GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
29 Mayıs 2024 Çarşamba 15:51

CHP'li Türeli'den 'Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı' tepkisi...

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, AK Parti tarafından TBMM gündemine getirilen "Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı" kurulması kanun teklifine tepki gösterdi. Vakfın tamamen ticari faaliyetler için kurulacağını ve kar amacı güttüğünü söyleyen Türeli, "Burada ne Sayıştay ne TBMM denetimi var. Paralel, ikili bir yapı oluşturuyorsunuz" dedi.

SONKALEİZMİR-CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, AK Parti Milletvekilli Mustafa Canbey ve Zeynep Yıldız verdiği “Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifi”ne tepki gösterdi. Katıldığı bir canlı yayında konuşan Türeli, kurulmak istenen vakfın tamamen ticari amaç taşıdığını söyledi. 

SAYIŞTAY VE TBMM DENETLEYEMEYECEK

Vakıf ile ilgili verilen kanun teklifinde yer alan bilgileri aktaran Türeli şunları söyledi:

"Dışişleri Bakanlığı faaliyetlerinin güçlendirilmesi, temsil yeteneği yüksek ve donanımlı personel yetiştirilmesini sağlamak gibi maddeler var. Bunlar zaten Dışişleri Bakanlığı'nın görevi. Bunun için bir vakıf kuramazsınız. Vakıfın faaliyetlerine bakarsak amaç tamamen ticari. Her türlü taşınır ve taşınmaz almak, kiralamak, inşa etmek, taşıt aracı almak, kiralamak, yüksek öğretim kurumları kurmak, takas, trampa, ipotek tesisi, şirket tahvilleri, hisse senetleri almak-satmak, ortaklıklar kurmak... Resmen ticari amaç yatıyor bunun içinde. Devletin, Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesi var. Taşınmaz lazım olduğunda zaten ödenekler var. Eğer bir ihtiyaç varsa miktar artırılır. Vakıf kuruyorsunuz ve tamamen ticari işleri veriyorsunuz. Bu ticari işlemlerin vakfın güçlendirilmesi ve personelin donanımlı yetiştirilmesi ile ne ilgisi var. Tamamen kar amacı güden bir kurum. Alternatif bir paralel yapı kuruyorsunuz burada. Bugün Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı tüm faaliyetler için Sayıştay ve TBMM denetimi var. Burada ne Sayıştay ne TBMM denetimi var. Paralel ikili bir yapı oluşturuyorsunuz."

TASARRUF GENELGESİ DELİNİYOR

Tasarruf paketi ile taşıt, bina alamının yasaklandığını belirten Türeli, bu yolla tasarruf genelgesinin delindiğini söyledi. CHP olarak kanun teklifine muhalefet şerhi koyduklarını belirten Türeli. aynı yöntemin diğer bakanlıklarda da uygulanabileceğine dikkat çekti.