GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ağustos 2019 Salı 12:39

CHP'li Sertel'den çok sert yangın tepkisi... Bakan Pakdemirli istifa etmeli

İzmir'deki orman yangınlarının 3 gündür söndürülememesine çok sert bir tepki geldi. "İzmir'de yanmadık ağaç kalmadı. Geçen yıl Yunanistan'a uçaklı yardım teklif eden iktidar neden İzmir'e uçak kaldırmıyor" diyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ise istifa çağrısında bulundu. Sertel, "Bu kadar mı kötü bir çalışma olur. Bu kadar mı basiretsizlik, beceriksizlik olur. Orman bakanı istifa etmeli" dedi.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR- Karabağlar, Menderes, Seferihisar ve Urla'daki 3 gündür söndürülemeyen orman yangınları büyük infial yarattı. 500 hektardan fazla alanı küle çeviren ve doğal yaşamı mahfeden yangınlarla ilgili CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'den flaş bir çıkış geldi. SONKALEİZMİR'e konuşan CHP'li Sertel, "Orman söndürme büyük tecrübe isteyen, deneyim isteyen bir iştir. Siz orman işçilerine sosyal haklarını vermezseniz, doğru düzgün maaş vermezseniz, kendinizi tasarruf ettim sayar da zırhlı makam araçlarınıza, özel uçaklarınıza, özel helikopterlerinize para akıtırsanız bu iş olmaz. Bu hem israftır hem ormana ve tarıma vurulan darbedir" dedi.

YUNANİSTAN'A VAR, İZMİR'E NİYE YOK
Atila Sertel, Türk Hava Kurumu'na (THK) ait uçakların kiralama işlemi yapılmadığı için hangarlarda yattığı iddialarıyla ilgili ise "Eğer sizin uçaklarınız hangarda yatıyor da yangına müdahale ettiremiyorsanız bu çok vahimdir. Eğer uçaklar arızalıysa da durum faciadır. Geçen yıl bu iktidar, Yunanistan'daki yangına uçakla yardım teklifi götürmedi mi? Yunanistan'a uçakla yangın yardımı teklifi götüren iktidar İzmir'e neden müdahale etmiyor.  Niye İzmir'e uçak kaldırmıyor. THK'nın ülkenin birçok yerinde uçakları var. Bu uçaklarla İzmir yangını söndürülebilirdi. Neden bu yapılmadı. İzmir'de neredeyse yanmadık ağaç kalmadı. Sadece ağaçlar ve orman değil, tüm doğal yapı, hayvanlar, kuşlar, bitki örtüsü yok oldu" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının yangına müdahale etmemesiyle ilgili THK uçakları arızalı şeklinde yaptığı açıklamayı eleştiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Gazeteci titizliği ile araştırdım. Tarım ve Orman Bakanı ‘Uçaklar arızalı’ dedi. Sayın Bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK’nın altı uçağından beşi Ankara’da. Uçakların biri de şu anda İzmir’in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyorlar dedi.

Bakanlığın saatlik ücreti 100 bin lirayı bulan uçakları yüksek maliyetlerden dolayı kiralamadığına ilişkin iddialar olduğunu hatırlatan Sertel, şöyle dedi:

“Yaptığım araştırma sonucuna göre; yangın uçağının bir saatlik kira bedeli 100 bin TL civarında. Ancak uçaklar yangın söndürmede helikoptere göre çok ve köpük sistemini kullanıyor. Uçakların maliyeti yüksek diye kiralamaktan kaçınan zihniyet ormanların göz göre göre yanışını seyrediyor."

BU KADAR MI BASİRETSİZLİK OLUR
Yangını söndürme çalışmalarında büyük zaafiyet olduğunu vurgulayan Sertel, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye ise flaş bir çağrıda bulundu. CHP'li Sertel, "Yani bu kadar mı kötü bir yangın söndürme çalışması olur. Bu kadar mı basiretsizlik, beceriksizlik olur. Orman Bakanı oturup düşünmeli, bir değerlendirme yapmalı ve hemen istifa etmelidir" dedi.

YAŞ DALI KESEN KÖYLÜ HAPSE GİRİYOR BUNLARA CEZA YOK
Ormanlara verilen bunca zararın bir cezası olması gerektiğine işaret eden Sertel, "Orman köylüleri için yanan yerler bir hayattır. O insanların hayatları yandı. Orman köylüleri bir yaş dalı kestiği için cezaevlerine girerken, bu kadar büyük bir ormanın yok edilmesinden sorumlu olanlar hiç ceza almayacak mı? Biz bunları söyleyince, orman yangını ile siyaset yapıyor diyorlar. Gerçeği söyleyince niye rahatsız oluyorsunuz kardeşim. Bu ülkede eskiden de havalar sıcaktı, daha gelişmiş araçlar yoktu ama yangınlar söndürülebiliyordu. Bunlar orman yangınlarını söndürmüyorlar. Kaz Dağları'nda da ağaçları kestiriyorlar. Bunlarda bir yeşil düşmanlığı var ama anlamadım gitti" diye konuştu.