SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Dramalılar Köşkü'nde SONKALE'yi ağırlayan Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, yeni projelerini anlattı. Göreve geldiğinden bu yana mali disiplin ve tasarruf hamleleriyle dikkat çeken İduğ, belediyenin yıllık 10 milyon TL elektrik parası ödediğini belirterek, "Spor tesisimiz çok. Pazaryerleri, kültür merkezleri de çok büyük elektrik kullandığımız yerler. Şimdi bunların çatılarına güneş enerji sistemini 30 bin metrekareye 3 megawatt yaptığın zaman yeterli oluyor. 2 megawatt da dışarı satabilirsin. Bunun şöyle bir güzelliği var: Bu kadar tesisin çatısına güneş enerji sistemini kurduğunuzda verimlilikle ilgili olan konuda karşı taraf size teminat mektubu veriyor. Diyor ki örneğin ben senin sistemini kuracağım ve buna yüzde 63 performans garantisi veriyorum. Bunu almadığın takdirde otobandaki yol parası gibi eksik geçen araba sayısı kadar parayı alırsın, bunu garanti ediyor. Şimdi bu hesaplar yapıldığında 2 buçuk yılda değil, 4 yılda amorti etsin önemli değil. Kurumsal bir çalışma yapıyoruz. Biz hepimiz misafiriz. Bizden sonra gelecek arkadaşlarımızın da bu teminat mektubuyla kurumun zarar görmeden verim almasını sağlayacak bir çalışma. Üç yıllık dönem içinde ancak kendini amorti ediyor, belki beş yılda eder bilemem" dedi.
"AHMET AKIN BU KONUDA ÜSTAT"
Bornova merkezdeki Sınav Dershanesi binasını satın aldıklarını hatırlatan Başkan İduğ, "O binanın dış cephesini komple güneş paneli yapacağız. Binanın cephesi komple elektrik üretecek. Türkiye'de değil ama İzmir'de ilk olabilir" dedi. Proje süresince faydalanılan kurum ve kuruluşlara değinen Başkan İduğ, "Öncelikle bu konunda CHP Genel Başkanı Yardımcısı Ahmet Akın bu konuda çok üstat. Onun dışında bizim mühendis bir grubumuz var, iş dünyası var, hepsinden faydalanıyoruz" ifadesinde bulundu.
"SİNEĞİN YAĞI HESAPLANMALI"
Güneş enerjisi projesinin İstanbul ile bağlantılı olmadığını ifade eden İduğ şöyle devam etti: "Şu anda İstanbul ayağı yok. Ekrem İmamoğlu'nun ekibiyle, güneş enerji sistemleri ve RES üzerine konuşuyoruz. Onlar da hem Tunç Başkanı hem bizi ziyarete gelecekler ve orada bu konuyu daha da geliştirecekler. Ben tedarikçi sayısı ne kadar fazla olursa ve geçmiş örnekleri ne kadar iyiyse onu tercih etmek isterim. Buradaki kullanıcı sayısı örneklerine bakmak lazım. Para deyince belediyenin giderlerini aşağıya düşürecek her şeyi yapmak lazım. Sineğin yağının hesaplanması gereken bir dönem yaşanıyor. Kendi işinizde nasıl yapıyorsanız burada da öyle yapmanız lazım. Yani biz şimdi yakıt alıyoruz yıllık 30-35 milyona. Sıfır iskontoyla alınan bir şey bu. Şimdi şahane bir iskonto alındı. Aşağı yukarı 12 aylık kullanılan yakıt yerine 14 aylık kullanılacak."
SORUNLAR 'ÇÖZÜM MASASI'NA İLETİLECEK
Bornovalılar'ın sorunlarının çözümünde iletişimin önemine dikkat çeken Başkan Mustafa İduğ halkla ilişkiler stratejilerine değindi. Çözüm odaklı iletişim için kurulan 'Çözüm Masası' hakkında konuşan İduğ, " Yeni medya iletişimi ve halkla ilişkiler stratejimiz ile ilgili bir yenilik söz konusu. Adı 'Bornova Çözüm Masası', tabi 'İletişim Masası' 'Komşu Masa' gibi bir sürü isimleri kullananlar var. Bu uygulanmış bir proje, biz de gittik yerinde gördük. Şöyle örneklendireyim; sizin vatandaş olarak bir sorununuz var. Belediyeyi aradığınızda karşınıza Halkla İlişkiler Birimi çıkıyor, cevap veriyor, sorunu takip etme sistemi ve sonuçlanma üzerine gerçekleşiyor. Geri dönüşlerin kurumsal sistem üzerinde olması lazım. Bunu biz 65 kişilik kadroyla İş Bankası'nı satın aldığımız yere kuruyoruz. Ön tarafta bir masa var, vatandaş geldi ya da whatsapp'tan şikayetini attı. Bütün hepsi müdürlüklere aktarılıyor, 48 saat içinde sonuçlanıyor. Aynı anda çözemedikleri şey de var. Mesela kanal tıkanıklığı gibi. Konu İZSU ve Büyükşehir ile ilgili. Müracaatını Büyükşehir aldı, sonucunu verdi şeklinde bilgilendirme olmalı. Kendi personelimizle 65 kişi olarak çalışacağız. Zaten bu konuda halkla ilişkilerde çalışanlar var. Şöyle bir yöntem izliyoruz. Danışmanlık aldığımız şirket bu arkadaşların eğitimini verecek, buna uygun olmayanları eleyecek. Biz onlara 130 kişi vereceğiz yarısını tercih edecekler. İhalesi bitti, Nisan'da başlayacağız. Yerleri hazır, tabletlerini bilgisayarlarını aldık, araçlar da hazır" yorumunu yaptı.
'ACİL MÜDAHALE EKİBİ'
Başkan İduğ sözlerini şöyle tamamladı: "Ekibimiz 8 araba her gün sabahları 24 kişi olarak mahallelere dağıldılar. Halkla, muhtarla ilgili talepleri alıp onları da müdürlüklere iletiyorlar. Gelen şikayet ve çağrıların dışında bir çalışma. Üç tane de 4x4 bir araba alacağız, içinde de 4'er kişilik ekipler olacak. Kaynak makinesinden boya ve asfalt yamasına kadar 'Acil Müdahale Ekibi' olarak telefon açtığınızda hangi ekip yakınsa anons edilecek ve olay yerine gidecek. Bunu çok iyi yapacağımızı düşünüyorum. İyi bir ekibimiz var. Sadece Komşu Masa'daki o çağrının çok fazla geleceğini biliyorum, aldığım rakamlar var günde 4 bin, 9 bin çağrı geldiğinde sonuçlandırdıktan sonra "Biz bitirdik, memnun musunuz, var mı başka bir şey?" diyen bir ekip var. Bu bir halkla iletişim, sorun çözme projesi. Yapılmış bir proje, bizim ürettiğimiz bir şey değil. Biz uygulayıcı olarak faaliyete geçeceğiz. Pazartesiden itibaren çalışmalara başlanabilir."