GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Mart 2023 Perşembe 18:11

Buca'da 6 kat ve üstü binalar için flaş karar... ZORUNLULUK GELİYOR!

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, olası bir depreme karşı ilçedeki binaların dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Altı ve üstü katlarda binalarda sismik izalatör, bodrum kat ve perde beton zorunluluğu, beton kalitelerinin artırılması gibi önerilerimiz var. Komisyonlar uygun bulursa gereken yapılacak" dedi.

SONKALEİZMİR-Buca Belediyesi Mart Ayı meclis toplantısının birinci oturumu Başkan Erhan Kılıç yönetiminde belediye meclis salonunda yapıldı. Depremde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulurken, CHP ve AK Partili meclis üyeleri birer maaşlarını depremzedeler için bağışladı. 



Başkan Erhan Kılıç, İzmir'de olası bir depreme hazırlıklı olmaları gerektiğini belirterek almaşı düşündükleri önlemlerle ilgili bilgi verdi. Altı kat ve üzeri yapılar için bazı zorunlulukları hayata geçirmeyi planladıklarını dile getiren Başkan Kılıç, "Depreme dayanıklı, yaşanabilir bir kent inşa etmemiz gerekiyor. Her gün bir deprem haberi duyuyoruz, zamanımız yok. Plan notu hazırladık, imar ve kentsel dönüşüm komisyonu inceleyecek. Altı ve daha üzeri katlı binalarda sismik izalatör, bodrum kat ve perde beton zorunluluğu, beton kalitelerinin artırılması gibi öneriler hazırladık. Komisyonlar uygun bulursa gereken yapılacak' dedi. 



BUCAKUT'A BÜYÜK ÖVGÜ

Deprem bölgesindeki çalışmaları anlatan Başkan Kılıç şöyle konuştu:

"Depremin olduğu gün saat 04:17 itibariyle BUCAKUT derhal iletişime geçip, 06:30'da hazır hale geldi. Ben de 06:45'te belediyeye geldim. Afet bölgesinin ihtiyacına yönelik çalışma yaparak yola çıktık. Konya'ya gelmeden önce olumsuz hava koşulları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadık. Deprem bölgesine güçlükle ulaştık. BUCAKUT ekibimiz çok ciddi eğitim aldı, teçhizat bakımından da Türkiye'nin en iyilerinden. BUCAKUT, Türkiye çapında AFAD ile aktredite olan 3-5 belediye ekibinden bir tanesi. Bizim ekibimiz arama kurtarma faaliyetini yöneten ekipti. Orada gördüklerimden sonra 3-4 gün kendime gelemedim. 1-2 dakikalık şok geçirdim. Arkadaşlarımız yüzlerce cenaze çıkardı. Bir depremzedenin canlı çıktığı enkazda çalıştılar. Bu tür arama kurtarma ekipleri için çok geç kalmışız. Buca'da olacak bir depremde bizim ekibimiz de depremzede olacak. Bu yüzden tüm ilçelerde ekipler oluşturulmalı."

YARDIMLARI ANLATTI

Deprem bölgesine yapılan yardımlarla ilgili de bilgi veren Başkan Erhan Kılıç şöyle devam etti:

"Biz afet bölgesine 21 TIR malzeme yardımı yaptık. 4 adet jeneratör, 4 adet destek aracı, hayvan ambulansı, mobil mutfak ve ikram aracı gönderdik. 12 bin kişilik günlük 3 öğün yemek çıkardık. 14 bin 750 hijyen paketi, binlerce ısıtıcı, bebek maması, kuru gıda, içecek, su, giyim kolileri, pil, fener, mum, bebek bezi gönderdik. 400 çadır gönderdik, talep geldikçe göndermeye devam ediyoruz. Buca'ya gelen 20 aileye psikolojik destek sağlıyoruz. Kadın sığınma evimizi tamamlamıştık. Burayı depremzedelere açıyoruz. Yaklaşık 60 aileye uzun süre kapılarını açacak bir tesis burası. Bütün muhtarlıklarda 10'ar kişilik gönüllü ekip oluşturuldu. Onlara eğitim veriyoruz. Bu sayı zamanla artacak. Toplanma alanlarına konteyner yapacağız. Toplanma alanlarına depremde ve arama kurtarmada lazım olacak malzemelerin depolarını yapacağız."