GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
27 Temmuz 2023 Perşembe 12:34

Başkan Soyer'den Harmandalı Çöp Tesisi çıkışı: 'Hesap sormak lazım'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Harmandalı Çöp Tesisi ile ilgili süreci anlatıp hükümete tepki gösterdi. Soyer, "Harmandalı'yı kapatmaya kararlıyız. Menderes'te, Urla'da izin vermiyorsunuz. Bergama'da kapasiteyi artırma izni vermiyorsunuz. Nerede bertaraf edeceğiz? Kimin bahçesinde? 30 ilçenin çöpü Harmandalı'ya gidiyor. Yılda 500 milyon lira taşıma maliyeti var. İzmirli'nin parası değil mi? Kamu zararı değil mi? Bu zararı yaratanlardan hesap sormak lazım" dedi.

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kültürpark'taki Büyükşehir Belediye Meclis Salonu'nda gündeme dair açıklamalar yaptı. CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, ilçe belediye başkanları ve belediye bürokratlarının da katıldığı toplantıda Harmandalı Çöp Tesisi ve mezarlık alanı ihtiyacı ile ilgili önemli mesajlar veren Soyer, hükümetin birçok konuda taleplerini karşılıksız bıraktığını söyledi.

"SEÇİM ÖNCESİ PEMBE HAYALLER KABUSA DÖNDÜ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mali durumu ile ilgili bilgi veren ve hükümeti eleştiren Başkan Soyer şunları söyledi:

"Gabar petrolü, Doğu Karadeniz doğalgazı. Yüreğimize sular serpen haberler vardı. Pembe rüyalar kabusa döndü. Yüzde 80'iniN üzerinde akaryakıt zammı geldi. Ne olacak CHP'nin halini konuyanlar ne olacak bu milletin halini konuşmuyor. Ciddi bir ekonomik krizle yüz yüzeyiz. Bütün Türkiye ağır bir tablo ile yüz yüze. Öyle gözüküyor ki bu daha da tırmanarak devam edecek. Ağır koşullar altında hizmet üretmeye gayret ederken Büyükşehir Belediyesi'nin durumu şu. 2019'da göreve geldiğimizde 650 milyon euro borç stoğu vardı. 4 buçuk senenin sonunda 550 küsür milyon euroya indirmişiz. İzmir Büşükşehir Belediyesi aslında borcunu aşağı indirmiş. Döviz kurunu biz belirlemiyoruz. Borcumuza sadık kalmak yaptığımız iş. Ödüyoruz, borcumuz büyüyor. Niye dışarıdan borçlanıyoruz? Çünkü Hazine'den alydığımız pay ile bütçemiz oluşuyor. Yatırımlarımızı bununla yapıyoruz. Hükümetimiz, raylı sistem, arıtma tesisi, içme suyu alt yapı yatırımlarının hiçbirine girmiyor. Halkapınar Otogar Metrosu 7 sene önce yatırım planına alınmış. 7-8 senedir izbedel ile geçiliyor. Ulaştırma Bakanlığı'nın tek metre metro tüneli yok. Gidip para buluyoruz, biz yapıyoruz. Buca Metrosu, gerçekten Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük kamu yatırımlarından biri. En rantabl yatırımlarından biri. Şimdi ekonomik kriz içerisinde acaba Buca Metrosu ne olacak endişesi taşımıyoruz. Çünkü kurduğumuz konsorsiyum çalışıyor."

"NARLIDERE METROSU İÇİN 30 MİLYON EURO'YU AKTARMIYORLAR"

Soyer açıklamalarına şöyle devam etti:

"Narlıdere Metrosu'nun yüzde 95'ini tamamladık. Deneme seferlerini yaptık. Son kalan dilim var 30 milyon euro. Mart ayında bu para geldi. Bize aktarımının yapılması lazım. Yapmıyorlar. Bankanın yatırım programında olan proje için hakkımız olan meblağ... Hükümetin aktarması lazım. Aktarmıyor. Talep ediyoruz, cevap yok. Tabloyu olağanca çıplaklığı ile görün. Asla şikayet etmek değil derdim. Biz bu hikayeyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bütün bu yangın ortamında dimdik ayakta olan bir kurumdur. Yatırımların da devamını getirecektir. Hiçkimsenin kuşkusu olmasın. Sapasağlam ayaktayız. Bütün engellemelere rağmen.

"HARMANDALI'YI 2024'ÜN SONUNDA KAPATMAYI PLANLIYORUZ"

Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili konuşan ve engelemelerle karşılaştıklarını ifade eden Soyer şunları kaydetti:

"2018 yılından önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik Bakanlığı 5 noktada çöp atık bertaraf tesisi kurulması için mutabakata varıyor. Bergama, Ödemiş, Urla, Menderes ve Çiğli Harmandalı'da. Harmandalı'da var olan vahşi depolama alanı diye tabir edilen o bölgede sadece 9 ilçe çöpü götürülüyor. Daha sonra 30 ilçeye çıkıyor. Dolayısıyla sadece Harmandalı yeterli olmayacak. Diğer 4 noktada da tesislerin kurulması gerektiğine karar veriliyor. 2018'de 5 noktada varıldıktan sonra ne olmuş? Çiğli'de sağlıklı bir atık bertaraf süreci başlatılmış, elde edilen elektrikle de Büyükşehir gelir sağlıyor. Çöpten elektrik edinimi söz konusu. Fakat bölgede heyelan tehdidi ortaya çıkıyor. Büyükşehir konunun en uzmanlarından biri ile protokol yaparak heyelanın incelenmesini talep ediyor. Bu inceleme devam ediyor. Ön çalışmalarda ortaya çıkan heyelanın arıtma tesisi ile ilgili olmadığı yönünde. Çok daha geçmişe giden kitlenin söz konusu. Bu bilgi bile bizim oradan vazgeçmemiz için yeterli oldu. Biz Harmandalı'yı terk etme kararını verdik. 2024'ün sonunda burayı kapatıp 2025'te çöp depolama atık bertarafını bitirmeyi planlıyoruz."

"ZARARI YARATANLARDAN HESAP SORMAK LAZIM"

"İzmir'in nüfusu 4 buçuk milyona çıktı. 4 ayrı noktada tesise ihtiyaç var. Bergama ve Ödemiş'teki çalışıyor. Harmandalı'yı kapatacaksak başka bir şeye ihtiyaç var. Menderes ve Urla'da da tesise ihtiyaç var. Urla'da öngörülen alan İzmir Yüksek Teknoloji Rektörlüğü tarafından reddediliyor. Urla eski taş ocağı atık sahası da uygun bulunmuyor. Urla'da durduruluyoruz. Gelelim Menderes'e... Önce yerin sahibi olan Orman Genel Müdürlüğü'nün ön izin tahsisi alınıyor. 13 kurumdan olumlu görüş alınıyor. İl Mahalli çevre Kurulu'nda onaylanıyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı'na fizibilite raporunu sunuyoruz. ÇED başvurusunu yapıyoruz. Kurumların görüşleri alınıyor. Gıda Tarım İl Müdürlüğü bu aşamada olumlu diyor. Sonra görüş değiştiriyor. Bilmiyoruz, yer değişmedi. Mevzuatta değişiklik yok. Sonra değiştiriyorlar. 3. yılın sonunra geldiğimiz nokta şu... Her şey duruyor bir tarafta ne yazık ki İl Tarım Orman Müdürlüğü'nün olumsuz görüşü nedeniyle Menderes'te imalata başlayacak noktaya gelemiyoruz. 3 yıllık süresi var ÇED sürecinin. Dolmasına 1 ay kaldı. O nedenle İzmir Valiliği'nden talepte bulunduk. Burada İl Tarım Müdürlüğü'nün önceki görüşüne dönmesi lazım ki Menderes'te imalata başlayabilelim. Harmandalı'yı kapatmaya kararlıyız. Menderes'te, Urla'da izin vermiyorsunuz. Bergama'da kapasiteyi artırma izni vermiyorsunuz. Ne yapacak İzmir Büyükşehir Belediyesi. Nerede bertaraf edeceğiz. Kimin bahçesinde? 18 bin kilometre. 90 TIR. Yılda 500 milyon lira maliyeti sadece taşımanın. İzmirli'nin parası değil mi? Kamu zararı değil mi? Bugün değilse de bir gün bu zararı yaratanlardan hesap sormak lazım. Bu çocuğumuzun çocuğumuzun rızkıdır. 100 TIR'la da devam ederiz ama buna hakkınız yok. Yazık.. İzmir'e yazık, İzmir'in parasına yazık."

"MEZARLIK ALANI TAHSİS EDİLMİYOR"

İzmir'deki mezarlıklarla ilgili sorunlara da değinen Başkan Tunç Soyer şöyle konuştu:

"Rica minnet mezarlık yeri gösteriyoruz. Yok çünkü.. Her yıl 200 bin metrekarelik mezarlık alanına ihtiyacı var İzmir'in. 7.7 milyon metrekarelik bir mezarlık alanı ile ilgili talepte bulunmuşuz. Orman Bakanlığı, Çevre Bakanlığı... Hepsinden taleplerimiz var. Mahkeme kararları almışız. Buna rağmen tahsis edilmeyen alanlar var. Bunları niye tahsis etmiyorsunuz bize. Bu bir rant kapısı değil. İnsanın doğal hakkı öldüğünde defnedilmek. Beni cezalandırmak için CHP'yi cezalandırmak için İzmir'i niye cezalandırıyorsunuz. Anlamak mümkün değil."

"ASLA ŞİKAYET, YAKINMA DEĞİL"

Soyer, bazı örnekler vererek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"1540 itfaiye memuru çalıştırmamız gerekiyor. Şu an kadromuz 684.. 856 memur itfaiyeci çalıştırmamız lazım. Bakanlıktan talep ediyoruz, bir senedir açmıyorlar kadroyu. Maaşı biz veriyoruz. İzmir'in ihtiyacı var. Kuralı sen koymuşsun. Norm kadrosu yapmışsın. Engelli vatandaşlarımız için ad soyadlarını bilgilerini istiyoruz, vermiyorlar. 6 tane elektrikli yolcu gemisi alacağız. Kaynağını bulduk, yatırım planına alınması lazım. Yok. Çocukların beslenme çantalarına fındık, kuru üzüm koyacağız. TARİŞ ile anlaştık. Hesabını kitabını yaptık. Bir seneyi geçti, izin vermiyorlar. Çocukların fındığına üzümüne niye izin vermiyorsunuz. Bunlar hemen yakınma, şikayet olarak algılanabiliyor. Asla bir şikayet yakınma için paylaşmadım bunları. Sadece bilinmesi lazım."

SORULARI YANITLADI

Tunç Soyer, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Pandemi ve depremlerin yatırımları çok kötü etkilediğini anlatan Başkan Soyer, "Ne olacak bu CHP'nin halindern ne olacak bu AKP'nin halini düşünmek daha doğru olur. Hiçbir İzmirli vatandaşımız bu engelemeler nedeniyle mağdur olacağını düşünmesin. İzmir bütün hizmetlerini hayata geçirmeye muktedirdir" diye konuştu.

9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu için düzenlenen Tarkan konserinin kazanımlarını anlatan Soyer, "Tarkan konserinin İzmir ekonomisine büyük katkısı var. 42-52 milyon TL konaklama, 3.5 milyon perakende, 3.5 milyon taşımacılık, 16 buçuk milyon da yeme içme sektörüne katkı verdi. 100 milyon lira sadece o gün İzmir esnafına ekstra bir gelir yaratılmış" dedi.

AK PARTİLİ HIZAL'A: "YALAN"

Soyer, AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Özgür Hızal'ın kendisiyle ilgili 'Hiç Harmandalı'ya gitmedi' iddiasında bulunduğu sorusu üzerine "Sadece yalan diyeyim ve geçeyim" dedi.