6360 sayılı Bütünşehir Yasası’yla birlikte mülkiyetleri Bergama Belediyesi'ne devredilen verimli tarım arazileri, AKP'li Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu'nun önerisi ve AKP'li, MHP'li meclis üyelerinin oyları ile satışa çıkarıldı. Yaklaşık 50 milyon TL değer biçilen, 832 dönüm büyüklüğündeki vakıf arazilerinin satış kararına köylülerin muhalefet partilerinin tepkisi yargıya taşındı. CHP ve İYİ Parti ilçe yöneticileri, Bergama Adliyesi'ne gelerek satış kararının iptali için İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtı. CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ve İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi öncülüğünde açılan davaya İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu da müdahil oldu. Muhtarlar ve köylülerin de destek verdiği adliye önündeki basın açıklamasında, “Bu kıymetli tarlalar bize köylünün emanetidir, satılamaz” yazılı pankart açıldı.
“BU SATMA SEVDASINDAN VAZGEÇ”
Çamköy Muhtarı Muammer Sezer, “Biz bu toprakların bekçisiyiz. Bu araziler satılamaz. Ben satarım deniyor, satamazsın kardeşim! Satamazsın! Bu döner, bu hoş bir şey değil. Bu dava için bize destek verenlere teşekkür ediyorum. Kazanacağımızdan eminim. Belediye başkanına buradan bir çağrı yapmak istiyorum. Sayın başkan bu satma sevdasından vazgeç” dedi.
“KAMU MALLARI PARA BABALARININ ELİNE GEÇMESİN”
Çitköy Muhtarı Zeki Boz da “Bu tarlalar bize atalarımızdan emanet. Bu arazilerin kamunun elinden çıkıp, para babalarının malı olmasını istemiyoruz. Buraları köyümüzde çiftçilik yapan insanların hizmetine sunulsun. Haklı mücadelemizde bize kim destek oluyorsa onun elini tutuyoruz. Destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz” görüşünü dile getirdi.
BİREYSEL DAVALAR DA AÇILACAK
CHP Bergama İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz ise atalardan emanet bu toprakların gelecek nesillere aktarılması için hukuki mücadele başlattılarını belirtirken, "Köylülerimiz de bireysel davalar açmak için hazırlanıyorlar. Konuyla ilgili hukukçu arkadaşlarımız yöre köylüsü ile bir araya gelecek” diye konuştu.
İYİ Parti İlçe Başkanı Nuri Çiftçi da “Köylünün ata topraklarının satılmasını istemiyoruz. Sattırmamak için de elimizden geleni yapacağız. Bu konuda yasal mücadelemizi vereceğiz. Bugün meclis kararının iptali için ilk adımımızı atıyoruz” dedi.
“KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ”
İzmir Barosu Cumhuriyetçi Avukatlar Grubu’ndan Av. Mustafa Çetin ise şunları söyledi:
“Özellikle pandemi sürecinde tarımın ne kadar önemli olduğunu bütün dünya anladı. Süreci bizde takip ediyoruz. Hukuki süreçte köylülerimizin yanındayız. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi köylümüz bu milletin efendisidir” dedi. Avukat Atıl Mert Yıldırım; “Bergama köylüsünü yalnız bırakmayan herkese minnettarız. Bu karar ile ilgili köylünün yoğun bir tepkisi vardı. Bizde kayıtsız kalmadık. Hukuki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
“KÖYLÜNÜN YANINDAYIZ”
CHP Meclis Üyesi Ali Bor, “Satış yetkisi istenilen bu arazilerle ilgili olarak, ittifak partimizle birlikte meclis toplantısında tepkimizi dile getirdik. Çünkü bu araziler köylünün malı ve bu kadar büyük parça araziler köylüler tarafından alınamaz. Bugün burada buluşmamızın sebebi de konuyla ilgili itirazda bulunmak. Tıpkı tekstil fabrikası konusunda olduğu gibi dik duruşumuz devam edecektir. Köylümüzün yanındayız. Yargı sürecini takip edeceğiz” görüşünü dile getirdi.
“EMANETE İHANET EDİLEMEZ”
İYİ Parti Meclis Üyesi Av. Olgu Altuğ Kemaller ise “Mecliste bu konudaki yanlışlıkları ifade etmiştik. Köylü taşınmaz mallarının Bergama Belediyesi’ne emanet olduğunu üstüne basa basa vurgulamıştık. Bu emanete ihanet edilmemesi gerekiyor. Meclisten istemediğimiz bir sonuç çıktı. Tekstil fabrikasında olduğu gibi bu taşınmaz malların satışı konusunda da gereken hukuki mücadeleyi vereceğiz. Muhtarlarımızın isteği ve talebiyle bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.
“ÇİFTÇİYİ, KÖYLÜYÜ BİTİRME PROJESİ”
CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Şener Akdemir, “Satışı istenen arazilerin üzerinde çiftçilik yapan aileler var. Örneğin bu arazilerden büyük bir bölümünün bulunduğu sadece Kadıköy’de çiftçilik yapan 20 aile var. 20 aile bu toprakları işliyor, burada üretim yapıyor, buradan ekmek yiyor. Bergama Belediyesi bu arazileri satarsa 20 aile ekmeksiz kalacak. Bu aileler traktörünü satacak, kentlere göç etmek zorunda kalacak. Bu bir nevi köylülüğü, çiftçiliği bitirme projesidir. Bu yüzden üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunan çiftçiler, köylüler, adalet savunucuları ve avukatlarımız burada” diye konuştu.
KOMŞU İLÇEDEN DE DESTEK
Tarlaların satışına karşı komşu Kınık ilçesinden de köylülere destek geldi. CHP Kınık İlçe Başkanı Ahmet Kanat, “Verilen araziler çok büyük araziler. Bir tarlanın değeri 4-5 milyon lira. Şuanda cebinde bu kadar parası olan çiftçi görmüyorum. O yüzden ‘köylü milletin efendisidir’ sloganıyla yola çıktık. Bu tarlalar bize emanettir. Biz bu tarlaları koruyacağız, sattırmayacağız. Kamuda kalması için her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.
AKP'Lİ BAŞKAN "YOL YAPACAĞIM" DEMİŞTİ
CHP ve İYİ Parti'nin itirazlarına rağmen satış kararını Bergama Belediye Meclisi'nden geçiren AKP'li Başkan Hakan Koştu, "Bergama’nın yol problemleri var. Bu satışlardan elde edilecek gelir yatırımlarda kullanmak üzere değerlendirilecek. Hangi yol hangi caddeyi yapacaksanız diye sormanız gerekir" demişti.
MHP'nin de desteğiyle meclisten geçen satış kararına göre, şu köylerde şu tarlalar satışa çıkmıştı:
Aşağıkırıklar'da 2 adet toplam 56.738 metrekare, Ayaskent'te 1 adet 103.133 metrekare, Ertuğrul Mahallesi'nde 1 adet 23699 metrekare, Çitköy'de 1 adet 85.874 metrekare, Dağıstan'da 3 adet 98.849 metrekare, Ferizler'de 3 adet 56.586 metrekare, Kadıköy'de 7 adet 328.794 metrekare ve Kurtuluş Mahallesi'nde 1 adet 78.265 metrekare."
KATARLILAR'A MI SATILACAK
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Dr. Aytun Çıray ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, "Köy malları Katar'a mı verilecek" demişti.