GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Temmuz 2022 Cuma 09:31

Başkan Batur'dan şehir plancılarına Gültepe çağrısı... 15 Temmuz'a kadar önerilerinizi ve itirazlarınızı bekliyoruz!

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, 60 günlük itiraz hakkının dolmasına 1 gün kala mahkemeye başvurup Gültepe planlarını iptal ettiren ve kentsel dönüşüm çalışmalarının 1,5 yıl sekteye uğramasına neden olan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'ne çağrıda bulundu. Odaya yeni planın sunumunu yaptıklarını, içeriğini de yazılı olarak yolladıklarını aktaran Batur, "15 Temmuz'a kadar görüş, öneri ve itirazlarını bekliyoruz. Ama şu ana kadar bir dönüş yok" dedi.

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- İzmir'in en önemli kentsel dönüşüm alanlarından Gültepe'de yeni planlar tamamlandı. Adı çarpık kentleşme ve altyapı eksiklikleri ile anılan Gültepe'nin 40 küsur yıllık makus talihini değiştirecek dönüşüm planı askıdan indi. Göreve geldiği günden bu yana Gültepe konusunda ortaya koyduğu iradeyle dikkati çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, süreç ve gelinen noktaya ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

(Başkan Batur, ağırladığı SONKALE ekibine, Sancar Maruflu Bilim Merkezi'ndeki çocuklara ve gençlere hizmet veren planetaryumu gezdirdi.)

1 GÜN KALA İPTAL ETTİRDİLER!

Basmane'den başlayıp Buca'nın eteklerine kadar uzanan, 300 hektarlık alan ve 14 mahalleyi kapsayan bölgedeki yurttaşların "insanca yaşamak istiyoruz" talepleri üzerine bu projeyi öncelediklerini ve göreve gelir gelmez, 9 ay gibi kısa bir sürede planları hazırlayıp Konak ve İzmir Büyükşehir belediye meclislerinden oybirliğiyle geçirdiklerini aktaran Batur, "17 kamu kurumundan görüş alarak planlar yapıldı. Mimarlar, şehir plancıları gibi ilgili odalara sunum yapıldı. Askı müddetinde vatandaşların itirazları değerlendirildi. Daha çok itiraz şuydu; benim yerim yeşil alanda kaldı, sosyal tesis alanında kaldı... Parselasyon planı yapıldığında bu taleplerin en yakın imar adasında değerlendirileceğini anlattık. Vatandaş şikayetini geri çekti. Ve neticede plan askıdan indi. Ancak itiraz için 60 gün süresince mahkemeye müracaat hakkı vardı. Maalesef, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, 59'ncu günde, sürenin dolmasına 1 gün kala itirazı mahkemeye taşıdı. Mahkeme de değerlendirmesinde bazı teknik yorumları doğru buldu ve planı iptal etti" dedi.

ADALAR KÜÇÜLDÜ, AĞUSTOS'TA MECLİSE GELECEK

Batur, yine de vazgeçmediklerini ve mahkemenin tespit ettiği tüm sıkıntıları ortadan kaldıracak yeni bir plan hazırladıklarını belirtirek, "Adaları küçülttük, 12 dönümden 2-3-4 dönüme düşürdük. Daha çabuk ve pratik işlenecek hale getirdik. 1/25000'lik ile 1/5000'lik planlar arasında, yeşil alanlarda uyumsuzluk vardı. Bunun gibi maddelerin hepsini İzmir büyükşehir Belediyesi bürokratları ile birlikte düzelttik. 15 gün önce hem şehir plancıları hem de mimarlar odasından gelen arkadaşlara yeni planımızın sunumunu yaptık. Bayramdan sonraki hafta da Gültepe'deki muhtarlara ve kentsel dönüşüm derneğine sunum yapacağız. Herkesi bilgilendirdikten sonra ise ağustos ayında planımız belediye meclisine gelecek" dedi.

ŞEHİR PLANCILARINA ÇAĞRI: İTİRAZLARINIZI VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ!

60 günlük itiraz hakkının dolmasına 1 gün kala mahkemeye başvurup Gültepe planları iptal ettiren ve kentsel dönüşüm çalışmalarının 1,5 yıl sekteye uğramasına neden olan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'ne çağrıda bulunan Abdül Batur, şunları söyledi:

"İlgili kurumlara '15 Temmuz'a kadar görüş, öneri ve itirazlarınızı yapın ve biz de ona göre değişiklikleri yerine getirelim' dedik. Bilhassa odalarımıza bu planın sunumunu da yaptık. Fakat şu ana kadar dönüş yok. 15 Temmuz'u beklemek mecburiyetindeyiz. Biz yapmamız gerekeni yaptık. Ama çağrımız şu; şehir plancıları odası da bizim gibi bir kamu kurumu. Gültepe bölgesi ise bu kentin bir kanayan yarası. Orada yaşayan insanlar mutluysa kentsel dönüşümü yapmayalım. Anket düzenletelim, ne çıkacağını görsünler. Biz istiyoruz ki bir an evvel çalışmaları hayata geçirelim. Bu iptal süresi bize çok zaman kaybettirdi. Oysa ki itirazlar çok aman aman şeyler değildi.  Neticede mahkeme de riske girmek istemedi, iptal etti. Buradan şehir plancıları odamıza ricamızdır; bu konuda itirazı olan bölümleri veya 'şurası yanlıştır, değiştirelim' şeklindeki önerilerini bekliyoruz. Bir cevap gelmezse zaten biz devam edeceğiz çalışmalara. Çünkü oradaki insanların büyük bir beklentisi var. 1,5 sene kaybettik bu iptal yüzünden. Ama biz kararlıyız. Gültepe makus talihini değiştirecek."

"KİMSENİN HAKKI YENMEYECEK, RAHAT OLUN"

Başkan Batur, bölgede oturan yurttaşlara da seslenirken, "Gültepe, kararlıyız. Mahkemenin iptal kararındaki gerekçelerin hepsini ortadan kaldırdık. Planda artık sıkıntı yok. Gültepeli hemşehrilerimiz sakin bir şekilde beklesinler. Kendilerine parselasyon çalışmaları bitince ada ada bilgi vereceğiz. Son derece şeffaf bir şekilde süreci yöneteceğiz. Kimsenin hakkı yenmeyecek, rahat olsunlar. Biz ilk adayı yapınca zaten herkes koşa koşa peşimize takılacak" diye konuştu.

BEŞTEPELER'DE İTİRAZ YOK

200 hektarlık alanı kapsayan Beştepeler bölgesi kentsel dönüşümüne yönelik ise şu ana kadar bir itiraz ve iptal olmadığını aktaran Batur, "Beştepeler'de de tüm odalarımızla ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak akılla bir çalışma yürütüyoruz. Öyle ki, mimarlar odası başkanımız ilker bey, 'çok güzel bir plan, kentin çehresi değişecek' dedi. Şehir plancılar odamız Beştepeler'de ne yapacak bilmiyoruz tabi.. Ama şu ana kadar herhangi bir mahkeme kararı ve itiraz gelmedi. İnşallah böyle devam eder" dedi.

"ÖNERİ GETİRSİNLER, 'BURASI YANLIŞ' DESİNLER... AMA DEMİYORLAR"

Başkan Abdül Batur, meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile son derece yakın mesai yürüten bir yerel yönetici olarak mahkemeye yapılan başvuların kendisini üzdüğünü belirtirken, şunları söyledi:

"15 gün önce harita mühendisleri odasıyla parselasyon planlarının yapılması noktasında anlaşma imzaladık. Çevre mühendisleri odasıyla iklimlendirme, iklim değişikliği ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıyla ilgili projeler üretiyoruz. Mimarlar odamızla bir müze çalışmamız var. Sivil toplum örgütlerimize bu kadar kıymet veriyoruz. Yani biz şeffaf ve samimi bir şekilde bu projeleri getiriyoruz. Yıllardır beklenti içinde olan halkın problemini çözmeye çalışıyoruz. Parselasyon planının bitmesi demek, bir yerden başlandığında çorap söküğü gibi herşeyin yoluna gireceği demek. Parselasyon planları bittiğinde bu işler yoluna girecek. Üzüntümüz, sıkıntımız, zaman kaybetmek. Odalarla devamlı içiçe ve proje üreten bir yerel yönetici olarak tek bir odanın itirazı neticesinde böyle bir mahkeme kararı alınması, sürecin de 1,5 yıl uzaması bizi üzüyor. Sonuçta biz hepberaber yapalım istiyoruz. Onlar da öneri getirsin. 'Biz şöyle yaptık, burası yanlış' desin. Ama demiyorlar. Beştepeler planı için mesela hem sunum yaptık hem yazılı olarak da bildirdik. 'İtirazınızı hemen bildirin değişiklik yapalım' dedik. Ama cevap bile vermiyorlar."

(Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Sonkale'den gazeteciler Bulut Mülhim, Mustafa Akbaş ve Abdullah Çelebi ile Sancar Maruflu Bilim Merkezi'nde buluştu.)