GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Şubat 2022 Çarşamba 09:37

CHP'li Kılıç İzmir'deki okul skandalını meclise taşıdı!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, Ege'ye Bakış'ın gündeme getirdiği, İzmir’in Konak İlçesi’ndeki Barbaros Hayrettin Ortaöğretim Okulu öğrencilerinden Emir Sultan Mahallesi’nde ikamet eden 61'inin aylardır okula gitmediği ve çocuklardan bazılarının tarikat kurslarına gönderildiği iddialarını meclis gündemine taşıdı. Kılıç, hazırladığı yazılı soru önergesini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu.

Kılıç, yaptığı açıklamada, ''Söz konusu mahalle daha çok Roman ailelerin oturduğu dezavantajlı bir mahalle. Bu çocukların derin yoksulluk nedeniyle okula gidemediğini öğrendik. Aileler, çocuklarının ayakkabılarının olmadığını, çoğu zaman terlikle okula gitmek zorunda kaldıklarını beyan etmişlerdir. Ancak bu çocukların okula gönderilmeyip cemaatlerin merdiven altındaki kuran kurslarına gönderildiğini de üzülerek öğrendik.” dedi. 

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Anayasa’nın 42. Maddesinin, “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.” hükmünü içerdiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Hiçbir vatandaşımız, Anayasa’da da güvence altına alındığı gibi eğitim hakkından mahrum bırakılamaz ve bırakılmamalıdır. Bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir’deki söz konusu okulda veya başka okullarda yaşanan öğrenci devamsızlıklarına hızla müdahale ederek, zorunlu eğitim çağındaki her bireyin Anayasa ve yasalarca güvence altına alınan eğitim hakkından kesintisiz yararlanmasını sağlamalıdır. Bu sorumluluk, bakanlığın birinci görevi olmalıdır. Bakanlık; ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın okula devamsızlık nedenleri konusunda çalışmalar yürütmeli, çocukları okula gidemeyen ailelerin ekonomik olarak desteklenmesini sağlamalı, eğitimde yeri olmayan ve ‘kimlere hizmet ettiği belli olan’ merdiven altı tarikat-cemaat kurslarının kapatılmasını sağlamalı.

Çocuklarımıza yapacağımız en büyük kötülük onları tarikat ve cemaatlerin kucağına atmaktır. Küçücük bedenler tarikat ve cemaatlere ait ruhsatsız, merdiven altı kurslarda tacize ve tecavüze uğradı, travmalar yaşadı. Tarikat yurtlarında öldürüldü. Gördüğü baskıdan dolayı intihar etti. Bu virüs gibi yayılan yapıları temizlemek devletin asli görevidir. Ancak bu yapıların temizlenmesi yerine iktidardaki yetkililer tarafından desteklendiğini üzülerek görüyoruz. AKP iktidarı 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişiminden hiçbir ders almamış olacak ki devletin kılcal damarlarına kadar nüfuz eden bu yapılara desteğini sürdürmeye devam ediyor. İktidarımızda çocuklarımızı, gençlerimizi bu karanlık yapıların pençesinden kurtaracak, bu kanser gibi yayılan hücreleri temizleyeceğiz. Eğitim sisteminin hiçbir kırıntısında bu yapılar barınamayacak.”

Kılıç, önergesinde şu soruları yöneltti;

-Barbaros Hayrettin Ortaöğretim Okulu’ndaki 61 öğrencinin aylardır okula gitmediği, bazılarının tarikat kurslarına gittiği bilgisi gerçeği yansıtmakta mıdır?

-2020-2021 eğitim-öğretim döneminde İzmir genelinde ilçelere ve köylere göre dağılımı gösterir okula devam-devamsızlık oranı nasıldır? 

-Öğrencilerin devamsızlık durumlarının hangi sebeplerden kaynaklandığına yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

-Söz konusu okul idarecileri tarafından uzun süreli devamsızlıklar konusunda, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ya da bakanlığınıza iletilen bir bilgi veya yazı oldu mu? Eğer oldu ise konuyla ilgili bir çalışma yapıldı mı? Yapılmadı ise neden yapılmamıştır?

-İzmir’de dezavantajlı bölgelerde maddi imkansızlıklar içerisinde yaşayan yoksul ailelerin çocuklarının okula devam edip-etmemesi konusunda yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır?   Eğer varsa sonuçları nasıl olmuştur? Çalışma yapılmadı ise yapılması düşünülmekte midir? 

-İzmir genelinde okula gitme çağındaki çocuklardan ne kadarı tarikat veya cemaatlerin medreselerine ya da kurslarına gitmektedir?

-Bu çocukların devlet okullarına gönderilmesi yönünde yürütülen bir çalışma var mıdır?

-Bu çocukların tarikat veya cemaatlerin kurslarına gitmesi hem Anayasa hem de tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle çelişmektedir. Bu konuda bakanlığınızın görüşü nedir? Bu konuyla ilgili bir eylem planınız var mıdır?