GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Nisan 2024 Perşembe 11:17

Bornova'da Başkan Eşki mali durumu açıkladı... KASA EKSİ 20 MİLYON!

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, belediyenin mali durumu ile ilgili bilgi vererek Mustafa İduğ dönemini eleştirdi. Eşki, "Bornova Belediyesi'nin 20-25 yıldır borcu yoktu. İduğ'dan önce de öyleydi. Belediye 'Kasada 200 milyon var' diye bir reklamla bırakıldı. Yurt inşaatı var, hak edişleri verildiğinde geriye 8 milyon TL kalıyor. BORBEL'in ocak ayında ödenmesi gereken damga vergisi ile birkaç müdürlüğün borçları toplandığında eksi 20 milyon gibi bir rakam çıkıyor. Bu algı zarar verdi" dedi.

SONKALEİZMİR-Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Büyükpark'taki Bornova Belediyesi Nikah Sarayı'nda gazetecileri konuk etti. Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra geçen ilk 20 günde başta yol çalışmaları olmak üzere birçok sorunun çözümü için düğmeye basan Başkan Eşki, "Güçlü Bornova Yolculuğumuz" sloganıyla gelecek vizyonunu anlattı. 

Eski başkanlar Sırrı Aydoğan, Kamil Okyay Sındır ve Olgun Atilla döneminde belediyede görev aldığını anımsatan Başkan Eşki, ilçenin tüm sorunlarına hakim olduğunu ve çözüm üreteceğini vurguladı. Başkan Eşki şöyle konuştu:

"İki dönem üst üste başkanlık yapan yok. Bu bir hizmetin öbür döneme aktarılamamasına neden oluyor. İddiamız buydu. Geçmiş 20 yıla hakim olma temelindeki düstur da buydu. Yapılanın üzerine artı koyarak devam etmek. Değişimden yana taraf olduk. İzmir'de imza veren tek ilçe başkanı Ertürk Çapın'dı. Uzun yıllar kendisiyle siyaset yaptık. 31 Mart akşamı aldığımız tavrın ne kadar doğru olduğunu gördük. 12 Kasım'dan itibaren sahaya çıktık. Seçimin sonuna kadar yoğun çalıştık. Yaklaşık 20 yıllık siyaset geçmişim vardı. Çok şey bildiğimi düşünüyordum. O 4.5 aylık süreç bana çok şey öğretti. Kahvelerde, derneklerde, sokakta 500 civarında organizasyon yaptık. Çok şey bildiğimi düşündüğümü fark ettim. Vatandaşın içine girdiğimizde nasıl belediye başkanı olmalı diye çok not aldım. Çok büyük bir tecrübe edindim. Vatandaşın içerisinde olunmalı. Eleştiri almaktan korkulmamalı. Basından korkulmamalı. Sokağın içinde olmalıydık. Bunu uygulama çalıştım."

YOL ŞİKAYETLERİ YÜZDE 35.5..

Başkan Eşki konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belediyeciliğin temel hizmetleri var. Yol, temizlik, fenni işler... Belediye binalarının onarımı, kaldırımı, zabıta işleri ve parklar... Biz sıfırla başladık. Temel hizmetler proje olarak anlatılamaz. Bornova halkının büyük ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Adaylığım döneminde anket yaptırdım. Orada yüzde 35.5 yol ve kaldırım şikayeti vardı. Yüzde 18 de temizlik... Yüzde 10'un üzerindeki her şikayet gerçek şikayettir. Yol ve temizlik ile ilgili yola çıktık. Başkan alemi cihan olsa iyi bir kadro ile yola çıkmazsa yarıda kalır. Siyasi geçmişimden kaynaklı İzmir'de tanıdığım insanlar, memur sendikası başkanlığından kaynaklı veri bankasına sahiptim. Zabıtayı en iyi kim yönetir. Temizlik işleri, feni, imarı kim yönetir iyi biliyordum. Cem Arıkan başkan yardımcımız. Uzun yıllar kent konseyinde görev aldı. Esnaf olan ama işini düzgün yapan Barbaros Taşer'i ruhsat ve zabıta gibi hayati konularda göreve getirdik. 3 bürokrat başkan yardımcısını kadroya dahil ettik. Nitelikli müdürlür göreve getirdik. Belediyeyi müdürler yönetir. İmza atma yetkisi kimdeyse sorumluluğu ona vermek gerekir. Daha önce koordinatörlük gibi bir sistem getirilmişti. Davul belli, tokmak belli. Gitmeyeceği belliydi. En başından işin uzmanları ile müdürlürle yola çıkmak istedik."

"BORNOVA'NIN HİZMETE İHTİYACI VAR"

Bornova'da birçok konuda atılımlar yapmayı hedeflediklerini dile getiren Eşki, "Temel amacım vatandaşların aldığı hizmetten memnun kalması. Bornova'dan maaş alan herkesin hizmet etmesi gerekiyor. Kültürel, spor boyutu var. Temel hizmetler dışında birçok alan var. Zabıtamız işgali kaldırmakla uğraşıyor. Önemli olan adalet. Adaletli olursanız kimse art niyet beslemeyecektir. Kültürel, tarihsel dokusunu ortaya çıkaracağız. Tiyatronun önemli boyutu var. Dramalılar gibi bir zenginliğimiz var. Orası müze olma yolunda. Vatandaşa ne söz verdiysek yerine getirecek çalışma disiplini içerisinde gidiyoruz. 'Bize hızlı başladınız, beklentiyi yükselttiniz, devam edecek misiniz?' diye soruyorlar. Daha da hızlanacağız. Bornova'nın daha çok hizmete ihtiyacı var" dedi.

"BELEDİYENİN KASASI EKSİ 20 MİLYON"

Başkan Eşki, gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Belediyenin mali durumu ile ilgili soruyu yanıtlayan Eşki şunları söyledi:

"Bornova Belediyesi'nin 20-25 yıldır borcu yok. İduğ'dan önce de öyleydi. Herkesin yoğurt yiyişi farkı. 200 milyon var diye bir reklamla bırakıldı. Ben kasada para tutmayacağım. Yurt inşaatı var hak edişleri verildiğinde geriye 8 milyon kalıyor. BORBEL'in ocak ayında ödenmesi gereken damga vergisi ile birkaç müdürlüğün borçları toplandığında eksi 20 milyon gibi bir rakam çıkıyor. Bu algı zarar verdi. Diğer başkanlarla aramızda bazen espri konusu oluyor. Onların bize borç versen de dedikleri anlar oldu ama tablo böyle değil. Keşke 200 milyon para ile devralsaydık ve büyük işler yapmaya kalksaydık. Eksi 20 milyon civarında bir durum var. Bu bizi İzmir'deki en kuvvetli belediye durumunda tutuyor. Bornova halkı vergisini zamanında ödeyen bir halk. 4 yıl seçim yok. Belki daha erken olmasını gönlümüzden geçiriyoruz. Seçimsiz bir döneme gidiyoruz."

"KİMSEYİ İŞTEN ÇIKARMADIK"

Seçim sürecinde belediyede işe alımlarla ilgili konuşan Eşki, "İşe giren arkadaşların gerginliği var. O konuşmada uslubum sertti. Genel tavrım böyledir ama orada biraz sertti. Yüksek perdeden bu yanlışın duyurulmasını amaçlamıştım. Bornova Belediyesi'ni 5 yıldır eski dönemde CEO olarak getirilen Zafer Kurtbay'ı aradım. Yapılan şeylerin hoşumuza gitmediğini, zarar vereceğini ifade ettim. Geçmişte Olgun Atilla'nın başkanlığı sonrası işe alımlar vardı. 5 yıl önce Mustafa İduğ'a bunları çıkarmaşın, faydalı olan insanlar demiştim. O  dönem Olgun başkanla ilgili ağır cümleler kurmuştu. Kendisi bunun 8 katı kadar kişiyi işe aldı. Daha fazlası da olabilirdi. 79 arkadaş net giriş yaptı. Benim adaylığımdan itibaren. Ben hayatımda kimseyi işten atmadım. Parklarda, temizlikte, koordinasyonda, veterinerlikte kişiye ihtiyacı var. Park bahçeler ve temizlik biriminde değerlendirmek istedik. Belediye bir hizmet yeri. Kimsenin ailesel ilişkilerinden farklı imtiyaza sahip olduğunu düşünmüyorum. Nerede ihtiyaç varsa çalışırlar. Herkesi memnun etme amacımız yok. Kimseyi işten çıkarmadık. Çalışma yerini beğenmiyorsa kendi de ayrılabilir, tercihleri.." diye konuştu.

"46 KİŞİ TELEFONA BAKIYOR, SOKAKTA 10 KİŞİ VAR"

Mustafa İduğ döneminde hayata geçirilen asfalt plenti ile ilgili eleştirilerde bulunan Başkan Eşki, "Asfaltı düzeltmekle şantiye reklamı yapmak arasında fark var. Beklentiyi yükseltti ancak sonuç gelmedi. İki asfalt robotu alacağız. Sokakların yama işlerini halledebilecek makinalar.. En dar sokaklardan geniş alanlara kadar yapabilecekler. İletişim merkezi var. 46 kişi telefonlara bakıyor. Sokakta çalışan adam sayısı 10. Sokakta insan çalışmazsa olmaz. Sokakta olursak şikayetler azalır. Gençlik merkezini tekrar kuruyoruz. O iletişim üzerinden öğrencilerin barınma problemlerini çözmek için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi.

"BORNOVA SPOR TESİSİ ZENGİNİ OLACAK"

Bornova'daki spor tesisleriyle ilgili de geniş çaplı bir çalışma yürüteceklerini vurgulayan Başkan Eşki, "Belediyeler yarışmacı spor kulüpleri mi olacak? Spor alanlarını mı geliştirecek?. Taraftar grurları gelir tezahürat yapar, çoşturur ancak bence çok fazla gereksiz masraf yapıldı. Bornova halkının sporla buluşabileceği, spor kulüplerinin de faydayanabileceği tesisler yapacağız. Pınarbaşı'nda spor kompleksi yapmayı hedefliyoruz. Futbol, basketbol, voleybol, tenis sahaları yapılacağız. Karaçam'da spor kompleksi yapacağız. Spor kulüplerinin kamp yapabileceği sahaların yer aldığı alanlar inşa edilecek. Işıkkent'te tesisimiz var. Yüzme havuzu ve basketbol salonu var. Ne kadar tadilat yapsak yetmiyor. Yıkıp tamamen yenileyeceğiz. Konaklama imkanı olan tesis haline getireceğiz. Doğanlar Stadı var. sahası tükenmiş, yenilenmesi için çalışma başladı. İki tane halı saha yapacağız oraya. Altındağ'a halı saha basketbol sahası projemiz var. Cimnastik ve voleybol tesisleri için de projelerimiz var" yorumunu yaptı.

KEMER SIKMA POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

Hükümetin yerel yönetimlere yönelik kemer sıkma politikası ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Eşki, "Mehmet Şimşek'in yerel seçimden sonra bu açıklamayı yapması biraz manidar. İstanbul'u, Ankara'yı Adalet ve Kalkınma Partisi alsaydı bu kemer sıkma yapılır mıydı bilmiyorum. Hizmet yapabilmek için para harcamamız gerekiyor. Kapıya süpürgeci koymazsanız süpüremezsiniz. Spor tesisi yapmazsanız spor faaliyetlerini vatandaşa sunamazsınız. Para harcamamız gerekiyor. Bize kemer sıkın deniyor. Sosyal yardımlar devletin elini uzatamadığı noktada vatandaşa hayat oldu. Bunu belediyeler yaptı. Depremde gördük. Belediyelerimizin yoğun çabası oldu. Yerel yönetimlerin güçlü olması vatandaşa faydalı olmak, ekonomik sıkıntının bir noktada nefes alınabilir hale dönüşmesini sağlıyor. Yerel yönetimleri de sıkarsak bu iş nereye varır. Umarım kemer sıkma politikasını makam araçlarında da 3-4 kurumdan maaş alan kişilere de uygularlar. Meclisin bahçesinde mangal partisinden de vazgeçerler. Belediyenin aldığı ekonomik gelir vatandaşla buluşuyor. Kemerin yanlış ilmeğine takıyorlar demiri" dedi.