SONKALEİZMİR-İzmir'de yıllardır çözüm bekleyen sorunlar için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Genel Sekreter Barış Karcı, Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım ve İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile birlikte Ankara'da İller Bankası ve Dünya Bankası yetkilileri ile görüştü.
"KAMULAŞTIRMA MALİYETİ ÇOK YÜKSEK"
Görüşme detaylarını SONKALE'ye anlatan Başkan Tugay, mülkiyeti İller Bankası'nda olan Buca Cezaevi arazisi için şunları kaydetti:
"Büyükşehir Belediyesi o arazi ile ilgili daha önce plan çalışması yapmış. Mülkiyeti kendisine ait olmayan bir yer ile ilgili yapılan çalışma yanlış. Görüşmede bu konu da gündeme geldi. O alanın atıl kalmasını istemiyoruz. Kamulaştırma gerekiyor ancak çok ciddi bir maliyet oluşuyor. 5 yıl içerisinde çözümü zor gözüküyor. Ancak orta yolu bulmak için çaba sarf edeceğiz. Görüşmeleri sürdürüyoruz. Oranın yeşil alan olmasını, kente nefes aldırmasını istiyoruz. Bir kısmı kamuya terk edilerek çoğunluğu yeşil alan kalmak kaydıyla yapılaşma da olabilir" dedi.
ALTYAPI VE ULAŞIM PROJELERİ İÇİN GÖRÜŞME
Dünya Bankası yetkilileri ile yatırımlar ve finansmanlarla ilgili görüştüklerini belirten Başkan Tugay, "Daha önce altyapı, ulaşım ve trafik sorununun çözümü için başlatılmış bir süreç var. Bu süreci görmek, devamında da gerekenleri tamamlamak için bir araya geldik" dedi.
PAMUCAK İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA!
İzmir'deki orman yangınları nedeniyle çok üzgün olduklarını dile getiren Başkan Tugay, yanan arazilerin eski haline getirilmesi için de süreci yakından takip edeceklerini söyledi. Tugay şöyle konuştu:
"Çok büyük bir alan zarar gördü. 500 hektarlık bir bölgeden bahsediyoruz. Selçuk Pamucak önemli bir turizm bölgemiz. Orası için özel bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Bölgede çevre sorunları da var. Orman alanlarını yeniden ağaçlandırmak çok zor ve genelde bu çabalar başarısız oluyor. Fidanların kendi kendine çıkması ve doğal yolla yeşermesi gerekiyor. Ancak bu da iklim şartlarına bağlı. Uygun iklim koşulları olmadığında yeniden yeşermiyor. Maalesef orman alanlarımız böyle kaybediliyor. Ağaçlandırma için milyonlarca fidan dikmemiz gerekiyor. En az 3 yıl da dikilen fidanlar için çok büyük çalışma sürdürülmesi gerekiyor. Biz ormanlarımızın tekrar eski haline dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Süreci yakından takip ediyoruz."