GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Şubat 2023 Çarşamba 20:56

Deprem bölgesindeki Başkan Tugay, SONKALE'ye anlattı: İZMİR'DEKİNİN BİN KATI!

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, deprem sonrası ihtiyaçları tespit etmek ve yurttaşlara yardım ulaştırmak için gittiği Gaziantep'teki izlenimlerini SONKALE'ye anlattı. Çok ağır bir tablo ile karşılaştıklarını belirten Başkan Tugay, "Elektrik verilemeyen yerler var, doğalgaz kesik. Su ve akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor. Suçlamak için söylemiyorum ama koordinasyon merkezleri darmadağın. İzmir'de yaşadığımız deprem buradakinin binde 1'i. Maalesef hiç hazır değilmişiz" dedi.

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR-Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve binlerce insanın ölümüne neden olan depremlerin büyük yıkım yarattığı illerden Gaziantep'te incelemelerde bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay gördüğü sıkıntıları SONKALE'ye anlattı.



KOORDİNASYON SIKINTISINA DİKKAT ÇEKTİ

Gaziantep'in Nurdağı ve Islahiye ilçelerinde incelemelerde bulunan, Kahramanramaş ve Adıyaman'a da gitmeyi planladığını belirten Başkan Tugay, afet bölgesindeki koordinasyon sıkıntısına dikkat çekti. Tugay şöyle konuştu:

"Gerçekten felaket bir tablo var. Çok fazla yıkım var. Nurdağı ilçesi neredeyse yok olmuş. İzmir'de yaşadığımız buradakinin binde 1'i. İnanılmaz kötü bir afetle karşı karşıyayız. Enkaz altında kalan insanlar var. Kaldırılmamış, dokunulmamış enkaz çok. Birçok kişi kendi imkanlarıyla enkazı kaldırmaya çalışmış. Arama kurtarma çalışmaları geç başlamış. Kurtarma ekipleri az. Elektrik verilemeyen yerler var, doğalgaz kesik. Su ve akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor. Hava buz gibi soğuk. Temel ihtiyaçları temin etme konusunda sıkıntılar var. Yardım geliyor ancak koordinasyon merkezleri darmadağın. Suçlamak için söylemiyorum. Daha iyi bir organizasyon olabilirdi. Böyle bir afete hiç hazır değilmişiz. Çok yaygın bir alan doğru ancak daha iyi koordine edilebilirdi. Her yerden yardım geliyor. Ancak gelen yardımları kime, nerede, nasıl dağıtacaklarını bilemiyorlar."



"İNSANLAR KURTARMADAN UMUDU KESMİŞ"

Deprem nedeniyle ana yolların bile hasar gördüğünü belirten Tugay "Yollar kapalı. Hiç girilemeyen köyler var. Acilen yolların tamir edilmesi gerekiyor. Şehirde bizi görünce bağıran, tepki gösteren oluyor. 'Geç kaldınız, abim öldü', 'Annem, babam öldü, neredesiniz?' diye feryat edenler oldu. İnsanlar kurtarmadan umudu kesmiş, cenazelerini teslim almak için enkaz yanında bekliyor. Kurtarma çalışmaları için araç gereç lazım. O da yok" diye konuştu.



CENAZELER ÇÖP TORBASINA KONULUYOR!

Maraş'ta kendisine ulaşan bir iddiayı da gündeme getiren Başkan Cemil Tugay şunları kaydetti:

"Maraş'ta görevli bir hemşire tanıdığım bir doktor vasıtasıyla bana ulaştı. Acil olarak ceset torbası ve battaniye ihtiyacı olduğunu, vefat edenleri çöp torbasına koymak zorunda kaldıklarını söyledi. Bu eksikliği gidermek ve gerekli yerlere ulaştırmak için arkadaşlarımız çalışıyor. Yardım için iyi niyetli birçok insan var. Buraya gönüllü olarak geliyorlar. Kurumlar vasıtasıyla yardım için gelsinler. Belediyeler ya da AFAD yolu ile yardım çalışmalarına katılabilirler."