GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Şubat 2023 Salı 12:16

Deprem tarım ve hayvancılığı da vurdu... 'Fiyatlar iyice artacak'

Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, 11 ilde on binlerce yurttaşın hayatını kaybettiği deprem felaketinin, tarım ve hayvancılıkta da büyük yıkım yaratacağını söyledi. Kayısı, antep fıstığı, kırmızı biber, yer fıstığı, baharat, yeşillik ve turp gibi birçok ürünün fiyatının fahiş derecede artacağını söyleyen Çiftçi, "Zaten yüzde 150 olan gıda enflasyonu daha da artacak. Fiyatlar iyice uçacak. Üreticiye karşılıksız destek sağlanmazsa deprem bölgesini ayağa kaldıramayız" dedi.

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkım yaratan depremler tarım ve hayvancılığa da büyük darbe vurdu. Eski Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı ve yüksek ziraat mühendisi Ferdan Çiftçi bazı ürünlerin fiyatlarının fahiş seviyede artacağını söyledi. 

(Ferdan Çiftçi)

"KARŞILIKSIZ DESTEK SAĞLANMALI"

SONKALE'ye konuşan Çiftçi, üreticinin büyük sıkıntı yaşadığını, yeni ekim sezonunun da büyük sorunlarla açılacağını belirterek şöyle konuştu:

"Büyük acı yaşıyoruz. Koordinasyonsuzluk nedeniyle çok büyük kayıplarımız oldu. Yurttaşlar el attı, büyük bir dayanışma örneği sergilendi. Bunun devam etmesini diliyorum. Depremler tarım ve hayvancılık açısından çok önemli illeri etkiledi. Tarımın başladığı, hayvancılığın geçim kaynağı olduğu bereketli bir coğrafyada yaşandı. Ağıllar yıkıldı, hayvanlar beslenemedi, inek sütleri sağılıp değerlendirilemedi. Bakanlık ve belediyeler yem desteğinde bulunuyor. Ancak bu yardımların bütüncül olarak ele alınması gerekiyor.  Hasatla ilgili de sıkıntılar yaşanıyor. Dalında kalan narenciyeler var. Yeni ekim sezonu yaklaşıyor. Toprak işlenecek, tohumlar serpilecek. İş gücüne, alet ekipmana ihtiyaç var. Üreticide nakit para ve ekipman kalmadı. İnsanlar göç ediyor, iş gücü sıkıntısı var. Kırsalı tutamazsak deprem bölgelerini ayağa kaldıramayız. Buradaki üreticilere karşılıksız destek sağlanmalı."

"ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ZOR DURUMDA"

Depremden etkilenen illere göre üretimi zarar görecek ve fiyatı artacak ürünleri tek tek sıralayan Çiftçi şöyle devam etti:

"Adana'da mısır, patates, ay çiçeği, kapya biber ve kuru soğan. Adıyaman'da buğday, nohut, mercimek, badem. Gaziantep'te antep fıstığı, zeytin, nar ve buğday. Özellikle Nurdağı ve Islahiye bölgesinde kırmızı biber. Hatay'da yeşillikler, mandalina, buğday, fidancılık, meyveler... Kahramanmaraş'ta buğday, kırmızı biber, ay çiçeği. Kilis'te zeytin, armut, ayva, üzüm. Malatya'da kayısı başta olmak üzere, buğday ve şeker pancarı. Osmaniye'de yer fıstığı, turp, ay çiçeği,  Kahramanmaraş'ta baharat...

Bu ürünlerde hem mevcutta görülen zarardan hem de yeni ekim sezonu yaşanacak sıkıntılardan kaynaklı büyük kayıplar olacak. Üretici zor durumda. Tüketici de çok kötü etkilenecek. Zaten yüzde 150'leri bulan gıda enflasyonu daha da artacak. Fiyatlar daha da uçacak. Bu ürünlere bağlı gıda ürünleri bulunamaz hale gelecek ya da fiyatı çok yüksek olacak. İhracat böyle bir durumda 3. planda ancak kayısı, biber gibi ihraç ürünlerinde de sıkıntılar yaşanacak."