GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Mart 2022 Çarşamba 15:59

Çeşme Altınkum'da tahribat tam gaz! BU KEZ DE İSKELE...

Dünyaca ünlü Çeşme Altınkum Plajı'nda beach clup yapmak için Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden 1,3 dönümlük yer kiralayan ancak iş makineleriyle 12 dönümlük alanı tahrip eden firmanın faaliyetleri durmuyor. Bu kez de birinci derece doğal SİT alanı olan deniz kıyısındaki kayalıkların üzerine demir iskele yerleştiren firma, çevrecileri ve yurttaşları kızdırdı. Şikayet üzerine, firmanın iskele çalışmaları durdurulurken, yöneticileri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne çağrıldı.

SONKALEİZMİR-İzmir'in Çeşme İlçesi'ndeki dünyaca ünlü Altınkum Plajı'nda beach clup yapmak amacıyla daha önce sahil bandındaki araziyi traşlayıp koruma altında olması gereken çok sayıda ardıç ağacını kesen firma, şimdi de aynı bölgede deniz kıyısındaki kayalıkların üzerine demir iskele kurdu. 

Çevreciler ile bölge sakinlerinin şikayeti üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilçe müdürlüğü ekipleri, birinci derece SİT alanı olan deniz kıyısına gelerek inceleme yaptı, tutanak tuttu. Bunun üzerine iskele çalışmaları durdurulurken, firma çalışanlarının da bakanlığın İzmir il müdürlüğüne çağrıldığı öğrenildi.



"6 METREKARE ALKOLSÜZ BÜFE İZİNLERİ VAR"

SONKALE'ye konuşan Çeşme Çevre Platformu'nun kurucularından Ahmet Güler, Altınkum Plajı'nda Ocak ayından bu yana korkunç bir tahribat yaratıldığını söyledi. Güler şöyle konuştu:
"Adana'dan geldiği söylenen bir madencilik firması, Çeşme Altınkum'da bu doğa harikası muhteşem alanda iş makineleriyle kumsalı, denizi, önüne gelen ne varsa her şeyi tahrip ediyor. En son bugün tekrar denizin içine demir barikatlarla iskele yapıyorlardı. Biz, savcılık, belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi akla gelebilecek her makama bu haksız, hukuksuz, izinsiz tahribata ve ağaç kesimlerine karşı şikayetleri yaptık. Çeşme Çevre Platformu olarak her türlü girişimi yaptık. Ne yazık ki koskoca devletimiz, iki haydutun karşısında sadece duruyor ve bakıyor. Ben bunlara çevre haydutu diyorum. Resmi makamların memurları geliyor bölgeye ve 'Tutanak tuttuk' diyor. Bunların 'Sadece 6 metrekare alkolsüz meşrubat büfesi açma hakkı var' diyorlar. Bizim tespitlerimizde bunlar fotoğraf ve videolarla sabitleşti. Öyle 6 metrekare inşaat yok. 600 metrekare taban inşaatı ve 5-6 bin metrekare de kumsal ve deniz tahribatı var. Ne yazık ki bunları durduramıyoruz. Gözümüzün önünde ülkenin en değerli toprağı, kıyısı tahrip ediliyor, işgal ediliyor. Ne yazık ki resmi makamların tutumu 'Tutanak tutuyoruz, seyrediyoruz' şeklinde. Daha ne yapacağız bilmiyoruz."

"GÖZ YUMAN HERKESİ DAVA EDECEĞİZ"

Bölge sakinlerinin her türlü eylemi yapmaya hazır olduğunu dile getiren Güler şöyle devam etti:

"Gözümüzün önünde doğa tamamen tahrip ediliyor. Biz bunu seyrederken yüreğimiz yanıyor. Kum zambaklarının tahrip edilmesi, 100-200 senede yetişmiş ardıç ağaçlarının yok edilmesi olacak şey değil. Buna karşı koyacak bir güç de yok Türkiye'de. Türkiye kendi topraklarını korumakta bu kadar acizlik nasıl gösterebilir anlamıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti aciz bir devlet değildir, büyüktür. Buna rağmen bu ihlale nasıl göz yumuluyor anlamış değiliz. Biz Çeşme Çevre Platformu olarak bu olayın hukuksal çerçevede takipçisi olacağız. Diskotek yapıyorlar denizin kıyısına. Bu açılırsa buna izin veren, herhangi bir karanlık iş çevirmiş olan tüm yetkilileri dava edeceğiz. Hukuk çerçevesinde bunlarla mücadele edeceğiz."

KUM TEPELERİ YOK EDİLDİ

Beşevler Mevkii'ndeki sahil bandında onlarca yılda oluşan kum tepeleri ile kum zambaklarının tahrip edilmesi nedeniyle Çeşme Cumhuriyet Savcılığı, jandarma ve belediye zabıtası tarafından da tutanak tutulmuştu. Firmanın iş makineleri plajın dışına çıkarılmış ancak, firmanın açtığı derin foseptik çukuru, paslı inşaat demirleri ve plajın ortasından boylu boyunca geçirilen 320 voltluk elektrik kabloları ise alanda bırakılmıştı.

TABİAT VARLIKLARI'NDAN KİRALANDI

SONKALE'nin edindiği bilgilere göre dünyaca ünlü plajda tahribatı yapan firmanın, Adana Demirspor'un eski yöneticilerinden, Türkiye ve ABD'de faaliyet yürüten Eat&Go Restaurantları'nın sahibi işadamı Hasan Surözü'ne ait "Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik Tic. Ltd. Şti." olduğu belirlendi. Beach club kurmak isteyen firmanın, alanı yıllık 360 bin TL bedelle Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nden kiraladığı ortaya çıktı. 
Başlangıç tarihi 3 Ağustos 2021, bitiş tarihi ise 3 Ağustos 2024 olarak gözüken kira sözleşmesinde, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı ve Hasan Surözü'nün imzaları yer aldı. Firmanın 6 metrekare büfe, 4 metrekare cankurtaran alanı, 30 metrekare duş, VC, kabin alanı, 25 metrekare gölgelikten oluşan toplam 1393,69 metrekarelik izin almasına karşın yaklaşık 12 dönümlük alanda işlem yapması dikkati çekti.