GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
3 Mayıs 2024 Cuma 10:46

CHP'li Polat'tan YHT garı tepkisi: "Bir yandan damı akıyor, diğer yandan dolar basıyor!"

Ankara YHT garına ilişkin açıklamalarda bulunan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Damı akan Ankara YHT garı işletmecisine Hazine'nin 7 yılda 65 milyon dolar garanti ödemesi gerçekleşti. Bir yandan damı akıyor, diğer andan dolar basıyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 14 yıl yolcu garantisinin verilen Ankara YHT garında yolcu başına 1,5 Dolar ödemenin yapıldığını söyledi. Polat, garantinin aşılması durumunda da 0,5 dolar ödemenin gerçekleştiğini söyledi.

Polat, işletmeci firmaya ilk 2 yıl 2 Milyon yolcu garantisi verildiğini ve bu sayısının sağlanmasına rağmen Hazineden 7 Milyon 500 Bin Dolar ödemenin gerçekleştiğinin altını çizerek artan yolcu garanti sayısı ile makasın açıldığını ve ödemelerin de katlandığını söyledi. Son 3 yılda yıllık 8 Milyon yolcu garantisinin verildiği Ankara YHT garında yıllık ancak 4 Milyon yolcuya ulaşıldığına vurgu yapan Polat, yapılan ödemenin de 1 yılda 12 Milyon Dolara çıktığını söyledi.

50 BİN METREKARE TİCARİ ALAN, 20 YIL İŞLETMECİ FİRMAYA HİZMET EDECEK

Sözleşme gereği 50 bin 644 metrekare ticari alanın 20 yıl süresince yapımcı firma tarafından işletileceğini belirten Mahir Polat, AVM, Otopark, ofis alanı, reklam alanları, CIP ve emanet gelirlerinin işletmeci firmaya ait olduğunu söyledi. Polat, gelecek yıl yolcu garanti sayısının 10 milyona çıkacağı gar için Hazinenin yıllık ödeyeceği tutarında 16 milyon Dolara çıkacağının altını çizerek bugüne kadar 38 Milyon yolcu garanti verilen gardan sadece 13 Milyon yolcunun yararlandığını söyledi. 7 yılda 13 Milyon yolcu sayısına ulaşılırken 1 yılda 10 Milyon yolcu garantisine çıkılmasının izahının olamayacağının belirten Polat, yap işlet devret projelerinin hepsinde yıllar itibari ile ödemelerin katlandığını ve 85 milyon vatandaşa faturanın kesildiğini söyledi. Polat, tasarruf tedbirleri vatandaşa işlerken yandaş şirketler tıkır tıkır dolar olarak ödemelerini alıyor ancak 7 yıl önce yaptıkları garın damı da her yağmurda akmaya devam ediyor, dedi.