GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
17 Eylül 2025 Çarşamba 09:25

Büyükşehir’den üreticiye Akdeniz meyve sineği ile mücadele desteği

İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle turunçgillerde görülen Akdeniz meyve sineğine karşı Karaburunlu üreticilere 1500 yakalama tuzağı ve feromon dağıttı. İlçenin 6 mahallesinde 157 üreticiye sağlanan destekle 2023-2025 yılları arasında toplam 5 bin 290 tuzak ve feromon dağıtılmış oldu. Hem ürün kalitesini artıran hem de üreticiye ekonomik katkı sağlayan proje, çiftçilerden de olumlu dönüş aldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, üreticileri desteklemeye devam ediyor. Karaburun’da çiftçiye özellikle turunçgillerde büyük zarara yol açan Akdeniz meyve sineğine karşı 1500 kitle yakalama tuzağı ve feromon dağıtıldı. Böylece 2023-2025 yılları arasında Karaburun’un Küçükbahçe, Merkez, Parlak, Salman, Sarpıncık ve Yayla mahallelerinde toplam 157 üreticiye 5 bin 290 tuzak ve feromon dağıtılmış oldu. Karaburun mandalinası başta olmak üzere narenciye ihracatında önemli yere sahip bölge üreticileri destekten memnuniyet duyduklarını belirterek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a teşekkür etti.



“Ciddi bir zarara ve ekonomik kayba yol açıyor”
Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Bülent Üngür, “Bölgemizin en büyük sorunlarından biri olan Akdeniz meyve sineğine karşı mücadele yöntemlerinde kullanılacak feromon tuzaklarını dağıtıyoruz. Akdeniz meyve sineği, bölgemizin en büyük zararlılarından ve başta narenciye olmak üzere özellikle meyve ağaçlarında ciddi bir zarara ve ekonomik kayba yol açıyor. Meyvenin hem dışına hem de içine zarar veriyor. Bu sebeple dağıttığımız Akdeniz meyve sineği feromon tuzakları, çiftçilerimiz için büyük bir önem arz ediyor. Çünkü bu tuzaklarla birlikte çiftçilerimiz hem kimyasal ilaçtan uzak duruyor hem de ekonomilerine ciddi bir katkı sağlıyor. Karaburun’da Küçükbahçe, Merkez, Parlak, Salman, Sarpıncık ve Yayla mahallelerinde dağıtım yaptık” dedi. 

“Büyük bir destek” 
Karaburunlu narenciye üreticisi Kadriye Gültekin de “İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Akdeniz meyve sineği ile mücadele etmek için bize 6 yıldır tuzakları gönderiyor. Bu konuda oldukça büyük bir destek oluyorlar. Bu destek için Başkanımız Cemil Tugay’a da çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 



16 bini geçti
Proje, toprak ve su havzalarının korunmasını, çiftçinin bilinçlendirilmesini, insan ve çevre sağlığının gözetilerek tarımın desteklenmesini, ürün verimi ve kalitesinin artırılmasını ve çiftçi gelirinin yükseltilmesini hedefliyor. 2020-2022 yılları arasında aynı proje kapsamında 6 mahallede toplam 146 üreticiye 11 bin 196 tuzak ve feromon desteği verildi. Bu uygulamanın başarılı sonuçlar vermesi üzerine üreticilerin talebiyle 2023-2025 döneminde ikinci 3 yıllık etap başlatıldı. İkinci üç yıllık uygulama kapsamında 2023-2025 yılları arasında 157 üreticiye 5 bin 290 adet tuzak ve feromon dağıtıldı. Karaburun ilçesinde 2020 yılında başlayıp 2025 yılına kadar devam eden proje ile 157 turunçgil yetiştiriciliği yapan üreticiye toplamda 16 bin 486 adet Akdeniz meyve sineği kitle yakalama tuzağı ve feromonu desteği sağlanmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, dağıtımın ardından üreticilerin bahçelerinde düzenli kontroller yaparak sürecin etkinliğini denetliyor.