GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
22 Aralık 2021 Çarşamba 10:27

Beyaz eşyada zam krizi!

Döviz kurundaki hareketlilikle birlikte yaşanan ekonomik sıkıntılar, beyaz eşya sektörünü de vurdu. Ekim ayından bu yana beyaz eşyaya yüzde 45'lere varan zam yapıldığını belirten İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı Feridun Özkan, "Satışlarımız çok düştü. Yeni evlenecek çiftlerin ihtiyacı olan 5 temel ürünün ortalama fiyatı 50 bin lirayı buluyor. Çiftler geliyor ancak fiyatları duyunca geri çıkıyor" dedi.

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Döviz kurundaki dalgalanma, yeni yuva kuracak çiftlerin hayallerine de sekte vurdu. Ekim ayının başından bu yana beyaz eşya fiyatlarına yüzde 45'e varan zam geldiğini belirten İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkan Yardımcısı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Feridun Özkan sektördeki satışlarda büyük düşüş yaşandığını söyledi. 

(Feridun Özkan)

"ÇİFTLER GELİYOR AMA SATIŞ OLMUYOR"

SONKALE'ye konuşan Özkan, "Fiyatlamalarda oynaklık var, yüzde 35-45 civarında artış oldu. Satışlarımız aşırı derecede düştü. Beklentimiz artık çeyizci müşterilerde. Yeni bir ev için 5 temel ürün buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ankastre set ve televizyon. Bunların ortalama fiyatı 50 bin lirayı buluyor. Evlenecek çiftler geliyor ancak fiyatları duyunca maalesef satış olmuyor" dedi.



"ALICI DA MAL DA GELMİYOR"

Döviz kurundaki artışın sektör esnafını zor durumda bıraktığını vurgulayan Özkan şöyle konuştu: 

"Fabrikalardan mal gelmiyor. Üretim düştü veya ihracata çalışıyor. İç piyasaya gerektiği kadar mal verilmiyor. Döviz artışının bir an evvel stabil hale gelmesi gerekiyor. Yaptığımız işi bilebilmemiz için bu çok önemli.  Geçmişte çalkantılı olaylar her zaman oldu ama satışlar yine oluyordu. Bu dönem ise döviz hareketliliği piyasayı bekletti. Alıcı da gelmiyor, mal da gelmiyor. Üretim de sıkıntılı. 'Sac bulamıyoruz, çip yok' diyorlar. Piyasalarda herkesin işi durgun. Yeni yıldan itibaren işlerin açılacağını düşünüyoruz. Ancak öncelikle döviz nerede duracaksa dursun. Bunu bilmek istiyoruz. Piyasa dengeye oturacak olursa biz yeniden ticaretimizi yapmaya çalışacağız."