Bornova Belediyesi 2022 yılında kendi üretim alanlarında coğrafi işaret tescilli ürünleri misket üzümü ve kınalı bamyanın yanı sıra kendi yetiştirdiği erik, kiraz, kayısı ve zeytin gibi ağaç fideleri ile 45 farklı çeşitte 16 milyon tohum üretti. Bornova Belediyesi’nin Pınarbaşı’nda bulunan fidanlığında tohum çimlendirme, endemik bitkilerin üretilmesi ve bitki çelikleme gibi çalışmalar yapıldı.
Eğitim, kurs ve atölyeler
Üreticilere teknik destek ve ücretsiz danışmanlık hizmeti de sağlayan Bornova Belediyesi, kurs, eğitim ve atölye çalışmaları da gerçekleşti. Arıcılık kursu, tohum çimlendirme, budama, aşılama, fide yetiştiriciliği, aromatik bitkiler gibi eğitimler ile Zeytinyağı tadım atölyesi ve kadınlara yönelik olarak hazırlanan turşu, zeytin, reçel, ekmek ve peynir atölyeleri gerçekleşti. Bu kapsamda gerçekleşen 58 eğitimden ise 8 bin Bornovalı yararlandı.
Çocuklara da çevre bilinci kazandırmak ve tarımsal üretimde farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen atölyelere Bornovalı minikler tohum çıkarmayı ve hasat yapmayı eğlenerek öğrendi.
Tarıma Destek
Belediye olarak eğitim ve atölye çalışmalarından, tohum, fide, fidan üretim ve dağıtımına kadar pek çok alanda destek sağlandığını hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova’nın 12 kırsal mahallesi var. Sağlıklı ve güvenli gıdaya erişmenin en önemli yolu köy ekonomisinin tekrar güçlenmesini sağlamaktan geçiyor. Tarımsal üretimin önemini ve gücünü pandemi döneminde daha yoğun hissettik. Tarımsal üretimin artması amacıyla fidan dağıtımından arıcılık eğitimlerine kadar tarım alanında çalışmalar yapıyoruz. Bu yıl bir rekora imza atarak kendi ürettiğimiz tohum, fide ve fidanlardan yaklaşık 7 milyonunu dağıttık. Yaptığımız eğitimlerden ise 8 bin Bornovalı faydalandı. Tarımsal üretimi sonuna kadar destekleyeceğiz” dedi.