GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
25 Ekim 2021 Pazartesi 16:10

Büyükelçilerden Erdoğan'ın sözlerine ilk tepki!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Osman Kavala ile ilgili açıklama yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edileceğini açıklamasının ardından ABD'den ilk tepki geldi. ABD elçiliği 'ABD Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder' ifadesini kullandı. Bazı ülkelerin büyükelçilerinin ABD'nin açıklamasını paylaşması dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı kaynakları büyükelçiliklerin açıklamalarının Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki açıklaması Türkiye'nin gündemine oturmuştu. 

Büyükelçilerin açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan da sert tepki göstermiş ve büyükelçilerin ''istenmeyen kişi'' olarak ilan edilmesi için bakanlığa talimat verdiğini söylemişti. 

Yaşanan gelişmelere ABD'den ilk tepki geldi. ABB Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada Viyana Sözleşmesi'ne dikkat çekildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

 "ABD Viyana Sözleşmesinin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" 

Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet, "Hollanda, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" paylaşımını yaptı.

Bazı ülkelerin büyükelçilerinin ABD'nin açıklamasını paylaşması dikkat çekti. 

CUMHURBAŞKANLIĞINDAN İLK AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamalarının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından olumlu karşılandığını bildirdi.

İŞTE O MADDE

ABD Büyükelçiliğinin açıklamasında belirttiği Viyana Sözleşmesinin 41. Maddesi konsolosluk memurlarının dokunulmazlığını düzenliyor.

Madde 41 şöyle: 

"1. Kabul eden Devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan Devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir.

2. Gönderen Devlet tarafından kabul eden Devlet nezdinde yapılması misyonun uhdesine tevdi olunan bütün resmî işler, kabul eden Devletin Dışişleri Bakanlığı veya mutabık kalınacak başka Bakanlık ile veya aracılığıyla yürütülür.

3. Misyonun binaları, misyonun bu Sözleşmede belirtilen görevleri veya diğer genel uluslararası hukuk kuralları veya gönderen ve kabul eden Devlet arasında yürürlükte olan özel anlaşmalar ile bağdaşmayacak bir tarzda kullanılmaz."