GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Şubat 2020 Çarşamba 17:00

Bu da Kanal Efes!

Kanal İstanbul, Kanal Çeşme ve Kanal Ankara tartışmaları sürerken bu kez de dünyaca ünlü Efes Antik Kenti'ni yeniden denizle buluşturmak için düğmeye basıldı. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan, 9 bin yıllık antik kentin adını alacak 6 kilometrelik kanalın denize çıkış yapıları için "ÇED gerekli değildir" kararı verildi. Kanalın sadece denize çıkış yapılarının 17 milyon 867 bin TL'ye mal olacağı ve dip taramasıyla bölgeden 50 bin metreküp ve üzerinde malzeme çıkarılacağı bildirildi.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Bölgeye yılda 10 milyon turist getirmesi hedeflenen Efes Antik Kenti Kanalı'nda süreç hızlandı. 6 kilometre uzunluğundaki kanalın önemli bir kısmı olan denize çıkış yapıları (mahmuz) için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca "ÇED gerekli değildir" kararı verildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak, Küçük Menderes Nehri’nin denize ulaştığı nokta olan Pamucak'taki mahmuz inşaatlarının 17 milyon 867 bin TL'ye mal olacağı ve dip taramasıyla bölgeden 50 bin metreküp ve üzerinde malzeme çıkarılacağı bildirildi. DSİ'nin dip taraması çalışması yaptığı alanda sürat tekneleri ve normal tekneler için bir çekek yeri de oluşturulacak.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde de yer alan, 9 bin yıllık geçmişe sahip Efes Antik Kenti'ni yeniden denizle buluşturacak kanalın uzunluğu ise 6 kilometre olacak.

Efes'in geçmişte görkemli bir liman şehri olduğu, ancak zamanla ön bölgenin alüvyonlarla örtüldüğü ve kara ile deniz arasındaki mesafenin 6 kilometreye ulaştığı biliniyor.

Kanal projesinin, Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı'nın getirdiği alüvyonlarla kapanan antik limanın ortaya çıkarılmasını ve Efes Antik Kenti'nin yeniden denizle buluşturulmasını amaçladığı ileri sürülüyor.