GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
30 Haziran 2021 Çarşamba 13:19

Buğday krizi... İş dünyası bile tepki gösterdi

Türkiye'de ekim alanları giderek azalan buğdaydaki fiyat artışı iş dünyasının da tepkisini çekti. İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Türkiye'nin son 5 yılda 7 milyon ton buğday ithal etmek zorunda kaldığını belirterek, "Buğday fiyatlarındaki artış, un ve unlu mamuller ile yem sanayicilerimizin maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. Kur artışı da sanayicimizi ciddi manada etkiliyor" dedi.

SONKALEİZMİR-İzmir Ticaret Borsası'nın video konferans yöntemiyle yapılan Haziran ayı olağan meclis toplantısında gündem Türkiye'nin buğday üretimine ilişkin gelişmeler oldu. Buğdayın tüm dünya için en stratejik ürünlerin başında geldiğini belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz artan fiyatlara dikkat çekti.



"KUR ARTIŞI DA ETKİLEDİ"

Türkiye'nin son 5 yılda 20 milyon ton buğday üretimi yaptığını belirten Korkmaz şöyle konuştu:

"Üretim miktarımız hemen hemen aynı düzeydeki iç tüketimi karşılıyor. Ancak un, makarna, bulgur, irmik, bisküvi gibi buğday mamulü ürünlerde üç milyar dolara yaklaşan ihracatımız var. Bu nedenle son beş yılda ortalama 7 milyon ton buğday ithal etmek zorunda kaldık. İthalatta pandeminin de etkisi ile ciddi bir artış yaşandı. 2020 yılında tonu ortalama 242 dolar olan fiyatlar, 2021 yılının ilk 4 ayında 284 dolara kadar yükseldi. Sanayicilerimiz buğdayın kendi fiyatındaki artışın yanı sıra, kurlarda yaşanan yükselişten de ciddi manada etkilendi."



"TMO AKSİYON ALMALI"

Piyasalardaki dalgalanmaya iklim şartları nedeniyle buğday üretimindeki sorunun da eklendiğini söyleyen Ercan Korkmaz şunları söyledi:

"Yurtdışı piyasalar ve üretimde yaşanan bu gelişme sonucunda TMO tarafından 2.3 lira civarında açıklanan buğday fiyatları daha şimdiden piyasada 2.6-2.7 seviyelerine yükseldi. Buğday fiyatlarındaki artış un ve unlu mamuller ile yem sanayicilerimizin maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. bu noktada, piyasada düzenleyici kurum olarak yer alan toprak mahsulleri ofisimizin alacağı aksiyonların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz hafta içinde TMO tarafından bu konuda etkin bir müdahale yapılacağı kamuoyuna açıklandı. Umarım alınacak önlemler ile piyasalar her paydaş için daha öngörülebilir bir şekle gelir.”



KURAKLIK ÜRETİMDE DÜŞÜŞ GETİRECEK

İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz de TÜİK'in 2021 yılı tarımsal üretim tahminlerine dikkat çekti. Üretim miktarlarının düşeceğine vurgu yapan Kocagöz şunları kaydetti:

"TÜİK'in 2021 tahminlerine bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 4.7, sebzelerde yüzde 0.3 azalma olacağı öngörülüyor. Meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise yüzde 7.1 artış tahmin ediliyor. Kimi ürünün kuraklık ile direkt ilgili olan verim düşüklüğünün, kimi ürünün aşırı sıcaklarda yaşayacağı olumsuzlukların, özellikle iklim değişikliğinin çok etkili olduğu bu yıl için tahminleri değiştireceği ve ciddi anlamda saptıracağı kesin. Örneğin pamuk özelinde 2 milyon 250 bin ton olan tahminin, kuraklık nedeniyle 2 milyon ton kütlü değerine düşmesi sürpriz olmaz."