GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
19 Ocak 2024 Cuma 10:25

Bornova Belediyesi'nden seminer... Rahim ağzı kanserinden korkmayın!

Eve yaşlı bakımından diyete, ağız ve diş taramasından fizyoterapiye sağlık alanında pek çok hizmet veren Bornova Belediyesi, Rahim ağzı kanserini önlemede HPV aşısının önemine düzenlediği seminer ve fotoğraf sergisi dikkat çekti.  Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu yoğun ilgi gören etkinlikte zamanında yapılacak aşı ile bu hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu ve erken teşhisin önemini anlattı

Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Bornova Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde Bornovalı kadınlara Rahim ağzı kanserini önlemede HPV aşısının gerekliliğini anlattı. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen seminerde rahim ağzı kanserinin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Başoğlu, aşının ve erken teşhisin önemine dikkat çekti.

 

Mutlaka aşı yaptırın

 

Rahim ağzı kanserinin belirtilerini anlatan Dr. Mürşide Tuncel Başoğlu, “HPV aşısı ile bu hastalığın önüne geçmek mümkün. HPV aşısı çocuklarda 11-12 yaşından itibaren yapılabilir. 0 ve 6. ay olmak üzere 2 doz aşı çocuklarda yeterli olmaktadır. 15 yaşın üstündeki çocuklarda ve erişkinlerde 0,2 ve 6.ay olmak üzere 3 doz önerilmektedir. Aşının tekrarlanmasına gerek yoktur. Ömür boyu koruyuculuğu bulunan bu aşı mutlaka yaptırılmalı” dedi.

 

Erken tanıyla tedavi mümkün

 

Rahim ağzı kanserinin erken tanı ile tamamen tedavi edilebileceğini ifade eden Başoğlu, “Hiçbir tedavi almayan hastalarda hastalığın ileri evre kansere dönüşmesi yıllar içinde olur. Erken evrelerde rahmin alınmasına gerek olmayıp LEEP, konizasyon adı verilen basit cerrahi işlemlerle rahim ağzı kısmen çıkarılarak tam iyileşme sağlanabilir” diye konuştu.

 

Dünya genelinde her yüz kadından dördünün rahim ağzı kanserine yakalandığını söyleyen bu hastalıkta ölüm oranlarının gelişmişlik düzeyi düşük ülkelerde yüksek olduğunu belirtti.