Depremin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hala ev ve dükkanlarını teslim alamayan hak sahipleri olduğunu ve bu depremzedelerin bütün girişimlerinin yanıtsız kaldığına dikkat çeken Nalbantoğlu yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti. “Sayın bakan, bu süreçte Hatay’a yoğunlaştığınızı biliyoruz. Tartışmalıda olsa bir sonuç da aldınız. Hatay, Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş da bizim, İzmir de bizim. Biraz da İzmir’e bakın. Yapımına 4 yıl önce başlanmasına karşın hala evlerini, dükkanlarını alamayan hak sahipleri var. Teslim edilen evlerde de birçok sorun tespit edilmekte. Sizler unutsanız dahi bizler unutmayacağız. Hak sahipleri konut ve dükkanlarını alıncaya kadar konunun takipçisi olacağız.”
Nalbantoğlu, TOKİ tarafından yapılan evlerin büyük çoğunluğunun hak sahiplerine teslim edildiğini ancak ev ve işyerleri teslim edilmeyenlerin mağduriyetinin devam ettiğini ifade ederek konuyu Meclis gündemine de taşıdı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:
“Bakanlığınızca 18 Mart 2023 tarihinde yapılan açıklamada, İzmir'de 30 Ekim 2020 depreminin ardından afetzedeler için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen 4 bin 602 konutun tamamlandığı, geriye kalan 459 konutun inşaatının ise mayıs ayında biteceği açıklanmıştır. Ancak 22 Mayıs 2024 tarihi itibariyle yani bakanlığınızın açıklamasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hem konutlarını hem de dükkanlarını teslim alamayan depremzedeler bulunmaktadır. İzmir depremi mağdurları platformu tarafından yapılan açıklamada yaklaşık 125 ailenin bu konuda mağduriyet yaşadığı ve konutların ne zaman tamamlanıp ne zaman teslim edileceği konusunda belirsizlik yaşandığı ifade edilmiştir.
Bu bağlamda;
30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan depremin ardından 2021 yılında yapımına başlanan konut ve dükkanların ne kadarı tamamlanarak hak sahiplerine dağıtılmıştır?
Konut ve dükkanları teslim edilmeyen hak sahiplerinin sayısı ne kadardır?
Söz konusu konut ve dükkanların teslim edilmeme gerekçeleri nelerdir?
Bakanlığınızca 18 Mart 2023 tarihinde yapılan açıklamada teslim edilenlerin dışında geriye kalanların mayıs ayında biteceği ifade edilmişken aradan bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen bu yapılar neden bitirilememiştir?
Teslim edilen konutlarda yaşanan çatı akma, elektrik ve su tesisatı, doğalgaz gibi donanım eksikliklerinin onarım ve bakım sorumluluğu Bakanlığınıza mı yoksa hak sahiplerine mi aittir?
Konut ve dükkanları teslim edilmeyenlerle ilgili ne gibi bir çalışma yapılmaktadır? Bunların yapımının tamamlanması ve hak sahiplerine teslimi konusunda öngörülen bir tarih var mıdır?”