GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Temmuz 2024 Salı 09:19

Dolar kritik seviyenin üzerinde!

İstanbul'da serbest piyasada dolar güne 33 liranın üstünde başladı. Piyasada likidite ve gecelik faizler yakından takip ediliyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 33,0650 liradan, Euro 35,7790 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 33,0630 liradan alınan dolar, 33,0650 liradan satılıyor. 35,7770 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 35,7790 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL, 33,13 tarihi zirvesinin altında dar bantta seyrederken piyasalarda Para Politikası Kurulu (PPK) özetleri başta olmak üzere veri gündemi ile küresel faiz kararları izleniyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Piyasalar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın faiz indirimine gideceğine neredeyse hiç ihtimal vermezken eylülde 25 baz puan büyüklüğünde faiz indirimi fiyatlıyorlar ve bu nedenle yetkililerin gevşeme yanlısı açıklamalarda bulunmasını bekliyorlar. 

Japonya'da ise yatırımcıların beklentileri ABD kadar net değil. Piyasalar yüzde 60 olasılıkla 10 baz puan faiz artırımı fiyatlıyor ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) devasa tahvil alım programından nasıl çıkacağına ilişkin bilgi almayı bekliyorlar.

Günün ilerleyen saatlerinde Microsoft ve çip üreticisi AMD bilançolarını açıklayacaklar. Almanya ve İspanya'da da öncü enflasyon verileri açıklanacak.

LİKİDİTE VE GECELİK FAİZLER TAKİP EDİLİYOR

Piyasalarda fazla likidite ve gecelik faizler yakından takip ediliyor. Gecelik faiz, ay ortasında bir hafta boyunca politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle geçen hafta başında yeniden politika faizinin üzerine çıkmıştı.

Fazla likidite ise dün itibarıyla 320 milyar TL civarına yükseldi. Gecelik faiz de yüzde 47,95 ile faiz koridorunun alt bandına yeniden yaklaştı.

Bugün iç veri gündeminde, Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta politika faizini yüzde 50'de sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetler, temmuz ayı ekonomik güven endeksi, 2023-2100 nüfus projeksiyonları, bankacılık sektörü haziran ayı verilerini yer alıyor.

TCMB MESAJLARI TL'Yİ DESTEKLEMİŞTİ

Dar bantta yatay ancak tarihi zirveye yakın seyir izleyen dolar/TL, Cuma günü TCMB'nin erken bir faiz indirimini dışlayan söylemlerinden destek bulmuştu.

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay Reuters'a yaptığı açıklamada, şu anda faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini ve indirimler başladığı zaman da sıkı duruşun korunacağını söyledi.

Akçay, aylık enflasyonun ana eğiliminde, enflasyon beklentilerinde ve iç talep dengelenmesinde "kalıcı iyileşmeler" sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceklerini söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan da ay başında Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" demişti.