GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Magazin
29 Haziran 2019 Cumartesi 13:03

Bu heykelin İzmir'le ne ilgisi var!

Bir süredir iktidara yakın sosyal medya hesaplarından paylaşılan "idrarını yapan kadın" heykelinin sırrı çözüldü. CHP'li belediyenin eseri olduğu ve İzmir'de yer aldığı iddia edilen heykelin aslında Letonya'nın Jurmala kentinde bulunduğu ortaya çıktı.

Mustafa AKBAŞ/SONKALE- İstanbul seçimlerinin öncesinde, iktidara yakın bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, sarı renkli, idrarını yapan kadın heykeli, sanal alemde gündeme oturdu. CHP'li belediye tarafından yaptırıldığı ve İzmir'de yer aldığı iddia edilen heykel, bazı kesimlerden çok tepki çekti. Heykel sosyal medya manipülasyonlarını çökertmesi ile bilinen teyit.org adlı internet sitesinin de radarına girdi. Bir şikayeti dikkate alan teyit.org editörü, heykelin yer aldığı fotoğrafla ilgili inceleme başlattı.

BİNLERCE KEZ PAYLAŞILDI
İncelemede, “Cumhurunittiffakı” isimli sayfa tarafından 16 Haziran 2019 tarihinde Facebook’a yüklenen fotoğrafı yaklaşık bin kişinin paylaştığı belirlendi. Ayrıca birçok farklı sayfadan yapılan paylaşımlarda da fotoğraftaki heykelin İzmir’de olduğu iddiasının dile getirildiği aktarıldı. Ancak, heykelin CHP'li belediye  tarafından yaptırıldığı ve İzmir'de olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı.

LETONYA'DA SERGİLENMİŞ
Fotoğrafta yer alan heykelin Letonyalı sanatçı Zigmunds Bielis tarafından hazırlandığı ve 2017 yılında Letonya'nın Jurmala kentindeki bir festivalde sergilendiği bilgisine yer verildi. Heykelle ilgili ilk görselin 9 Ağustos 2017 tarihinde yine Jurmala kentinden Facebook'a yüklendiği kaydedildi. Ayrıca heykelin 2018 yılında da farklı yerlerde gösterildiği bildirildi.