GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
18 Ekim 2021 Pazartesi 10:42

Çeşme Projesi için yeni gelişme...

Çeşme Yarımadası'na yaklaşık 1 buçuk milyon ek nüfus getireceği öngörülen, çevreciler tarafından "İzmir'in Kanal İstanbul'u" olarak nitelendirilen Çeşme Turizm Projesi ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Danıştay 6. Dairesi, proje ile ilgili sınırları genişletme kararına karşı "Yürütmeyi durdurma" istemiyle açılan davada bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Bilirkişi heyetine itiraz olmaması halinde bölgede keşif turu yapılacak.

SONKALEİZMİR-Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kentte uzun süre tartışmalara neden olan projeye ilişkin İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)  gibi kuruluşların ve kişilerin açtığı ortak davada önemli bir karara varıldı.  Danıştay 6. Dairesi, 122 bin hektarlık orman, mera, hazine arazileri, deniz alanı ve kıyıları kapsayan yüzde 92.8’i kamuya ait alanda Cumhurbaşkanlığı’nın almış olduğu Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı’nın iptali talebiyle açılan davada keşif kararı verdi. Keşfin 27 Ekim’de yapılacağı açıklandı. 



2019’da Cumhurbaşkanı kararnamesiyle “Çeşme Kültür ve Turizm Bölgesi” ilan edilen, 2020’de yeni bir kararla bölge sınırı genişletilen bölge 16 bin 624 hektarlık bir alanı kapsıyor. Bu alan yarımadanın yüzde 55’ini oluşturuyor. Kültür Bakanlığı  tarafından proje ile 100 bin yeni istihdam, golf sahaları, spor tesisleri, müze, motor sporları pisti, opera, bale, sinema, tiyatro salonları, agro turizm alanları vaat edilirken, çevreciler tepkili.
Çevreiciler projenin özgün coğrafyası, tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal nitelikleriyle çok çeşitli bir yapıya sahip olan yarımadanın doğal dengesi tamamen bozacağını, artan nüfus ile birlikte Çeşme'nin susuz kalacağını öne sürüyor.