GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Nisan 2023 Çarşamba 15:11

Çernobil faciasının yıl dönümünde Gaziemir çığlığı...

Çernobil Nükleer Santrali faciasının 37. yıl dönümünde "İzmir'in Çernobili" olarak bilinen Gaziemir'deki nükleer atıkların gömülü olduğu eski kurşun döküm fabrikası önünde basın açıklaması yapıldı. Etrafı bir firma tarafından çevrelenen "Temizlensin" çağrısını yineleyen Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, "Hiçbir şey yapılmadığını gördük. Bizim gazımızı almak, sesimizi kesmek için yapıyorlar" dedi.

Gaziemir Emrez Mahallesi Eski Kurşun Fabrikası'nın girişinde düzenlenen basın açıklamasına Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir'in Çernobil’i Temizlensin Komisyonu üyeleri ve çevreciler ve meclis üyeleri katıldı. Ecovar firması tarafından etrafı çevrilen ancak temizlik çalışması başlatılmayan alan için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın onayının beklendiği bildirildi. 

ARDA: "15 MAYIS'TAN SONRA TEMİZLEMEK BİZE NASİP OLACAK"
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise alanın temizlenmesi ile ilgili çağrısını yinelerek şunları söyledi:
"Çernobil faciasının 37. yıl dönümü. Orada yağmur yağdığında 37 yıla rağmen tehlikenin devam ettiğini bilim insanları söylüyor. Burada ise 16 yıl önce tespit edilmiş nükleer atıklar var. Bununla ilgili yetkililer hiçbir şey yapmadı. Mahalleyi geziyorum. Ölü doğumlardan, sakat doğumlara, kansere kadar birçok hastalığa maruz kalıyor bu bölgede yaşayan insanlarımız. Buranın temizlenmesi için yetkililere karşı olumlu bir dil kullanarak mücadeleyi sürdürdük. 13 Ocak'ta geldiğimizde alanda Ecovar isimli bir firma vardı. Şu anda onların güvenlik görevlileri burada. İş makineleri de vardı. Çok umutlanmıştık. Bugün iş makinalarının da burada olmadığını ve hiçbir şey yapılmadığını gördük. Bizim gazımızı almak için, mücadelenin önünü almak, sesimizi kesmek için yapılmış bir girişim olduğunu düşünüyoruz. Şimdi öğreniyoruz ki yeni bir yönetmelik hazırlanıyormuş. Yeni yönetmelik beklenecekse firmanın burada ne işi var. Bu atıkların nereden geldiğinin üstüne gitmemiş bir iktidar var. 14 Mayıs'ta seçim var. Bir karar vereceğiz. Ya bu düzen devam edecek ya da değişecek. İnşallah 15 Mayıs'tan itibaren Türkiye aydınlık bir geleceğe uyanacak. Buradaki nükleer atıkların temizlenmesi Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bize nasip olacak."

KINAY: SEÇİM VAATLERİNE KARNIMIZ TOK"
CHP İzmir Milletvekili Adayı ve İzmir’in Çernobil’i Temizlensin Komisyonu üyesi Helil İnay Kınay, Akkuyu Nükleer Santrali'nin hükümet tarafından müjde olarak sunulmasına tepki göstererek. "Ülkemiz nükleer santral inşaatlarıyla karanlığa götürülüyor. Bir seçim yatırımı olarak, müjde olarak sunuluyor. Gaziemir'deki atıkların temizlenemediği noktada bu neyin müjdesi. Bu ülkede imar afları müjde olarak verildi, depremde canlarımızı kaybettik. Vergi afları verildi, cebimizdekini çaldı. Çadırı, ekmeği, suyu bulamayanlar binlerce canımıza mal oldu. Bunu yapamayanlar nükleer bir tehlikeyi nasıl yönetecek? Seçim vaatlerine karnımız tok. Bu alanın temizlenmesini, çevreye zarar vermeden ve kamuoyuyla şeffaf şekilde paylaşılmasını istiyoruz. 14 Mayıs'ta ülkemizi atık çöplüğü haline getirenlere karşı gereğini yapacağız." dedi.