Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Finlandiya-İsveç Daimi Ortak Mekanizma Toplantısı’nın Brüksel’deki NATO karargahında yapılan beşincisinin ardından basına açıklamalarda bulundu.
Toplantıda tarafların Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörle mücadele alanında Madrid’deki NATO Zirvesi sırasında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımların gözden geçirildiğini aktaran Fidan, “NATO’ya katılma arzusundaki ülkelerin terörizmle mücadele konusunda sağlam tavır sergilemeleri şarttır.” dedi.
Fidan, “İsveç mevzuat değişikliği anlamında adımlar attı ancak mevzuat değişikliklerin fiiliyata yansıması gerekiyor.” ifadesini kullanarak, Üçlü Muhtıra’nın gereklerinin harfiyen yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.
“TÜRKİYE İÇİN BİR MANASI KALMIYOR”
Dışişleri Bakanı Fidan, NATO’ya üyelik için müstakbel müttefiklerin Türkiye’ye askeri malzeme ihracatında yaptırım ve kısıtlama uygulamalarına son vermelerinin gerektiğinin de altını çizdi.
İsveç’te terör örgütlerinin faaliyetlerinin devam ettiğine dikkati çeken Fidan, “PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar, İsveç sokaklarında gösterilerine devam edecekse eleman devşirebilecekse mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişiminin Türkiye için bir manası kalmıyor.” dedi.
Fidan, “Öte yandan Kurban Bayramı'mızın ilk gününde milyarlarca Müslümanın kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’e alçakça saldırılmasına izin verilmesi, göz ardı edebileceğimiz bir durum değildir. Üstelik bu ilk kez de olmuyor. Terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren eylemlere izin veren bir ülkenin terörle mücadeleye nasıl katkı getireceği tartışmaya açık hale geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
İsveç’in taahhütlerini yerine getirdiği iddiasını ayrıca incelemek gerektiğine işaret eden Fidan, “zaman baskısının” bir metot olarak kullanılmasını tasvip etmediklerini kaydetti.
İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN AÇIKLAMA
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın 28 Haziran 2022’de imzaladığı Üçlü Muhtıra’da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma’nın Brüksel’de NATO karargahında düzenlenen 5. toplantısının ardından basına değerlendirmelerde bulundu.
“Yaptığımız görüşmede ilerleme sağlandığını düşünüyorum.” ifadesini kullanan Billström, NATO üyesi olmak için yoğun çalıştıklarını belirtti.
11-12 Temmuz’da Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’ni işaret eden Billström, “Önümüzdeki hafta olumlu bir karar çıkmasını umuyoruz ama bu tamamen Türkiye’ye ait bir karar olacak.” diye konuştu.
???????Billström, bugün Stockholm Bölge Mahkemesi’nin terör örgütü PKK/YPG üyesine haraç toplamaktan ceza verdiğini hatırlatarak, “Ülkemizde terör örgütü PKK/YPG için haraç toplayan 40 yaşındaki kişi, 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılırken, cezasını çektikten sonra sınır dışı edilecek. Bu tarihi bir karardır. PKK’ya yönelik endişeleri ciddiye aldığımızın da bir kanıtıdır.” değerlendirmesinde bulundu.
NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında görüştü.
Toplantılara katılacak Türk heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanı sıra MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar yer alıyor.
Toplantıda 14 Haziran’da Ankara'da yapılan bir önceki toplantıdan bu yana geçen sürede Finlandiya ile İsveç'in özellikle terörle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımların gözden geçirilmesi planlanıyor.
NATO Madrid Zirvesi öncesinde Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra ile Daimi Ortak Mekanizma tesis edilmişti. Bugün NATO’da yapılan görüşmeler bu mekanizmanın beşinci toplantısı oldu.