GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Aralık 2022 Pazartesi 12:31

CHP’li Sertel zabıtaların sorunlarını dinledi!

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Zabıta Derneği’nin düzenlediği “Zabıta Sorunları ve çözüm yolları” toplantısında Zabıtalığın kanunen meslek olarak kabul edilmesi için verdiği kanun teklifinin gerekçelerini paylaştı.

195 yıldır yerel idarelerde kolluk kuvveti olarak görev yapan Zabıta teşkilatının Türkiye’de meslek olarak kabul edilmediğini dile getiren Atila Sertel, “Genel İdari Hizmetler sınıfında yer alan zabıtaların ayrı bir meslek sınıfı içerisine alınması için 2022 yılı Şubat ayında kanun teklifi verdim. Ancak zabıtaların meslek sınıfı olarak kabul edilmesinde şu ana kadar yol alınabilmiş değil. İtfaiyeciler için de benzer bir teklif vermiştim. İtfaiyeciler de tulumbacılardan bu yana meslek olarak var olmalarına ve meslek yüksekokulları açılmasına rağmen ülkemizde meslek olarak kabul edilmiyor. İnfaz ve koruma memurlarının emniyet hizmetleri sınıfına geçmesi için de kanun teklifi vermiştim. Bu kanun teklifleri AKP ve MHP oylarıyla reddedildi” dedi.

40 BİNE YAKIN ZABITA MESLEK OLMAYI BEKLİYOR

Belediyelerde memuriyet kadrosunda 40 bine yakın zabıtanın çalıştığını, taşeron olarak görev yaptırılan zabıtalarla birlikte bu sayının daha da arttığını ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“Memuriyet sınıfında Türkiye genelinde 40 bine yakın zabıta var. Ama işin kötü tarafından birisi de baz büyük kentlerde dahi taşeron zabıtalar var. Bu bana göre kanunen de yasak olmalı. Belediye başkanları bilgisi ve birikimi olmayan insanları asgari ücretle, resmi kıyafetle çalıştırıyor. Aslında devletin resmi kıyafetini giymiş bir memurun idari hizmetler sınıfı içerisinde olmaması gerekiyor. Zabıta giydiği kıyafetle, yaptığı işlerle idari hizmetler sınıfında olamaz. Zabıta idari hizmetler sınıfında, masa başında, kalemle kağıtla çalışan bir grup değildir. Tıpkı itfaiyeciler ve infaz koruma memurları gibi. O nedenle zabıtalar itfaiyecilerle birleştirilip bir meslek sınıfı altında yer alabilirler.”

“GENEL İDARİ HİZMETLER SINIFINA SIĞMIYORLAR”
Zabıtaların masa başı iş yapan büro memurları gibi Genel İdari Hizmetler Sınıfı içerisinde yer aldığını vurgulayan Sertel, kolluk kuvveti olarak 7/24 esasına göre görev yapan zabıtaların bu meslek sınıfı içerisine sığmadığını söyledi. Ayrı bir meslek sınıfı olarak kabul edilmeyen zabıtaların bu nedenle gerek özlük hakları yönünden gerekse meslekleri yönünden mağduriyetler yaşadığını ifade eden Atila Sertel, “Zabıta teşkilatı 195 yıldır var olan özel kolluk kuvveti. 7/24 görev üstlenmelerine rağmen genel idari hizmetler sınıfı içerisinde yer alan zabıta teşkilatı gerek özlük gerek mesleki bağlamda önemli sorunlarla karşı karşıya kalmakta ve ağır mağduriyetler yaşamaktadırlar. Genel İdari Hizmetler sınıfına sığmayacak çok önemli görev görmektedirler. Zabıtalar hangi siyasi düşünceye sahip olursa olsun, hangi şartlarda çalışıyorsa çalışsın kendi sınıfının kurulması için birlikte hareket etmelidir. Herkes örgütlenme özgürlüğüne sahiptir” diye konuştu.

Sertel, milletvekilliği görevi bitse dahi itfaiyecilerin, zabıtaların meslek olarak kabul edilmesi, infaz ve koruma memurlarının ise güvenlik hizmetleri sınıfına dahil edilmesi için yaşamının sonuna kadar mücadele edeceğini de sözlerine ekledi.

DERNEK BAŞKANI OĞUZ: MİNNETTARIZ
Zabıtaların sorunlarına sahip çıktığı ve Meclis’te dile getirdiği için Atila Sertel’e minnettar olduklarını ifade eden İzmir Zabıta Derneği Başkanı Hasan Oğuz, “3600 ek gösterge zabıtaya da verilmelidir. Belediye zabıtası meslek olarak kabul edilmelidir” dedi. Oğuz, zabıtalar adına Sertel’e zabıta montu ve şapkası hediye ederken, katkılarından dolayı dernek adına plaket de takdim etti.