GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Ağustos 2024 Perşembe 08:53

Devlet okulları da cep yakıyor!

Özel okul ücretlerinin fahiş oranda artmasının ardından, devlet okulları da ‘bağış’ adı altında istedikleri ücretlerle cep yakıyor. Büyük şehirlerdeki lüks semtlerde bulunan bazı okullarda 30 bin liraya kadar ücret isteniyor.

Devlet okullarında velilerden kayıt ücreti ve bağış istenmesinin, eğitimdeki adalet ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen)  “Bu uygulama derhal sona ermeli. Tüm öğrenciler eşit şartlarda ve ücretsiz eğitime erişebilmeli’’ açıklamasını yaptı.

FAHİŞ ÜCRETLER ÖDENİYOR

Velilerden kayıtlarda ek ücret talep edilmesinin eğitim hakkını hiçe sayan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Eğitim Sen, “Eğitim, toplumun her kesiminden bireylerin eşit fırsatlara sahip olması gereken en temel insan haklarından biridir. Ancak son yıllarda devlet okullarında alınan yüksek kayıt ücretleri, bu hakkın giderek daha da erişilmez hale gelmesine neden olmaktadır. Aileler, çocuklarını devlet okullarına kaydettirmek için fahiş ücretler ödemek zorunda bırakılmakta ve bu durum toplumsal eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir” açıklamasını yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), her eğitim-öğretim yılı başında kayıt ücretlerinin yasadışı olduğunu belirtmesine rağmen uygulamada bu durumun devam ettiğini kaydedildi. Açıklamada, “Devlet okullarının amacı, tüm öğrencilere eşit şartlarda eğitim sunmaktır. Bu uygulama, eğitimi hak değil meta haline getiren piyasa odaklı anlayışın sonucudur” ifadeleri kullanıldı. SÖZCÜ