SONKALEİZMİR (ÖZEL)-Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, SONKALE TV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı. Pandemi sürecinin başında belediyede 'Kriz Kurulu' oluşturduklarını ve burada alınan kararlara göre hareket ettiklerini belirten Selvitopu çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Başkan Selvitopu, "İnsanların en yoğun olduğu pazaryerlerinde bir düzen sağladık. Maske dağıtımına, dezenfeksiyona ve temizliğe önem verdik. Birçok işyeri kapatıldı, esnaf iş yapamaz hale geldi. Yardımlar konusuna önem verdik. Mağdur olan insanlarımıza ulaşmaya çalıştık. Bize 8 bin civarı başvuran oldu. Hepsine yardım etmeye çalıştık. Bundan sonraki süreç daha önemli. Birçok insan dışarıda. Önlemleri daha iyi sürdürmemiz gerekiyor. Bu süreçte Karabağlar'da vaka yoğunluğu görüldü. Ancak İzmir'in diğer ilçelerinden çok farklı bir durumumuz olmadı" dedi.
Salgının ekonomik etkilerine de değinen Başkan Muhittin Selvitopu, "İller Bankası kesintilerini hükümet erteledi. Bu aydan sonra ne olacak bilmiyoruz. Umarız ki bundan sonra da ertelenir. Çünkü bundan sonra kriz etkisini gösterecek. Bizim de İller Bankası paylarımız düştü. Karabağlarlı yurttaşlarımıza teşekkür ediyorum. Biz daha düşük beklerken, geçen yılın üzerinde vergi ödemesi gerçekleştirdiler. Yurttaşlık görevlerini en iyi şekilde yaptılar. Onların önünde saygıyla eğiliyorum. Bütçemizi doğru kullanarak süreci sıkıntı almadan atlatmaya çalıştık. Salgınla ilgili hiçbir harcamadan kaçınmadık, kaçınmayacağız. Çünkü ne kadar erken atlatırsak o kadar iyi. Tabi her duruma hazırlıklıyız" dedi.
"NASRETTİN HOCA YIL SONU BİTECEK"
İlçede yarım kalan projeleri tamamlayacaklarının altını çizen Başkan, "Kibar Kompleksi ile yüzde 70'i tamamlanan Tahsin Yazıcı Kültür Merkezi var. Yarım bırakmamız yazık olur. Bir an önce tamamlamak için çalışıyoruz. Gençlik Merkezi projemiz var. Bunu bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de bu projeye destek olacaklarını söyledi. Uzundere'de 32 dönümlük alanda, 2 kapalı salon ve 3 bin kapasiteli bir stadı içinde barındıracak bir kompleks yapacağız. Karabağlar'da böyle bir tesis yok. İlçenin ihtiyacını giderecek. Nasrettin Hoca'nın içi kaba inşaat halindeydi. Proje çalışmaları başlatıldı. Nasrettin Hoca Çocuk, Bilim Kültür Merkezi olarak faliyete geçecek. Yıl sonu tamamlamış oluruz" diye konuştu.
KAVACIK ÜZÜMÜ İÇİN HEDEF AVRUPA
Kavacık üzümünün tadı ve aromasıyla İzmir'de herkes tarafından bilinen bir ürün olduğunu söyleyen Selvitopu, "Biz bu ürünün hak ettiği yeri bulması için çalışma başlattık. Dokuz Eylül Üniversitesi ile Kavacık Kentsel Gelişme projesini hazırladık. Amaç bilimsel bir bakışla burayı geleceğe taşımaktı. Öncelikle üzüme coğrafi işaret hedefimiz vardı. 2 yıllık bir çalışma sonucunda Kavacık üzümü coğrafi işareti aldı. Avrupa Birliği çerçevesinde de bu coğrafi işareti almaya çalışacağız. Bütün çabamız köylülerimizin alın terinin karşılığını onlara verdirmek. Kavacık'ta kentsel yenileme ve geliştirme projeji çerçevesinde köy meydanının düzenlenmesi, köy evinin yapılması ve sokakların iyileştirmesi projemiz var. Orayı İzmir'in ve Karabağlar'ın tanınır, bilinir bir yeri haline getireceğiz. Tabi, dokusunu ve sosyal yapısını bozmadan. Pandemi sürecinin gidişatına göre festivalleri de devam ettirme düşüncemiz var" dedi.
ULAŞIM SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?
Karabağlar'ın trafik sorununa da dikkat çeken Başkan Selvitopu sözlerini şöyle sürdürdü: "Yoğunluğun en yüksek olduğu Yeşillik Caddesi'nde sorumluluk Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Ya alt geçit, ya da üst geçitlerin yapılması gerekiyor. Dostluk Bulvarı ile Yeşillik Caddesi'nin birleştiği noktada sıkıntı var. Sorumluluk karayollarındaydı, seçimlerden sonra Büyükşehir'e devredildi. Proje çalışmaları var. Karabağlar'ın kendi iç ulaşım sorunları da var. Zincirlikuyu Kavşağı'nın Dostluk Bulvarı'na bağlandığı nokta ile ilgili çalışma var. Bu da tamamlanırsa iç ulaşımda büyük rahatlık sağlanacak. Karabağlar'dan geçecek metro ile ilgili çalışma var. Bunun ortalayacak şekilde Karabağlar'ın içinden geçerek Gaziemir'e bağlanmasını istiyoruz. Güzergahın revize edilmesi yönünde talepte bulunduk. Daha somut bir şey gelmedi. Sanırım çalışıyorlar."
BAKANLIKTAN ONAY BEKLENİYOR
Başkan Selvitopu kentsel dönüşüm konusunda da şunları söyledi: "Kentlerin gelişimi ulaşımla doğrudan bağlantılı. Metro, Karabağlar'dan geçerse kentleşme hız kazanır. Tüm Karabağlar'ın imar planı revize edildi. Karabağlar'ın 30-40 yıl sonrasının planlaması gerçekleştirildi. Altyapı ve projelendirme anlamında bütün bunlara hazır bir ilçeyiz. Umarız ki bunlar kısa sürede hayata geçer. Türkiye'nin en büyük riskli alanı, 540 hektar ile Karabağlar'da. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışma yürütüyor. Aşık Veysel, Osman Aksüner ve Aydın mahallelerinde 100 hektarlık alanda Büyükşehir ve Bakanlık'la beraber biz çalışmaları sürdürüyoruz. Osman Aksüner ve Aşık Veysel'le ilgili çalışma bitti. Bakanlıktan onay bekliyoruz. Büyükşehir'in Uzundere'de başlattığı bir proje var. Sanırım birkaç sene içerisinde tamamlanmış olur."
"ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK"
Projeler için hükümetten yeterli desteği alamamaktan yakınan Selvitopu, "Sadece Kibar Pazaryeri ile ilgili İller Bankası'ndan destek alabildik. Birçok proje için başvuru yaptık ama herhangi bir destek alamadık. Özellikle araç gereç alımı ile ilgili İller Bankası desteğine ihtiyacımız var ama maalesef olmadı. Yılmıyoruz, başvurularımıza devam edeceğiz. İki proje ile ilgili İZKA'dan destek aldık. Nasrettin Hoca Kültür Merkezi ve Marangozlar Odası ile birlikte yaptığımız eğitim merkezi için toplam 2 milyonluk destek aldık. Onun dışında tüm çalışmalarımızı kendi olanaklarımızla gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Sihirbaz değiliz. Sihirli değnekle Karabağlar'ın sorunlarını çözmüş değiliz. Bunu biliyoruz, gerçekçiyiz. Geleceği planlamak ve bu altyapıyı oluşturmak bizim görevimiz. Bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
"KARBEM'İ BÜYÜTECEĞİZ"
Karabağlar'daki tüm eğitim kurumlarına destek verdiklerini ifade eden Başkan Muhittin Selvitopu şöyle devam etti: "O kurumlarda eğitim gören çocuklarımız bizim geleceğimiz. Onları ne kadar iyi eğitimli yetiştirirsek gelecek kuşaklar o kadar başarılı olur. Bakım, onarım, düzenleme, araç gereç alımı konusunda desteğimiz devam ediyor. KARBEM'i güçlendirmek istiyoruz. 1500 öğrencimiz var. Şubelerini açarak daha fazla gencin orada eğitim desteğini almasını istiyoruz. Geçen yılki başarı yüzde 96 seviyesindeydi. Bizim için büyük bir gurur. Kız Yurdu'nu açtık. Benzer çalışmalara kararlılıkla devam edeceğiz. Eğitim olmadan hiçbir şeyin sağlıklı yürümesi mümkün değil. Dar gelirli ailelerimizin çocuklarının yanında olmaya çalışıyoruz."