ABD'de bir müzik şirketinde yapımcı olarak çalışan bilgisayar mühendisi 39 yaşındaki Denem Orhun, yaklaşık bir buçuk yıl önce tatil için geldiği Dikili'de tarihi bir keşif yapılmasına önayak oldu. Dikili'de dalış yaparken su altında yuvarlak kolonlara rastlayan Orhun, çektiği görüntüleri Bergama Antik Kenti kazı ekibine ulaştırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları kolonların, Akalılar tarafından kurulan ilk kent devleti Atarneus Antik Kenti'ne ait liman olduğunu belirledi. Bölge Resmi Gazete'de yayınlanan kararla da birinci derece sit alanı ilan edildi.
14 BİN YILLIK TAŞ VE ALETLER!
Dikili'de yapılan son keşif de büyük heyecan yarattı. Yaklaşık 3 ay önce yine Ballı Kaya Mağarası'nda yürütülen kazılarda Geç Yontma Taş Devri'ne ait tam 14 bin yıllık taş aletler ve kemik buluntularına rastlandı. Çalışmaları yürüten Türk ve Alman bilim insanları, mağaranın, ana tanrıça Kybele'ye adanmış bir kült merkezi olarak da kullanıldığını ortaya çıkardı. Alman Arkeoloji Enstitüsünün yürüttüğü Pergamon kazılarına paralel olarak gerçekleştirilen araştırmalarda bulunan tabakalarda taş aletler ve kemikler gün yüzüne çıkarıldı.
(Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz)
KIRGÖZ: GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYACAĞIZ
Doğup büyüdüğü ilçede belediye başkanlığı koltuğunda oturan Adil Kırgöz, söz konusu alanların UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Kırgöz şöyle konuştu:
“Bu lokasyona uğrayan her konuğumuz doğasının, tertemiz havasının ve sahillerinin büyüsü ile ayrılıyor. Gerçekten de ilçemiz Ege’nin parlak bir incisi. Son keşifler gösterdi ki bölgemizde sadece yerin altı değil üstü de insanlık tarihine ışık tutan incilerle dolu. Atarneus Antik Limanı ve Ballı Kaya Mağaras'ında yapılan keşifler bu inci halkasının son taneleri. Zaten olması gerektiği gibi SİT alanı ilan edildi. Gözümüz gibi bakıp koruyacağız. Yine ilgili kurumlarla bu mirası dünyanın gündemine taşıyabilmek için elimizden gelen tüm çabayı harcayacağız.”