GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Haziran 2022 Cuma 17:40

CHP'li Beko'dan Bakan Nebati'ye 'Rıza Sarraf' soruları!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 2016 yılında ülkeyi terk eden ve 2017 yılında ise tüm şirketlerine kayyum atandığı açıklanan Rıza Sarraf’ın güncel 1 tirlyon 654 milyar SGK borcunun nasıl olabildiğini Hazine ve Maliye Bakanı’na sordu.  Beko, “Kayyum atandı diyerek kamuoyunu kandırıp kara para aktarmasına yıllarca göz yumduğunuz Sarraf’ın faaliyetlerini devam ettiriyorsunuz.  Sarraf’ın tüm ‘kara’ suçlarına ortak oluyorsunuz!” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ise; yazılı soru önergesine vermiş olduğu cevapta “yazılı soru önergesine ilişkin hususlar, Cumhurbaşkanı yardımcılığı uhdesindedir” diyerek topu Cumhurbaşkanlığına atmıştır.

Son günlerde yine rüşvet iddiaları ile adı gündeme gelen Rıza Sarraf’ın, yılın başında Beykoz Sosyal Güvenlik Merkezi’nin yayınladığı bir resmi ilana göre SGK’ya 1.654.024.52 TL yani eski para ile 1 Trilyon 654 milyar 24 bin 52 TL ceza borcu bulunduğu bilgisi kamuoyuna yansıdı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, bunun nasıl olabildiğini Hazine ve Maliye Bakanı’na sordu.

BU BORCUN AÇIKLAMASI NEDİR?

Beko, “Rıza Sarraf 2016’da Türkiye’yi terk etmiş ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiştir. 2017 yılında ise mal varlıklarına el konularak, şirketlerine kayyum atanmıştır. 2016 yılında ülkeyi terk eden ve 2017 yılında şirketlerine kayyum atanan Rıza Sarraf’ın bir şirketinin hala faaliyette olduğu ve bu şirkete ilişkin 2016-2021 yıllarını kapsayan döneme ait borç bilgisinin bulunduğu anlaşılmaktadır. Bakanlığınız bu konuda bir soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmış ise, sonuç ne olmuştur? Başlatmamış ise, gerekçesi nedir? Kayyum atanan ve sahibinin yurtdışında olduğu bilinen bir şirkette bu borcun açıklaması nedir? Kayyumlar görevlerini yapmamakta mıdırlar? Bakanlığınızın bu konuda bir tasarrufu olacak mıdır? Bakanlığınız bu konuya ilişkin diğer bakanlıklarla ve yurtdışı temsilciliklerimizle bağlantıya geçmiş midir? Sonuç ne olmuştur? Geçmemişse bu durumun sebebi nedir?” sorularına kamuoyu adına yanıt beklediğini vurguladı.

Bakanın yazılı soru önergesine ilişkin cevabında Cumhurbaşkanlığını işaret etmesi üzerine Beko; Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle önergesini TBMM Başkanlığına yeniden göndermiştir.