Ajans Bakırçay'dan Oben Ulu'nun haberine göre, yazlık sitelerin de yoğun olduğu Dikili Çandarlı'da, Bakırçay Nehri'nin üzerini ölü balıklar kapladı. Balık leşlerinin yarattığı kötü koku tüm bölgeyi sararken, çevredeki tarım alanlarının da bu nehirden sulanıyor oluşu endişe yarattı.
Nehir yatağı, haziran ayında suyun tarım amaçlı kullanılması için her yıl olduğu gibi set ile kapatılmıştı. Ancak görevi üstlenen Bergama Belediyesi tarafından buraya cüruf döküldüğü, mermer ocaklarından alınan cürufun ise kimyasal işlem görmüş olduğu, balıkların bu nedenle zehirlenmiş olabileceği iddia edildi.
Önceki yıllarda da çevre örgütleri, Soma’dan gelen kömür suları ile bölgedeki fabrikaların kimyasal atıklarının nehri kirlettiğini ileri sürüyordu. Geçen haziran ayında da Soma'daki bir kömür işletmesine bu nedenle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca ceza verilmişti. Bakıçay'ı kirleten işletmenin faaliyetlerine son vermişti.
2021 yılında ise Manisa'daki Soma Devlet Hastanesi'ne ait kanalizasyonun 300 metre ileride atık su arıtma tesisi olmasına rağmen doğrudan Bakırçay’a bağlandığı ortaya çıkmıştı.
BU ÖLÜMLER İLK DEĞİL
Halk sağlığı açısından endişelerini dile getiren Çandarlı Halk Meclisi üyesi Muhammet Çekiç şunları söyledi:
"Bakırçay'ın denize ulaşmasına 2,5 - 3 km kala, çim ekili alanların hizasına set yapılmış, deniz tarafına ve ovaya giden doğu koluna su geçmiyor. Setin gerisinde, deniz yönünde balık ölümü yok. Ölüm setin önünde, suyun geliş yönünde. Bakırçay boyunca, gidebildiğim yerde, set önündeki yoğunlukta olmasa da balık ölüleri var. Bakırçay birçok canlının yanı sıra balıkların yaşadığı, ürediği alanlardır. Ama ne yazık ki bu alanlarda birkaç yıldır sürekli olarak balık ölümleri yaşanıyor. Geçen yıl bu kolun deniz tarafında çok sayıda balığın öldüğü olay yaşandı. Denize kanal açılarak balıklar kurtarılmaya çalışıldı. Daha bir ay kadar önce Çandarlı Tatil Köyü’nün oradaki nehrin yan kolunda da balık ölümleri oldu. Oradaki ölümlerin havasızlıktan, oksijen yetersizliğinden olmuş olabileceği varsayılabilir. Ancak buradaki ölümlerin sadece oksijen eksikliğinden olmadığı, yukarıdaki zehirli atıklardan olabileceği bir olasılıktır. Çünkü sürekli olarak su geliyor ve gelen su buradaki yüzlerce dönümlük çim alanı suluyor. Onlarca boru tarafından Bakırçay’ın suyu sürekli olarak emiliyor.”
"ÖLÜ BALIKLAR DENİZE SALINACAK"
Denizin önüne yapılan setin 26 Eylül'de açılacağını duyduğunu aktaran Çekiç, “Yani ölü balıklar, nedenleriyle birlikte denize salınacak. Balık ölümlerinin bilimsel nedenleri araştırılmadan denize salınması, bu denizde yüzen, bu denizden beslenen bizlerin sağlığını da tehdit etmez mi? Bu sularda yaşayan diğer canlılar için tehdit değil mi? Yetkililere soruyorum; ‘seti yık, ölü balıkları denize sal, görüntü yok olsun’ mu diyeceksiniz? Yoksa derhal olaya el koyup, süreci aklın ve bilimin gereğince mi yürüteceksiniz?” dedi.