GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Türkiye
11 Nisan 2020 Cumartesi 11:37

Bedelli askerliğe yeni düzenleme... Kışlada Kal!

Savunma Bakanlığı virüs önlemleri kapsamında "Kışlada Kal" uygulamasına gidiyor. Terhisler uzuyor, yeni asker alınmıyor. Bedelli askerlik uzaktan eğitimle yapılıyor...   

Savunma Bakanlığı virüs önlemleri kapsamında "Kışlada Kal" uygulamasına gidiyor. Terhisler uzuyor, yeni asker alınmıyor. Bedelli askerlik uzaktan eğitimle yapılıyor.

Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri, Sözcü Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk’ün sorusu üzerine kısa bir süre için terhislerin uzatılması, celplerin kaldırılmasının gündemde olduğunu ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Bakanlık yetkilisi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde tayinlerin durdurulduğunu kaydetti ve terhislerin niçin ertelenebileceğini şöyle açıkladı:

"Terhisten 14 gün önce askerler kontrol altına alınıyor. 14 gün kontrol altında tuttuktan sonra il veya ilçe sağlık müdürlükleriyle koordineli olarak terhis ediliyor. En son 1 Nisan'da terhisler oldu. Terhisi gelen askerlerimiz 14 gün önce durduruldu kontrol altında tuttuktan sonra 1 Nisan'da terhis edildi.

En son 19 Mart'ta celp oldu. Onları da askere alınca 14 gün görev vermeden önce bekletildi. Bu tedbirlere rağmen koranovirüsle Mücadele merkezimizin tespitlerine göre yine de bazı risklerin olduğu ortaya çıktı.

UZAKTAN EĞİTİM

Şimdi terhis ve celplerin durdurulması konusu var. O nedenle gerekirse kısa bir süre için terhisleri uzatalım ve celpleri durduralım şeklinde yaklaşım var. Bu konu üzerinde çalışılıyor. Bedellileri ise  uzaktan eğitimle askerliklerini yaptıralım. Bunu dövizli askerlikte yapmıştık. Uzaktan eğitimle terhis etmiştik. Bunu bedelli için geliştirmek istiyoruz. Bedellileri ise de uzaktan eğitimle askerlik yaptıralım düşüncesi var.

Her dönemde, her celpte asker geliyor. Aynı zamanda binlerce asker de terhis oluyor. Aileleriyle birlikte 100 bini aşan bir nüfus hareketinden bahsediliyor. Büyük bir hareketlilik. Şu anda bunları terhis olmadan önce 14 gün karantinaya alıyoruz. Ama terhis olduğu andan itibaren, o bilet almaya gidiyor, yolculuk yapıyor, evlerine gidene kadar insanlarla teması oluyor. Aynı şekilde celp nedeniyle birliklere gelenler de koronavirüsü bulaştırabilirler.  O nedenle terhis ve celpleri durdurma yönünde çalışmaların yapılması zaruriyet halini aldı.  Halkın  ve Mehmetçiğin sağlığı esastır.  Gerekirse bir gün geç terhis olsun ama sağlıklı bir şekilde evinde bulunsun.

TAYİNLER DURDURULDU

Toplantılarımızı telefonlarla, konferans yöntemiyle gerçekleştiriyoruz. Toplantılarımızı asgariye indirdik. Sosyal mesafeyi biz askerlikteki ‘yerinde kal' prensibi ile odanda kal, birliğinde kal, kışlanda kal, şehrinde kal şeklinde sürdürüyoruz.

Tayin ve atamaları durdurduk. Tayinler yok. Subay okullarını ve Astsubay okullarını kapattık. Askeri tatbikatları durdurduk. Orduevlerimizi sağlık personeline tahsis ettik. Orduevlerinde zorunlu olarak kalmak durumunda olanlar dışında kimse kalmıyor. Orduevlerindeki yemekler, iptal edildi. Hijyene ve temizliğe dikkat ediliyor. Özellikle erbaş ve erlerin temizlik ve hijyenine özen gösteriliyor.

KOMMER KURULDU

TSK’da koronavirüsüyle mücadeleyi tek bir merkezden yürütmek için Conver-19’la Mücadele Merkezi KOMMER kuruldu. Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu Bilim Kurulu gibi KOMMER TSK’ya danışmanlık yapıyor.

KOMMER sadece bakanlıkta değil, bir salkım halinde Genelkurmay, kuvvet komutanlıkları, ordu komutanlıkları, Donanma ve Hava Üsleri olmak üzere alt kademelere kadar devam eden bir yapılanma. Bilim Kurulu ile de irtibat halinde çalışıyorlar.

Koronavirüs ilk çıktığında İran sınırında önlemler aldık. Birliklerimizde tedbirleri çok disiplinli bir şekilde uyguluyoruz. Hamile personeli evlerine gönderdik, durumlarını izliyoruz.

MASKE VE DEZENFEKTAN ÜRETİMİ

Bilim Kurulu’nun ve KOMMER’in görüşlerinin harfiyen askeri birliklerde uygulandığını ve bu konuda titiz davranıldığını kaydeden yetkili, maske, dezenfektan sıkıntısı çekilmediğini söyledi.

Bu konuda yapılanları şöyle aktardı: Askeri Dikimevlerimiz, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’muz var. 1 milyon maske ve 5 bin tulum yapan dikimevlerini kapasite artırımı yaparak 2 milyon maske ve 10 bin tuluma çıkardık.

Haftada 3,5-4 milyon cerrahi maske yapabilecek durumdayız. Haftada 110 bin tulum yapabilecek hale geldik. İlaç fabrikamızda haftada 5 bin litre dezenfektan üretimi yapıyoruz. Bunu 10 bin litreye çıkaracağız."

Odatv.com