GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Kasım 2021 Cuma 16:06

Başkan Kırgöz'den plan iptali yorumu: KANUN NEYSE UYARIZ AMA BURADA BİR POLİTİKA YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR!

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Cumhuriyet Mahallesi'nde tarım alanlarını kapsayan bölgedeki imar planlarının mahkemece iptal edilmesini değerlendirdi. O bölgenin 1985 ve 1996 yıllarında imara açıldığını, kendilerinin ise sadece üst ölçekli planları, alt ölçeğe uygun hale getirmeye çalıştığını vurgulayan Kırgöz, "Ne bizim, ne büyükşehirin 1 metrekare yeri imara açma yetkisi var. Burada bir politika yapılmaya çalışılıyor" dedi.

SONKALEİZMİR- Dikili'nin Cumhuriyet Mahallesi'nde tarım alanlarını kapsayan bölgedeki imar planlarının Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin açtığı dava sonucu mahkemece iptal edilmesi yankı buldu. Konuyu SONKALE'ye değerlendiren Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, planlamanın Bütünşehir Yasası'nın devreye girdiği 2014 yılı öncesine kadar ilçe belediye tarafından yürütüldüğünü, 2016 yılından itibaren ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yetkili olduğunu anımsattı.

İptale konu olan 150 hektarlık alanın da zaten 1985 ve 1996 yıllarında imara açıldığını, kendilerinin ise sadece üst ölçekli planları, alt ölçeğe uygun hale getirmeye çalıştıklarını, bu sayede de parselasyon faaliyetlerinin başlayabileceğini vurgulayan Kırgöz, "tarım alanları imara açılıyor" eleştirilerine ise tepki gösterdi.

Başkan Kırgöz, "Dikili'de yazlık bölgelerinin yüzde 99,9'u tarım alanı. 'Hayır' dersek yalan olur. On binlerce dönüm alan 1985 yılında imara açılmış. 1996 yılında biraz daha genişletmişler. Eskiden bu işlemler bakanlık nezdinde yapılıyordu. Bakanlık imar sınırlarını belirliyor, hak sahibi kişiler ise planları yaptırıyordu. Sonrasında bu yasal olmayan durum 2014 yılında yasal bir duruma getirildi. Büyükşehir, daha önceden üst ölçekli yapılan planların alt ölçekte uygun hale getirilerek 'bütüncül' yapılmasını istedi. Yapılan şey tamamen bu. Yani ne bizim, ne büyükşehirin 1 metrekare yeri imara açma yetkisi var. Ki biz geldiğimizde zaten bu alt ölçekli planların yüzde 80'i bitmişti. Burada bir politika yapılmaya çalışılıyor. Doğru bulmuyorum. Ama mahkememizin aldığı karar neyse uyarız. Düzenleriz, tekrar planlarız. Kanun, kitap neyse biz ona uyarız" dedi.