru kademeli olarak gerileyeceğini öngörüyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ve Çin'in de aralarında bulunduğu 13 ülke vatandaşı ve firmasına İran'ın füze gelişim programına destek olduğu için yaptırım kararı alındığını açıkladı. Çin’de corona virüsten yaşamını yitirenlerin sayısı 2715’e ulaştı.

Dolar, altın ve ABD tahvilleri küresel endişelere karşı güvenli liman alımlarıyla sert değer kazançları yaşarken gelişmekte olan para birimleri ise güçlenen dolar karşısında sert değer kayıpları gösteriyor. Dolar endeksi 100 seviyesinin hemen altındaki seyrini sürdürürken ABD tahvil getirileri ise sert düşüşler gösteriyor.

Reuters’a konuşan bankacılar corona virüsün Türkiye ekonomisine etkilerinde ise bir çok kanaldan hem negatif hem pozitif yansımaların görüldüğüne dikkat çekiyorlar. Öte yandan virüsün küresel ekonomiye etkisinin ne olacağı konusundaki belirsizlik ise Türkiye özelinde hangi etkilerin öne çıkacağının da belirsiz olmasına neden oluyor.

REZERVDEKİ DÜŞÜŞE KARŞI TELAFİ ADIMI
Öte yandan, TCMB, 31 Aralık-20 Şubat döneminde 9,2 milyar dolar azalarak 24,7 milyar dolara gerileyen net rezervini artırmak için yeni adım attı. TCMB, ticari bankaların kendisine daha fazla döviz verip TL almasının (takas-swap) önünü açtı. Böylece banka, bir tür emanet dövizle rezervdeki düşüşü telafi etmiş olacak.