GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Ocak 2022 Salı 15:34

Başkan Yetişkin'den yol tepkisi: İKİ YIL KAZDIRMAYACAĞIM!

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, elektrik, su ve doğalgaz çalışmaları nedeniyle kazılıp bırakılan yolların haline isyan etti. "Seferihisar'da yürünecek yol kalmadı" diyen Başkan Yetişkin, "UKOME toplantısında hepsine süre verdim. Vaat ettikleri sürede bitirmezlerse iki yıl boyunca kazma izni vermeyeceğim. İki yıl boyunca kimseyi bir yere sokmayacağım" çıkışını yaptı.

SONKALEİZMİR (ÖZEL RÖPORTAJ) - Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, 3 yıla yaklaşan görev süresince hayata geçirdikleri projeleri ve yapmayı planladıklarını SONKALE'ye anlattı. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından "mali disiplin" konusunu öncelediklerini vurgulayan Başkan Yetişkin, pandemi nedeniyle gelirlerin azalmasıyla birlikte ise tasarruf tedbirlerini uygulamaya soktuklarını söyledi.

(Başkan İsmail Yetişkin, Gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı.)

BELEDİYEYİ 11 MİLYON TL KAR ETTİRDİK

Başkan Yetişkin, belediyenin bir arsasını satıp hacizli borçları kapattıklarını ve Maliye'ye borcu sıfırladıklarını belirtirken, "O ara yapılandırma çıkmıştı. Parayı Maliye'ye peşin yatırdığımız için faizler silindi. Belediyeyi 11 milyon TL kar ettirmiş olduk. Yani 17 milyon TL'lik borcu temizledik, elimize de 11 milyon TL para kaldı. Önümüz açıldı" dedi.

Sıkça gündemde yer tutan, "belediye personelinin geriden gelen maaşları" sorusuna ilişkin de Yetişkin, "Artık belediyedeki hiçbir memur, işçi ve taşeronun sıkıntısı yok. Tüm maaşlar zamanında ve hatta ikramiyelerine kadar ödeniyor. Mutluyuz" yanıtını verdi.



KOCAÇAY PROJESİ, KAMULAŞTIRMAYA TAKILDI

Başkan İsmail Yetişkin, seçim öncesi verdikleri sözlerin yüzde 40'ını gerçekleştirdiklerini, kalanların ise pandemiye takıldığını anlattı. Bunların içinde İzmir Büyükşehir'le beraber ortak yapacakları projeler de olduğunu aktaran Yetişkin, "Mesela, sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ile Kocaçay Projesi için birlikte söz verdik. Yaklaşık 6 km'lik alan. Burası ıslah edilerek mesire yeri yapılacaktı. Çünkü şehir merkezinde hiç mesire yerimiz yok. Herkes Sığacık'a ya da sahile gitmek zorunda kalıyor. Merkezde, yürüme mesafesinde, insanlar oturup sosyalleşeceği bir mekana ihtiyaç var. Kafelerin, yürüyüş yollarının, göletin bulunacağı bir yer olsun istedik. Ancak birkaç yerde mülkiyet sorunları çıktı. Özel mülkiyetin yanı sıra Hazine'nin de birkaç noktada yeri var. O nedenle proje bugüne kadar sarktı. Ancak geçen gün yine oturduk, konuştuk. İzmir Büyükşehir'in yapma niyeti var. Biz de çok istiyoruz. Umarım en kısa zamanda prüzler çözülür" diye konuştu.



İKİ YIL KAZDIRMAYACAĞIM!

Başkan Yetişkin, elektrik, su ve doğalgaz çalışmaları nedeniyle köstebek yuvasına dönen yollarla ilgili de samimi bir açıklama yaptı. "Çarşıyı görüyorsunuz! Seferihisar'da yürünecek yol kalmadı" diyen Başkan Yetişkin, şöyle devam etti:

"Biz kendimiz görüyoruz, şikayet ediyoruz. Halk nasıl etmesin. İlk TEDAŞ geçti, elektrik hatları yerin altına alındı. Arkasından doğalgaz geldi, bütün mahalleler kazıldı. Şimdi içme suyu projesi başladı, İZSU girdi. Öyle plansız yürüdü ki işler, şu an 3 ay geride herşey... Yoksa biz çoktan yollara başlamış, tertemiz çıkmış olacaktık. Ama artık sabrımız kalmadı. UKOME toplantısında hepsine süre verdim. Vaat ettikleri sürede bitirmezlerse iki yıl boyunca kazma izni vermeyeceğim. İki yıl boyunca kimseyi bir yere sokmayacağım. Baştan sona Seferihisar'ın yolunu taşını yenileyeceğiz. Asfalt olması gereken yere asfalt, taş olması gereken yere taş yapıp geçeceğiz."



EKMEKSİZ'E HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORUZ AMA BİZE SU BİLE SATTIRMIYORLAR

Arkeolojik SİT alanında kaldığı gerekçesiyle önceki yıl kapatılan, sonrasında ise 3 bakanlık arasındaki yetki karmaşasına kurban giden Seferihisar'daki doğa harikası Ekmeksiz Plajı ile ilgili de talebini yineleyen Başkan Yetişkin şunları söyledi:

"Ekmeksiz Plajı'nı bize vermediler. Ama en azından halka açtırdık. 'Şezlong atıp para kesmeyin, iki görevli verin, beraber çalıştıralım' dediler. Biz de halk mağdur olmasın diye kabul ettik. İki görevlimiz orada temizliği yapıyor. Günde iki sefer çöp kamyonu giriyor, mıntıkası yapılıyor. Yangın tehlikesine karşı mangal yaktırmıyoruz. Aşağıda Allah korusun yangın çıksa büyük sıkıntı olur. Tek çıkış tek giriş var çünkü. Duş , tuvalet ve soyunma kabinleri getirdik oraya. Görevli personelimiz onların temizliğiyle de ilgileniyor. Oraya su bile taşıdık. Ana yoldan, hiçbir yeri kazmadan, toprağın üzerinden boruyla taşıyoruz. SİT alanı olduğu için bir şey yaptırmıyorlar. Biz para kazanma derdinde değiliz. En azından oraya insanların ihtiyacı için bir büfe koyabilseydik yeterdi. Ufak tefek alışveriş yapabilecekleri bir yer olsa iyi olacak. Plajı açtık, insanlar su alacak yer soruyor. Bize müsaade etmiyorlar. Orada kaçak biri kamyonet getirmiş su satıyor. Ona bir şey demiyorlar. Öyle bir saçmalık işte."



SIĞACIK'A REKREASYON ALANI 

İsmail Yetişkin, Sığacık ile Akarca bölgesi için hazırladıkları rekreasyon alanı projesinin ilk etabına da gelecek ay başlayacaklarını duyurdu. Bol ağaçlı, yürüyüş yolları ve denizle buluşma noktaları bulunacak alanda belediyenin işleteceği bir kafe bulunacağını, engelli bireylerin çalışabileceği, ürünlerini satacağı bir başka kafe daha olacağını anlatan Başkan Yetişkin, "Bu proje şart. Çünkü Sığacık çok sıkıştı. Marina lükse giriyor, vatandaş gitmiyor oraya. Kaleiçi'nde takılıyorlar. Kaleiçi'nin arkasındaki yürüyüş yolu da sınırlı. Bu yürüyüş bandını mezarlığa kadar uzatmamız gerekiyor. Hatta, Sığacık'ta olta balıkçılığı yapan kişilerin teknesini bağlayacağı yer yok. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Devlet Liman İşletmeleri izin vermiyor. Balıkçı barınağında bile kayık bağlamak için yer bulmak mümkün değil. Hepsi dışarda bağlı. En ufak bir batı rüzgarında kayıklar batıyor. Biz, amatör olta balıkçılarının barınacağı kadar bir yer yapabiliriz. Mezarlık altında uygun yer var" dedi.



ÇİFTLİKLERİ KARŞIMIZDA TOPLAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Yetişkin, Akarca'ya yapılmak istenen limanı da eleştirirken, "Yapılması gereken yer orası değil. Oranın imarı ona uygun değil, yollar da kaldırmaz. Projeye bağlayacağı kayıkların boylarına, enlerine kadar yazmışlar. Tamamen orkinos çiftliklerine hazırlık yapıyorlar. Bütün çiftlikleri bizim karşımıza toplamaya çalışıyorlar. Orayı lojistik liman gibi kullanmak istiyorlar. Orayı liman yaptığında Akarca ve Seferihisar Körfezi bitti demektir. Sahip çıkmamız gerekiyor. Mahkemeden durdurma kararı çıktı. Avukatlarımız takip ediyor. Kazma vurmadılar. 2022 yılı bütçesine de almamışlar" ifadelerini kullandı.



HİNDİ PROJESİ TUTTU

Kırsal kalkınma perspektifi ile ortaya konulan, İzmir'de de hayli dikkat çeken "hindi üretimi ve üreticisinin desteklenmesi" projesine ilişkin de Başkan Yetişkin şunları söyledi:

"Hindi projesi çok güzel. İkincisini bahar ayında yapacağız. İlk önce hindiyi üreticiye veriyorsunuz. Üretici yetiştirdikten sonra bize satıyor, para kazanıyor. Tamamen ihtiyaç sahiplerine, halk kartı olan vatandaşlara dağıtıyorsunuz hindiyi. Yetiştiren para kazanıyor. Sosyal yardım da yapmış oluyoruz, et de işe yarıyor. Herkese faydası oluyor. Tamamen salma hindi bunlar. 25'er tane hane başına dağıttık. Damızlıklarını ayırdılar, geri kalanı bize sattılar. Yıl başında her eve götürdük."

JEOTERMAL SERA VE KARAKILÇIK

Orhanlı Köyü'nde iki jeotermal serayı kiralama aşamasında olduklarını dile getiren Yetişkin, "Prensipte anlaştık. Orada fide üreteceğiz. 100- 150 bin fide dağıtıyorduk ona devam edeceğiz. Tarımla ilgili yatırımları geliştirmeye çalışıyoruz. Karakılçık buğdayı devam ediyor. Her sene artarak gidiyor. Ulamış ve Turgut Köyü'nde birçok aile bundan ekmek yemeye başladı. İnternet üzerinden de sipariş veriyorlar. Birçok ailenin geçim kaynağı oldu. Mandalina kurutma tesisinin büyütülmesi için çalışıyoruz. TÜBİTAK'tan bir fırın daha tahsis ettik. Kapasiteyi artıracağız. Ayrıca, Doğanbey Sakız Ağacı bölgesinde 5 dönümlük bir arazimiz var. Belediyeye ait termal kuyumuzun boruları tam bu arazinin önünden geçiyor. Günübirlik tesis yapmak istiyoruz oraya. Yüzme havuzları, hamamı bulunacak küçük bir konaklama yeri... Termal suyla ilgili hareket olsun istiyoruz. Kafelerin bulunduğu, denize 150 metre tesis olacak. İnsanlar aynı gün termalden faydalanıp 150 metre yürüyüp denizden de faydalanabilecek" diye konuştu.



SOSYAL MARKET VE OYUN SALONU

Başkan İsmail Yetişkin, ekonomik kriz zorlamazsa yapacakları çok daha fazla proje olduğunu belirtirken, "Merkezde bir projemiz var. Sosyal market adı altında, üç kişi istihdam edeceğiz. 'Getir, eşyayı bırak, oradan biri gelsin alsın' değil. İçerisinde çamaşır makinesi, ütüsü, hepsi olacak. Gelen eşya temizlenecek, ütülenecek, sıfır pozisyonuna getirilecek. Bir anne evladı ile geldiğinde rencide olmayacak. Yeni bir şey alıyormuş gibi olacak. Bir başka proje de yaşlılar için. Kahvehanelerde bile çay 3 lira oldu. Daha önce kahvede insanlarla sohbet ederdik. Geçen bir amca ile karşılaştık. 'Niye gelmiyorsun kahveye' dedim. 'Oğlum geliyoruz, 30-40 lira çıkıyor cebimizden. Kahveye gidemeyecek durumdayız' dedi. Ama bu insanların bir araya gelip sosyalleşmesi gerekiyor. Çarşı merkezine yakın bir yer kiralayacağız. Çayı kahvesi bizden, belli yaşın üzerindeki kişiler gelip burada satrancını, tavlasını oynayabilecek" dedi.



KİM ADAY OLURSA KAZANIR

Olası Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda da Yetişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Geçenlerde Kayseri'de başkanlar toplantısına gittik. Mahalle gezmesine çıkacağız. 'Burada iktidara laf söyletmezler, polemiğe girmeyin kavga etmeyin' gibi şeyler söylendi öncesinde. Ama biz gittik. Hangi esnafa gitsek, kiminle sohbet etsek herkes aynı şeyi söyledi; 'Sandığı getirin, böyle gitmez, değişim lazım...'

Birkaç kişi ise (CHP'ye oy vermeyiz ama bu dönem AKP'ye de oy vermeyeceğiz) dedi. Yani bence ittifak eğer çatırdamazsa bu sefer tamam. Aday doğru hangi aday olursa olsun. Genel Başkanımız da olsa seçimi kazanır. Mansur Yavaş da Ekrem İmamoğlu da kazanır."