Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un Yunanistan ziyaret programı başladı. 8 Kasım’da sabah erken saatlerde yola çıkarak, Konak Belediyesi meclis üyeleriyle Selanik’e giden Başkan Batur’un ilk durağı, kentte 8-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenen 35. Philoxenia Uluslararası Turizm Fuarı oldu. Heyet, fuarda İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından kurulan stantta Konak Belediyesi’ni temsilen yer aldı. Başkan Batur ve meclis üyeleri daha sonra, Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan’ı makamında ziyaret etti.
İzmir-Selanik köprüsü güçlenecek
Selanik ziyaretinin en önemli anının, 10 Kasım’da Atatürk’ün doğduğu evde olmak şeklinde açıklayan Başkan Batur, iki yaka arasındaki karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi, hem ticaret hem de turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi için gerekli bir dizi görüşmenin yapılacağını da kaydetti. Selanik ve İzmir arasındaki feribot seferlerinin başlatılmasının gündemde olduğunu, ilgili firma temsilcilerini daha önce Konak Belediyesi’nde ağırladığını hatırlatan Başkan Batur, direkt uçak seferlerinin yapılabileceğine işaret etti. Batur, “İzmir-Selanik hattının yeniden kurulmasını çok önemli buluyorum. Selanik’i merak edenler, mübadele dolayısıyla bir bağı burada olanlar, İzmir’den gelip burayı ziyaret etmek istiyor. Ayrıca burada yaşayanlar için de İzmir önemli bir kent. İzmir-Selanik köprüsünün hem deniz hem hava yoluyla kurulmasının iki yakaya da kazanımları büyük olacaktır” dedi. Batur her iki kentin fiziksel açıdan birbirine çok benzediğini de dikkat çekerek, “Selanik küçük bir İzmir’dir. Kordon’la müthiş bir benzerlik taşır” diye konuştu.
“Büyük bir potansiyel var”
Başkonsolos Efe Ceylan ise “Sizleri burada ağırlamak bizim için büyük şeref. İlk kez başkonsolos olarak atandım ve bir ay önce burada göreve başladım. 10 Kasım’daki törenimiz bizim için çok önemli. Tüm hazırlıklarımızı yaptık” dedi. İstanbul, İzmir ve Selanik arasındaki ilişkilerin Ege’de kültür bütünlüğü oluşturduğunu ifade eden Başkonsolos Ceylan, “Selanik, İzmir’in havasını gerçekten yansıtıyor” dedi. Ceylan, Ege’nin iki yakasında birbirine benzer kültürlere, ciddi potansiyele sahip şehirlerin birbirine daha kolay ulaşmasının önemli olduğunu da kaydetti. Başkonsolos Ceylan, “Büyük bir potansiyel var. Burada birçok insan Türkçe konuşuyor. Türkçe konuşanlar aynı zamanda Rusça da Gürcüce de konuşuyor. Kafkasya’dan Selanik’e bir köprü var. Bizim esas vazifemiz insanların geleceğe doğru bakmasını sağlamak” diye konuştu.
Heyet ziyaretin ardından Başkonsolos Ceylan’la birlikte Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evi ziyaret etti.
Başkan Batur ile meclis üyeleri 10 Kasım’da da Atatürk'ün müze haline getirilen evinde olacak ve düzenlenecek törene katılacak. Heyet kardeş belediye Drama’da da temaslarda bulunacak.
Selanik'ten işbirliği mesajları
35. Philoxenia Uluslararası Turizm Fuarı’na katılmak ve bir dizi program için Yunanistan’ın Selanik şehrine giden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Selanik Belediye Başkanın daveti üzerine Selanik Belediyesi'ne bir ziyarette bulundu. Karşılıklı Uçak ve Feribot seferleri ile ilişkilerin daha da yoğunluşturulması konularında görüş birliğine varıldığı görüşmede iki yakanın iş birliği ile çok önemli neticeler alınacağı ifade edildi.
İKİ YAKA KAZANACAK
Selanik Belediye Başkanı Konstantinos Zervas'ın, Başkan Batur ve belediye meclis üyelerini ağırladığı ziyarette tarihi ve bölgesel dostluğun iş birliği ile güzel çalışmalara imza atılacağı görüşlerine yer verildi. Çok önemli bir tarihte gerçekleşen ziyaretin önemine dikkat çeken Başkan Batur, "10 Kasım'da Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 81. yıl dönümünde doğduğu topraklarda ve doğduğu evin bulunduğu Selanik'te olmak çok önemli. Bizlerin karşılıklı dostluğu ve ilişkileri çok eskilere dayanıyor. Ben de Selanik göçmeni bir ailenin çocuğuyum. Bildiğim kadarı ile Konstantinos Zerves de İzmir'den Selanik'e mübadele zamanı göç etmiş. Ortak bir tarihi ve geçmişi paylaşıyoruz. Bu ortaklık neden ticaret, turizm ve kültür alanında gelişerek devam etmesin. Bu anlayıştan yola çıkarak karşılıklı ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Ticaret turizm ve kültürel ilişkilerin gelişmesinden her iki kent de fayda görecektir. Selanik ve İzmir arasındaki feribot seferleri'nin yıl sonunda başlamasını ilk etap olarak görüyoruz. İzmir-Selanik köprüsünün hem deniz hem hava yoluyla kurulmasının iki yakaya da kazanımları büyük olacaktır. Yerel yönetim olarak bizler kültürel ve değişim programlarına destek vererek karşılıklı ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz" dedi.
ÜNİVERSİTELER ARASI İŞBİRLİĞİ
Selanik Belediye Başkanı Konstantinos Zervas ise iş birliğine açık olduklarını ifade ederek yapılacak çalışmalara destek olacaklarını ifade etti. Zervas " Ortak Kültürel çalışmalar yapılabilir. Üniversiteler arası kültür alışverişini çok önemsiyoruz. Selanik'te 120 bin üniversite öğrencisi var. Gençlerin yenileğe ve geleceğe açık fikirlerini yine ortak güzel bir gelecek için kullanılmasını çok olumlu işlere imza atacağını düşünüyoruz. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve meclis üyelerinin ziyaretinden çok memnun olduk. Biz de iş birliği ve ortak çalışmalar için elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi.