GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Aralık 2024 Perşembe 14:15

Başkan Balkan'dan 650 konutluk talan tepkisi: ''Göz yummamız mümkün değil"

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Altınköy Çiftlik Evleri'nin üzerinde bir bölümü SİT alanında kalan, üzerinde binlerce zeytin ve çam ağacı bulunan 400 dönümlük alanda yapılmak istenen 650 konutluk villa projesiyle ilgili dikkat çeken mesajlar verdi. SONKALE'ye özel açıklamalar yapan Başkan Balkan, "Kimsenin işine engel olma, birilerine çelme takma derdinde değilim. Bu kadar yoğun yapılaşma Urla'ya ihanettir. Buna göz yummamız mümkün değil" dedi. 

SONKALEİZMİR (ÖZEL RÖPORTAJ)- Urla'da kayyum yönetiminin ardından girdiği seçimde Türkiye'nin ilçeler bazındaki en yüksek oyunu alarak başkanlığa seçilen Selçuk Balkan, SONKALE'ye özel açıklamalar yaptı. 

SONKALE Yazı İşleri Müdürü Abdullah Çelebi ve Haber Müdürü Bulut Mülhim'i konuk eden Başkan Balkan, Yağcılar Mahallesi Altınköy bölgesinde SİT alanında yapılmak istenen 650 konutluk proje ve Çeşmealtı için ÇED süreci başlatılan marina ile ilgili dikkat çeken detaylar verdi. 



"GÖZ YUMMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Başkan Balkan şöyle konuştu:

"Altınköy Çiftlik Evleri'nin üzerinde yaklaşık 400 dönüm arazi var. Orada imar planları iptal edilmişti. Orası imarlı araziydi ama Büyükşehir Belediyesi buranın planını iptal etti. Çünkü bir kısmı SİT alanında kalıyor. Her zaman 'Tarım alanlarını imara açmayacağız, koruyacağız' diyoruz. Kalkıp da 400 dönüm yerde 300 parsel oluşturup 600-650 villa yapılmasına izin vermek bize yakışmaz. Biz kimsenin hakkını elinden almaya çalışmıyoruz. Makul ölçekte, tarım alanları korunarak yaklaşılabilir. Bizim karşı çıktığımız yoğunluk. Bu kadar yoğun yapılaşma Urla'ya ihanettir. 3 bin metrekareye, 5 bin metrekareye ev yapılsa hakkı varsa sorun yok. Benden yeni bir tarım arazisini imara açmamı istemiyorlar. İmarlı bir tarım arazisinde bu kadar yoğun yapılaşmayı parselasyonla yaparak, vatandaşı da hiçe sayarak buna göz yummamız mümkün değil."

PARSELASYON OYUNU!


Arazi sahipleri ve yürütülen süreçle ilgili bilgi veren Başkan Selçuk Balkan Şöyle devam etti:

"İskender Yumlu'nun çocuklarının arazisi. Kat karşılığı müteahhite vermişler. Müteahhit kendi parselasyon planını hazırlatıp bakanlıktan onaylatıp geçirmiş ama hatalı. Parselasyon planlarındaki ölçeklerde fazla parsel çıksın diye minimum parsel büyüklüğü 500 iken 489'a, 499'a kadar indirip bir tane daha fazla çıkarayım şeklinde bir aç gözlülük olamaz. Urla'ya, tarım arazilerine sahip çıkmak gerek. Mahkemelerin sonuçlanmasını bekliyoruz. Ayın 18'inde keşif var. Bölgede zeytin ağaçlarının bir kısmını budayarak, keserek taşımaya çalışıyorlar. Çam ağacının taşınma durumu yok, yoğun çam ormanı var. Kimsenin işine engel olayım, ayağına çelme takayım derdinde değilim. Doğaya saygı göstermeden bu yaklaşıma izin vermemiz mümkün değil. İnanıyorum ki devlet büyüklerinin de bu kadar yoğun yapılaşmadan haberi yoktur. Elimden geleni yapacağım. Belli bir yoğunluk oranında verilebilir ama bu kadar yoğun değil. Ne o yolların genişliği, ne dereler, ne altyapısı kaldırır bunu. Urla'nın doğal yapısını bozar."

(Arazinin parselasyon yapıldıktan sonraki görüntüsü) 

MARİNA YORUMU: URLA'YI KORUYARAK GELİŞTİRMELİYİZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Çeşmealtı'nda yapmak istediği marina projesiyle ilgili çekincelerini anlatan Başkan Balkan şunları kaydetti:

"Bakanlık burada marina yapmak için ÇED süreci başlattı. Zaten Milli Savunma Bakanlığı, Yolluca'daki askeri tesis ile Uzunada'nın stratejik konumu dolayısıyla buna olumsuz görüş verdi. Körfez'de bir kirlilik var. Bunu aşmak için dip taraması yaparken, su sirkülasyonunun artması için çözüm yolları aranırken buraya marina sokmak Körfez için hançer. Hafta sonları Çeşmealtı trafiği 6-7 kilometre kuyruk oluyor. Buraya 300 direkli marina yaptığınızda bu teknelerin kaptanı var, sahipleri var, aşçıları var, bakım yapan ustaları, boyacısı, tamircisi var. Ne ulaşım kaldırır, ne otopark buna cevap verebilir. Bu marinayı Çeşmealtı Balıkçı Barınağı'na sokmak bize bir şey kazandırmaz. Komşu ilçemiz Çeşme'de 4 tane marina varken bizde de olmalı ama dışarıda. Gülbahçe, Karapınar, Balıklıova'nın olduğu bölgede olabilir. Ulaşım anlamında Çeşme-İzmir Otoyolu'ndan, Karaburun gişelerinden çıktığınızda hiçbir ağacın dalına çarpmadan, hiçbir zeytin ağacına zarar vermeden yeni yoldan ulaşılabilir. Buraya 300 direkli yapacağına orada 600 direkli yap. Bunun da makul karşılanacağını düşünüyorum. İhtiyaç varsa yapılmalı ama doğru yerde olmalı. Üniversite var.  Türkiye'nin en büyük, dünyanın en büyük üçüncü kampüs alanına sahip. Teknopark var. 5 bin 800 lisans, 2 bin 500 yüksek lisans öğrencisi var. Doktora, teknoparkla 10 bini buluyor. Güney yerleşkesi açıldığında nüfus 16-17 bine çıkacak. Zaten Gülbahçe'nin nüfusu 5-6 bin. Karapınar'ı da var. Urla 100 bin. Beşte biri orada oturuyor. Deniz ulaşımı da olabilir, gümrük konulursa faydalı olabilir. Balıkçı kasabası konseptimizi bozmadan, Urla'yı koruyarak geliştirmek amacındayız."

"BAŞARIYA ODAKLANMAMIZ LAZIM"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın desteği ve ilçe belediye başkanları ile ilgili değerlendirme yapan Başkan Balkan, "Urla'da ilçeler bazında en yüksek oyu aldık. Sadece Cemil başkan değil, tüm başkanlarımızın başarı olmasını istiyorum. Sen ben yok, biz varız. Başarı partimizin başarısı. Kendi içimizdeki kavgaları bırakıp bir olup, halkın iktidarını kurup, en düşük emekli maaşının 30 bin lira olduğu, emeklilerin elden ayaktan düşünce çoluğunun çocuğunun eline bakacak durumda olmadığı bir Türkiye yaratmak için başarıya odaklanmamız lazım. Urla'da güzel işler yapıp hayatıma devam etmek istiyorum. Özellikle Büyükşehir ve Urla diye ayırmıyorum. Herkes bunu yapmalı. Yapacağımız her işte Urla Belediyesi'nin yanına İzmir Büyükşehir'in logosunu da koyuyorum."