Depremin yaraları sarmaya çalışılırken Türkiye’nin şimdi de kuraklık felaketi ile karşı karşıya olduğunu belirten Özcan Purçu konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği sonucu kışın bile bahar havasının yaşandığı ülkemizde insan eliyle yeşil alanların yok edilmesi de kuraklık ve susuzluk riskini katlamıştır. Gerekli tedbirler alınmazsa suya hasret kalacağımız günler; kurak kalan tarlalara şahit olmamız yakındır.
Ülke olarak Kuruyoruz, Susuyoruz…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’de son 22 yılın en kurak ocak ayının geçtiğini açıklayarak susuzluk riskine karşı uyarıda bulundu. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi sebebiyle 2022 yılının aralık ayı ise son 52 yılın "en sıcak aralık ayı" olarak kaydedildi.
İzmir için yapılan açıklamada ise yaklaşık 200 günlük su kaldığı belirtildi. İzmir'in bir bölümünün 'çok şiddetli kuraklık', diğer bölümünün ise 'şiddetli kuraklık' yaşadığı belirtildi.
Hükümet afetlere seyirci kalıyor
Bu yaz Türkiye olarak su sıkıntısı çekeceğimiz çok nettir. Türkiye kuruyor; iktidar afetlere seyirci kalıyor. Türkiye’nin yaşayacağı sorunlar bu kadar ortadayken artık alınamayan tedbirler örnek olmalıdır. Bu iş sadece Meteoroloji Daire Başkanlığının yaptığı analiz ile olmaz. Buna ilişkin il bazında yapılması gerekenler tespit edilmeli; gerekli tedbirler alınmalıdır. Kuraklıkla ilgili farkındalık yaratılmalı, insanların susuz; tarlaların ürünsüz kalmaması için şimdiden teknolojik ve bilimsel çalışmalar başlatılmalıdır.
Talan zihniyeti değil; yeşil alan zihniyeti benimsenmelidir. Su kaynaklarında sürdürülebilirlik için doğal çevre, yeşil alanlar ve ormanlık alanlar korunmalıdır. Su tüketiminin yoğun olduğu sektörlerde su için geri dönüşüm sistemleri geliştirilmelidir. Sulamanın olduğu sektörlerde ise su tasarrufu sağlayan cihazların kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. Bina değil; ağaç dikilmeli. Ranta değil; doğaya yatırım yapılmalıdır. Bu zamana kadar bu çalışmaların çoktan tamamlanması gerekiyordu. Kuruduk; en azından 2023 yazında ülke olarak susuzluktan ölmeyelim. “
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu; konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:
- Bakanlığınız tarafından kapımızda bekleyen kuraklık ve susuzluk riskine karşı acil eylem planınız nedir?
- Ülkemizde Mart 2023 tarihi itibariyle tarıma müsait olan tarım arazilerinin toplam yüzölçümü kaç kilometre karedir?
- Ülkemizde Mart 2023 tarihi itibariyle tarıma müsait olup ekim yapılan tarım arazilerinin toplam yüzölçümü kaç kilometre karedir?
- Ekilemeyen tarım arazileri için planınız var mıdır? Varsa bu planlar nelerdir?
- Mart 2023 itibarıyla ülkemizde kuruyan göl sayısı nedir?
- Mart 2023 itibariyle en düşük doluluk oranına sahip olan ve alarm veren barajlar hangileridir?
- 2023 yazında yaşanacak kuraklık ve susuzluk riskine karşı yaptığınız araştırmalar ve çalışmalar var mıdır? Varsa bu araştırmalardan çıkan sonuçlar nelerdir? Bu sonuçlara göre nasıl bir önlem almayı planlıyorsunuz?
- Tarımda yaşanacak kuraklık riskine karşı çiftçilerimize destek ve yardım planınız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?
- İzmir ilindeki olası kuraklık ve susuzluk riskine karşı Bakanlığınız tarafından İzmir iline özel acil eylem planınız var mıdır? Varsa detayları nelerdir?