GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Türkiye
16 Nisan 2020 Perşembe 18:47

Başkan Yavaş'ın hamlesi heyecan yarattı! Yeni hedef sosyal güvence!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 150'şer TL maddi destekte bulunarak statülerini de tanımış olduğu atık kağıt toplayıcıları büyük sevinç yaşadı. Başkan Yavaş'a teşekkür eden Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, "Umuyoruz ki bu örnek dayanışma ülkemizin bütün büyük şehirlerinde ve illerinde yankı bulur" dedi

SONKALEİZMİR-Ankara Büyükşehir Belediyesi, toplumda geri dönüşüm konusunda çok önemli bir misyon edinen 'Atık Kağıt Toplayıcıları' ile ilgili önemli bir karar aldı. Koronavirüs pandemisiyle mücadele dönemindeki hamleleriyle büyük takdir gören Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ihtiyaç sahiplerine yapılan erzak yardımı, iaşe ve nakit desteğine 'Atık Kağıt İşçileri'ni de dahil etti. Bu kapsamda Geri Dönüşüm İşçileri Derneği'ne kayıtlı yaklaşık 850 kağıt toplayıcısına gıda yardımı ve 150'şer TL'lik destekte bulunuldu. Başkan Yavaş'ın bu desteği yıllardır toplumda yer edinmeye ve tanınmaya çalışan kağıt toplayıcılarına bu ölçüde ilk kez resmi bir statü verildiği şeklinde yorumlandı.


SALGIN SONRASI ÖNEMLİ GÖREV
Sokak Ekonomisi Uzmanı Dr. Osman Sirkeci, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin desteğinin kağıç işçilerinin sosyal bir güvence altına alınması ve uygun bir statüye kavuşması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Aynı zamanda Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Danışmanı olan Dr. Sirkeci, "Bütün büyükşehirlerimizde ambalaj atıklarının kaynağında ayrıştırılarak geri dönüşüme ve milli ekonomiye kazandırılması öncelikli konulardan bir tanesi. Ancak mevcut işletmeler ve şirketler kanalıyla bu sorun çözülemiyor. Dolayısıyla başta Suriyeli mülteciler ve göçmenler olmak üzere sonra Roman vatandaşlarımız bu açığı kapatıyor. Bu sektördeki emek gücü, örgütsüz, dağınık ve statüsüz. Türkiye'de barınma ve çalışma hakkı olan ve bu işten geçimini sağlayanların sosyal güvenceye ve uygun bir statüye kavuşturulması salgın krizi sonrası önümüzde önemli bir görev olarak duruyor" dedi.

BÜYÜK ÖLÇEKTE İLK DESTEK
İzmir'de yaklaşık 6 yıl önce kurulan ancak 1 yıllık çalışma sonrası faliyetini durduran İzmir Geri Dönüşümcüler Platformu'nu (İZGEP) da hatırlatan Osman Sirkeci, "Bu oluşum kooperatifsel olarak depocular ile kağıt işçilerinin işbirliği içerisinde çalışmasını temel alıyordu. Konak Belediyesi de o dönem bu çalışmaya kağıt işçilerinin statü kazanması ve gelir sağlaması anlamında destek olmuştu. Sahanın özgün ve örgütsüz düzensiz hukuksuz olması nedeniyle küçük çıkarlar çıkınca proje bozulmuştu. Ankara'da Çankaya Belediyesi de kağıt toplayıcılarını muhatap alarak çalışma yürütüyor. Ancak Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bu desteği ilk kez büyük ölyçekte bir destek anlamına geliyor" dedi.

SEVİNÇ YARATTI
Öte yandan, flaş gelişmenin ardından Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu da yazılı bir açıklama ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Mansur Yavaş'a teşekkür etmişti. Mendillioğlu, "Ankara Büyükşehir Belediyesi yıllardır hor görülen, küçümsenen Ankara’nın geri dönüşüm emekçilerini bağrına bastı. Belediye Başkanımız Mansur Yavaş bu tutumuyla atık toplayıcıların örnek bir şehir olarak Ankara’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermiş oldu. Biliyoruz ki bu zor günler el ele dayanışma halinde kısa zamanda geçecek ve Ankara’nın geri dönüşüm emekçileri eri çok daha uygun ve elverişli koşullarda başkentimize yaraşır bir biçimde iş elbiseleri ve yaka kartlarıyla kayıt altında sokaklarımızdaki kıymetli maddeleri, atıklarımızı yerinde ayrıştıracak ve milli ekonomimize katma değer yaratacaktır. Umuyoruz ki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Geri Dönüşüm İşçileri Derneği ve Zabıta Daire Başkanlığımız işbirliğiyle gerçekleştirilen bu örnek dayanışma ülkemizin bütün büyük şehirlerinde ve illerinde yankı bulur. Ülkemizde atık toplama faaliyetlerinden geçimini sağlayan 500.000’e yakın aile Ankara’nın bu güzel ortamını kendi illerinde de yaşayabilir. Sokaklarımız hep birlikte el ele, halkçı dayanışma vizyonuyla sorun olmaktan çıkar, tüm insanlığa yararlı bir çözüme dönüşür" demişti.