GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Ocak 2022 Çarşamba 11:27

Beko: TYP’liler daimi kadroya alınmalı!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, 9 aylık çalışma dönemini kapsayan, geçici bir istihdam çalışması olan Toplum Yararına Çalışma Programı’nın seçim öncesi dönemlerde siyasi bir rant aracı olarak kullanıldığını; tazminatsız, sendikasız zor koşullarda çalışan bu kişilerin koşullarının düzeltilmesi gerektiğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beko, sayıları seçim öncesi dönemlerde daha da artan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) işçilerinin çalışma koşullarının düzenlenmesi gerektiğini ve siyasi rant aracı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

SON 10 YILDA 2 MİLYON KİŞİ YARARLANDI
Kani Beko, “Toplum Yararına Çalışma Programı, Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) aracılığıyla yürütülen bir geçici istihdam çalışmasıdır. İş-Kur’a kayıtlı işsizler, 9 ayı geçmemek üzere çevre temizliği, ağaçlandırma, park düzenlemesi, okullarda bakım-onarım-temizlik, vadi ve dere ıslahı, erozyon engelleme gibi işlerde çalıştırılmaktadırlar. Dolayısıyla bakıldığında TYP’lilerin en çok çalıştırıldıkları yerler belediyeler ve okullar olmaktadır. Son 10 yıla baktığımızda toplam yararlanıcı sayısının 2 milyona ulaştığı bilinmektedir. 2013 yılı Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği sonrası Faaliyet Raporlarına göre TYP katılımcı sayıları, 2018 yılında toplam 355.482 kişi, 2019 yılında ise 309.373 kişi ile diğer yıllara göre büyük artış göstermiştir. Bu iki yıllık sürede sayıların diğer yıllara göre artmış olması, TYP programlarında özellikle seçim öncesi dönemlerde çok ciddi bir artış yaşandığı ve bu programın iktidar tarafından bir siyasi rant aracı olarak da kullanıldığı iddiasının güçlendirmektedir” şeklinde konuştu. 

CHP Milletvekili Beko’nun yanıtlanmasını istediği sorular şu şekilde;

2018 ve 2019 yılında TYP kapsamında istihdam edilen kişiler hangi illerde ve hangi kurumlarda çalıştırılmışlardır?   

2021 yılında toplam TYP kapsamında istihdam edilen kişi sayısı kaçtır? Bu sayının cinsiyete göre dağılımı nedir? 

Bu program kapsamında çalışan kişiler hangi illerde ve kurumlarda istihdam edilmişlerdir? 

Bu kapsamda çalışan bireylerin; aldıkları ücretlerin yetersizliği, sendikal haklardan yoksun olmaları, toplu sözleşme ve kıdem tazminatı haklarının bulunmaması nedeniyle zorluk yaşadıkları bilinmektedir. Bakanlığınız tarafından bu şartların iyileştirilmesi konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? 

TYP kapsamında istihdam edilenlerin, çalıştıkları kamu kurumlarında daimi kadroya alınmaları konusunda bir çalışmanız bulunmakta mıdır?