GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Temmuz 2019 Çarşamba 09:49

Doğa cenneti atık üssü oluyor!

İzmir Foça’da inşaatına başlanan, hayvansal dışkının biyogaz, elektrik enerjisi ve gübreye dönüştürüleceği tesise kapasite artırımı gündeme geldi. Kapasitenin günlük 95 tondan 437 tona çıkarılması için ÇED başvurusu yapıldı. Ancak tarım arazisi üzerine kurulacak tesisin Değirmen Deresi'ne 250 metre, Balıkpınar Deresi'ne 360 metre ve yerleşim yerlerine 2 kilometre yakınlıkta oluşu dikkati çekti. Şirketin ortakları arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapan Rönesans İnşaat’tan bir isim de bulunuyor

Mustafa AKBAŞ/SONKALE- Eşsiz plajlarıyla bilinen Foça'ya dev bir atık tesisi daha geliyor. Geçen yıl Adalet Bakanlığı'nca Foça Cezaevi'nin içine kurulan, günlük 75 ton hayvansal dışkının biyogaz ve elektrik enerjisine dönüştürüldüğü tesisin ardından bu kez Ilıpınar Mahallesi’nde benzer bir tesis için çalışmalar sürüyor. Ilıpınar'ın Sarıkaya Mevkii'nde, Energrom Enerji adlı firma tarafından yapımına başlanan Foça Biyometanizasyon Tesisi için çalışmalar hız kazandı. Firma, hayvansal dışkının biyogaz, elektrik enerjisi ve gübreye dönüştürüleceği tesisin kapasitesinin günlük 95 tondan 437 tona çıkarılması için ÇED başvurusu yaptı. Kapasitesi artırılacak tesisin biyogazdan 3,201 Mwe/3,285 MWm elektrik enerjisi üretmeyi amaçladığı bildirildi.

10 GÜNLÜK SÜRE..
Atık işleme kapasitesinin yaklaşık 4.5 kat daha artırılması istenen tesis için 8 milyon dolarlık (45 milyon TL civarında) yatırım öngörüldüğü, daha önce ise İzmir Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nce "ÇED Gerekli Değildir" kararı verildiği aktarıldı. Son şekli verilen ÇED raporu 22 Temmuz itibariyle halkın görüşüne açıldı. 10 günlük süre içinde, projeyle ilgili görüş, öneri ve şikayetler Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ya da bakanlığa iletilebileceği ilan edildi.

TARIM ARAZİSİNE KURULU
Ancak, son şekli verilen ÇED raporunda tesisle ilgili bazı bilgiler dikkati çekti. Bölgedeki büyükbaş besi, süt hayvancılık işletmeleri ve yumurta tavuğu işletmelerinin atıklarını toplayıp biyogaz üretmeyi hedefleyen tesisin, tamamı tarım ve orman arazisi olan 51 bin 900 metrekare (yaklaşık 52 dönüm) alan üzerine oturacağı görüldü. Ayrıca, tesisin Gediz Nehri'ni besleyen Değirmen Deresi'ne 250 metre, Balıkpınar Deresi'ne 360 metre ve yerleşim yerlerine 2 kilometre yakınlıkta oluşu dikkati çekti.

SARAYI YAPAN FİRMADAN
Öte yandan, tesisi kuran Energrom Enerji İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş.'nin ortakları arasında da tanıdık isimler yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı yapan Rönesans İnşaat’ın bir dönem Rusya'da genel koordinatörlük görevini üstlenen Mustafa Kemal Özakay'ın ortağı olduğu şirkette, diğer ortaklar Moots İnvestments LCC Corporation, Emre Şapçı ve Bülent Özdemir gözüküyor. Toplam 25 milyon TL sermaye ile kurulan şirkette Moots firması 10 milyon TL, Bülent Özdemir e Emre Şapçı 6'şar milyon TL, Özakay ise 3 milyon TL'lik hisseye sahip.