GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Şubat 2023 Perşembe 22:36

Deprem profesörü açıkladı... İşte İzmir'in en güvenli ve riskli yerleri...

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye'yi yasa boğan depremin ardından İzmir'in risk haritasını açıkladı. Haritaya göre İzmir'in birçok ilçesinin deprem riski taşıdığı dikkati çekti.

Türkiye'yi yasa boğan, Kahramanmaraş merkezli, 10 kenti etkileyen ve 20 bine yakın yurttaşımızın hayatını kaybetmesine yol açan depremin ardından ulusal televizyon kanallarında halkı bilgilendiren Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Prof. Dr. Ercan, "İzmir'in sarsıntı bölgelendirme jeofizik haritası"nı "Kırmızı: En sarsılır, sarsıntıyı 3-4 kat büyütür en çekinceli yerler, Mavi: Sakıncalı yerler, büyütme 2,5-3, Yeşil: Orta sarsılır yerler 1,7-2,4 büyütme, Sarı: az sarsılır yerler, 1,2-1,7, Gri: en güvenli yerler" notuyla duyurdu.

Prof. Dr. Ercan'ın paylaştığı haritada İzmir'in deprem açısından en riskli ilçelerinin kırmızı ile işaretli olan Menemen ve Çiğli ilçelerinin yanı sıra Bayraklı, Alsancak, Konak ve İnciraltı'nın sahil kesimleri olduğu görüldü. Sarı ile işaretli, en risksiz ilçeler olarak ise Kemalpaşa ve Buca ile Balçova ve Güzelbahçe'nin iç kesimleri göze çarptı.

İşte o harita:

Prof. Dr. Ercan, "Batı Anadolu'nun deprem etkinliği" başlığıyla bir başka harita daha paylaştı. "Mavi: Gerilen yerler, Denizli, Buldan, Germencik-Ortaklar, Sisam, Selçuk, Akhisar, Dikili, Seferihisar-Urla. Yeşil: Ovalar, Siyah Çizgiler: Kırıklar" notuyla paylaşılan harita şöyle: