GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Aralık 2024 Salı 11:45

Başkan Tugay'dan Körfez mesajları... BAKANLIK ONAY VERMİYOR!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'nin temizlenmesi ile ilgili projelerin finansmanı için buldukları dış kredilere bakanlık tarafından onay verilmediğini vurguladı. Tugay, "Bu problem siyasileştirip hükümet tarafından Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeye, İzmir'e karşı bir malzeme olarak kullanılsın diye bekletiliyor" dedi.

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, HALK TV'de İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programına konuk oldu. Gündeme dair önemli mesajlar veren Başkan Tugay, İzmir Körfezi'nin temizliği ile ilgili projeler için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmayan kredilere dikkat çekti. 

"KÖRFEZ İÇİN BİRÇOK ÇALIŞMAYI HIZLANDIRDIK"

Başkan Tugay şöyle konuştu: 

“Körfez bizim için her zaman çok önemli. Yoğun çalışmalar yapacağımızı söyledim. Yazın hiç görmediğimiz bir olay yaşadık. Ağustos ayının sonlarına doğru renk değişikliği oldu ve koku ortaya çıktı. Topluca balık ölümleri oldu. Bir kriz yaşandı, hepimiz şok olduk, nedenlerini anlamaya çalıştık. Kirliliğe yoruldu ama aslında bu bir biyolojik olay. Dünyanın pek çok kentinde, denizinde olduğunu sonradan öğrendiğimiz bir durum. Alg patlaması diyorlar, küçük mikroorganizmalar bir anda patlama tarzında çoğalıyorlar. Sudaki oksijeni tüketiyorlar, kokuya neden oluyorlar ve oksijen tükendiği için balıklar da ölüyor. Kirlilik faktör ama suların ısınması, orman yangını gibi konular da bunu tetikliyor. Körfez, İzmir’i İzmir yapan yapı. Körfeze dair bir sürü çalışmayı hızlandırdık. Şehrin atık su tesisi ile ilgili kapasite artışı, yağmur suyu ile diğer suyu ayrıştırdığımız çalışmalar ve dip taraması. Normalde Körfez'in derinliği 18-20 metredir ama şu anda 3 metreye düşmüş durumda. Su akıntısı olmuyor, körfez kendini temizleyemiyor."

"ÇİN'DEN GELEN OLDU, İZMİR'DEN GETİREMEDİK" 

Körfez Çalıştayı'na İzmir'den hocaların katılmasının engellenmesi ile ilgili konuşan Tugay, "Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nden hocalar davet ettik. Onların hiçbir kabahati yok. 'Olur geliriz' dediler. Çalıştaya iki gün kala hocamızı rektörlükten aramışlar. 'Katılmayın' demişler. İnanılmaz yani. Üzülerek de söyledim o gün. Çin'den, Amerika'dan Avustralya'dan insanların gelmesini sağladık ama şehrimizden hocalarımızı getiremedik" dedi. 

"MALZEME OLARAK KULLANILIYOR"

İzmir Körfezi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşmelerini aktaran Tugay şöyle devam etti:

"Görüşmemiz sadece körfez üzerineydi. Onun için randevu istemiştim. Ben Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı’yım. Avrupa’da bir toplantı vardı, o gün Bakan İzmir’e toplantıya geldi ve katılamadım. Toplantıya katılamadığımı eleştirdiler ama ben Türkiye’yi temsil etmek için Avrupa'ya gittim. Bakan geldi, görüşemedik diye üzüldüm. Sonra randevu aldım. AK Parti il başkanı da yardımcı oldu beraber gittik, görüştük. 2016, 2017 yıllarında körfezin temizlenmesi ile ilgili sirkülasyon ve inovasyon kanalı yapımı, dipten bir temizlik, temizlenen çamurlarla doğal yaşam alanı oluşturulması kararları verilmiş. Bunların yapılması gerektiğini konuştuk. Mevzuaatta dip temizliği sorumluluğu bakanlıkta. Limanların, sanayilerin, tershanelerin, gemilerin denetimi belediyenin yetkisi dışında. Bunun hesaba katılarak çalışma yapılması gerektiğini illetiğimde bakan beyi terüddütlü gördüm. Çok dürüstçe konuşmak gerekirse, bu problem siyasileştirip hükümetin, Cumhuriyet Halk Partili bir belediyeye, İzmir'e karşı bir malzeme olarak orada dursun diye kullanılıyor. 

"70-80 YILA AİT BİR SORUN"

Bakanlığın kurduğu bilim kurulu birkaç toplantı yaptı. Sonunda hiçbir şey çıkmadı. 'Belediye altyapı ve arıtma tesisini yapsın' ve biz de onları denetleyelim diye bir sonuç çıktı. Belediye ne yapacağını biliyor. Altyapı çalışmasını yapacak, arıtma ile ilgili üzerine düşeni yapacak. Bu sene İzmir tarihinde ayrılmış en büyük bütçeyi ayırdık körfez için. 9 milyar TL buraya bütçe ayırdık. Navigasyon Kanalı’nı yapmıyorlar. Sanayi tesislerinin denetimi var, yapmıyorlar. Limana gelen yük gemilerinin attığı atıkların kontrolünü yapmaları gerekiyor. Tershane ile ilgili önlemleri almıyorlar. Bunlar bakanlığın görevleri. Sanki Büyükşehir Belediyesi kendi yapacağı işleri bakanlık yapsın gibi konuşuyorlar. 'Siz kirlettiniz, siz temizleyin' diyorlar. Siz derken kimi kastediyorlar. Kirlilik 70-80 yıla ait bir durum. İzmir tarihi boyunca oluşmuş bir durum. 20-25 yılı taradık. Dere ağızlarındaki sınırlı bir dip temizliği dışında bir şey yok. İzin vermeleri lazım. 


"KREDİLER ONAYLANMIYOR"

Kirli bir suyu alıp da mecliste bütçe görüşmelerinde bunu ilan eder misiniz? Temizlemek için bir şey yapın da onlar sonra bunu yapın. Arıtma tesisi için 14 aydır kredi onayı bekliyoruz. İmzalanmadı. Projesi hazır değil. Proje değil, yapımı bitmek üzere. 4. Faz'ın yapımını bitiriyoruz. 5.5 milyar liralık körfez temizlenmesi ile ilgili dış kredi var. Hazine onayı bekleniyor. Buna da onay vermiyorlar. İzmir'de belediyelerin başarısız olduğunu ispatlamaya çalışıyorlar. Belediyeler devlet kurumu. Devlet kaynaklarını milletten topladığı vergilerle alıyor. Devletin ve bizim sorumluluğumuz millete karşı. Bizim de devletin de patronu millettir. "

GÖZTEPE'YE ARAZİ MESAJI: BU SORUNU ÇÖZERİZ


Göztepeli taraftarların tesis arazisi ile ilgili taleplerine yanıt veren Başkan Cemil TUgay şöyle devam etti:

"Karşıyaka Belediye başkanıydım. Karşıyaka ile doğal olarak bir yakınlığım var. Büyükşehir belediye başkanı olduğum andan itibaren İzmir’in bütün kulüplerine eşit düzeyde hizmet etmek, kimin ihtiyacı varsa onu yerine getirmek için çalışıyorum. Mehmet Sepil hakikaten olağanüstü bir insan. Aramızda oluşan güzel diyalog verimli sonuçlar getirecek. Benim Göztepe’ye çok katkım olacak. Arazi konusunda haklılar. Aziz Başkan zamanında bir altyapı tesisi için yer sözü verilmiş. Mülkiyet sorunu olduğu için yapılamamış. Yeni bir alternatif yer arayışları var. Hazine Bakanlığı, Güzelbahçe'de güneş enerjisi yapıp da kaynağından kulübe yararlandırmak üzere Beşiktaş’a tahsis etti. İzmir'deki araziyi İstanbul kulübüne tahsis edince haklı olarak tepki gösterdi Göztepeliler. Belediye ile alakası yok ama çözüm bekledikleri kurumlardan biri de Büyükşehir Belediyesi. Mehmet başkanla konuştuk, birkaç alternatif var. İnciraltı’nı istiyorlar ama planlar tamamlanmadığı için bekliyoruz. Urla'da bir alan olabilir diyorlar. Maalesef Büyükşehir’in kulübe tahsis edebileceği alan bulamadık. Hazine'den tahsisi konusunda yardımcı olacağımızı söyledik. Biz bu sorunu çözeriz. Bu konuşu çözeceğiz. Mehmet başkanla hallederiz bu sorunu."

TANSAŞ MAĞAZALARI AÇILACAK

Sosyal yardımlara büyük önem verdiklerini dile getiren Başkan Tugay, "Yurtlar için destek veriyoruz. Çamaşırhanelerimiz var. Üniversiteli kart uygulamasını başlattık. Eğitim destekleri müdürlüğü kurduk. Kırtasiye desteğinden, spor malzemelerine kadar her türlü desteği veriyoruz. Yurt dışına staja gitmek isteyen öğrencilere destek oluyoruz. Engelliler için destekler var. Anne Kart uygulamasını başlattık. 4 Kent Lokantası açtık. Çok daha fazla açacağız ama ilçe belediyelerimiz de açıyor. Halkın Bakkalı uygulaması vardı. Tanzim Satış (TANSAŞ) mağazalar zinciri açmayı planlıyoruz" dedi.

620 OTOBÜS GELİYOR

Kent ulaşımı için devam eden projeleri anımsatan Başkan Tugay, "Buca Metrosu inşaatımız sürüyor. İki sene içerisinde hizmete almayı düşünüyoruz. 620 otobüs alacağız. Yeni nesil troleybüs alacağız. Kimse merak etmesin o eskiler gibi değil. Ulaşımda çeşitlilik ve konfor sağlamak için uğraşıyoruz. Elektrikli feribot satın almayı düşünüyoruz” diye konuştu.

HPV AŞISI UYGULAMASI SÜRECEK 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz HPV aşısı uygulaması için konuşan Başkan Tugay, "16-28 yaş grubuna bunu yapacağız dedik. Talep o kadar çok ki yaşı düşürmemizi istediler. Bu kadar yüksek ücretli ki herkes aşı yapamıyor. Rahim ağzı kanseri kadınların belası olan bir problem. HPV’nin neden olduğuna dair de bilimsel bulgular var. İleride kanserden koruyacağız, buna da bütçe ayıracağız" yorumunu yaptı. 

Projelerle ilgili bilgi veren Başkan Tugay sözlerini şöyle sürdürdü:

"İzmir kent yapısı içerisinde bulunan sağlıksız her şeye müdahale edeceğiz. Bütçemizin yüzde 35’ini yatırıma ayırdık. Mali disiplin için çalışmalar yaptık. Verimli kaynak kullanımı için çalışmalar yaptık. Normalde 1+1 2 eder ama bizde 1 ve 1 yan yana gelecek 11 edecek. Ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm sorunlarımız var. Dezavantajlı gruplara yardım edeceğiz. Kimsenin aç ve evsiz olmasını istemiyoruz. Huzurevi ve düşkünler evlerini arttıracağız. '25 bin sosyal konut yapacağım' dedim. Bu konuda çok ciddiyiz. İlki Menemen’de olacak. arkadaşlarımız çalışıyor. En az 3 bin konut yapılacak. İzmir’de kiralar yüksek, ev alınamıyor. Lüks konutlar yapılıyor. Sosyal konut eksikliği var. TOKİ’nin projeleri yetmiyor. Bir buçuk ay içinde projemiz başlayacak."

AK PARTİLİ ÇANKIRI'YA YANIT VERDİ

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın programa mesaj atarak yönelttiği "İzmir en pahalı suyu kullanıyor" sorusuna yanıt veren Başkan Tugay, "Değill, değil... Şu anda en pahalı su değil. Üç veya dördüncü sıraya düştü” dedi.