GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
27 Ağustos 2020 Perşembe 19:20

BORNOVA'DA BÜYÜK İŞBİRLİĞİ! Türkiye'deki 12 istasyondan biri olacak....

İzmir'in inovasyon ve teknoloji merkezi olarak faaliyet yürütecek Facebook İstasyon Merkezi, Bornova'daki tarihi Dramalılar Köşkü'nde açıldı. Bornova Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Facebook işbirliğinde kurulan istasyon, özellikle KOBİ'lere ve girişimcilere yeni dijital pazarlama olanakları, iş geliştirme fırsatları hakkında bilgiler sunacak. Çok çeşitli dijital eğitimlerin verileceği Bornova'daki merkez, Türkiye'deki 12 istasyondan biri olacak.

SONKALEİZMİR- Bornova Dramalılar Köşkü'nde düzenlenen Facebook İstasyon Merkezi'nin protokol törenine Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetim kurulu üyesi, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli ve Habitat Başkanı Sezai Hazır ile çok sayıda davetli katıldı. KOBİ'lere ve girişimcilere yönelik dijital pazarlama eğitimlerinin verileceği merkezin protokolü için imzalar atıldı. Facebook'un dünya çapında hayata geçirdiği proje kapsamında Türkiye'de 12 istasyon açılacağı, Bornova Dramalılar Köşkü'nün ise bu istasyonlardan ilki olduğu ifade edildi.

SOSYAL MEDYAYI İŞ GELİŞTİRMEDE KULLANALIM

İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, "Gençlerin, küçük ve orta işletmelerin dünya ile bütünleşebileceği bir proje. Kendimizi sürekli güncelleyip geliştrimeliyiz. Facebook istasyonu tam da bunu yapacak. KOBİ'ler ve girişimcilerin daha rekabetçi olmasına katkı sağlayacak" derken, İZTO Başkanı Mahmut Özgener ise Türkiye'nin sosyal medya platformlarını en fazla kullanan ülkelerden biri olduğuna işaret etti. Özgener, "Ancak bu sosyal medya kullanımını genelde sosyal ilişkiler için yapıyoruz. Fakat dünya bunu iş üretmede, geliştirmede ve ticarette kullanıyor. Biz de bu kullanım oranını iş geliştirmede sağlamalıyız. Özel sektörün dijitalleşmesini ve yeni nesil girişimciliğin gelişmesini istiyoruz. 20 ilde 5 bin kadına dijital pazarlama eğitimi verdik. Facebook ile işbirliği yaptık. Facebook ticaret alanında iyi fırsatlar sunuyor. Bunu daha iyi kullanmalıyız" diye konuştu.

BU BİR FIRSAT

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise ilçe olarak 95 bin üniversite, 60 bin ilköğretim öğrencisine sahip olduklarını, Türkiye'deki 47 ilden daha fazla nüfusları bulunduğunu söyledi. Dijital dünyada büyümenin gençlerle mümkün olduğunu vurgulayan İduğ, ancak Türkiye'de 16-25 yaş arası gençlerin istihdamının toplam istihdamın sadece yüzde 25'i olduğuna işaret etti. İduğ, "Ekonomisi iyi olan ilk 10 ülkenin dijital konuda ihracat yaptıklarını görüyoruz. Türkiye 42. sırada, artırmalıyız. Bunu Türkiye'deki gençlerle yapacağız. Bu projenin sahibi gençler. Onları ne kadar ileriye taşırsa biz de ileriye gideceğiz. Türkiye'nin yaş ortalaması 29. Yaşlanan bir Avrupa var. Bu bir fırsat aslında. Dijital eğitim alan gençler Türkiye'yi ileriye taşıyacak" dedi.

LONDRA'DAN BAĞLANDI

Protokol törenine Londra'dan görüntülü bağlanan Facebook Türkiye Kamu Politikaları Başkanı Çağatay Pekyörür ise istasyonun 4 temel amacı olduğunu söyledi. Sınırları aşan KOBİ'lerle dijital ihracat yöntemlerini anlatmayı; sivil toplum programıyla daha çok kişiye ve fonlara ulaşma imkanını artırmayı; kod yazma programıyla program geliştiricilerinin bir araya getirilmesini amaçlayacaklarını aktaran Pekyörür, gazeteci eğitimi ve yurttaş gazete ile ise profesyonel gazeteciliğin yanı sıra ifade özgürlüğünü geliştirmeye amaçladıklarını bildirdi.

Merkez nasıl çalışacak?

İzmir İstasyon, Türkiye’nin farklı şehirlerindeki insanları, toplulukları ve işletmeleri bir araya getirerek onların büyümek için ihtiyaç duydukları becerilere, kaynaklara ve bilgilere erişmelerine yardımcı olacak. KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijitalleşme yoluyla ulusal ve uluslararası pazarda rekabetçi bir konuma erişmesine katkı koyacak eğitimlere ve etkinliklere ev sahipliği yapacak. Merkez’de tüm bireylerin, işletmelerin, toplulukların ve STK’ların dijital dünyada kendilerini geliştirebilmeleri adına online alanlar üzerinden ihracat stratejileri geliştirme, dijital pazarlama araçlarını kullanma, Facebook ürünleri alanında bilgi edinme ve dijital iletişim aracılığıyla büyüme gibi bir dizi farklı konuda eğitim programı ve atölye çalışmaları düzenlenecek. Farklı sosyal gruplara ve topluluklara bir araya gelerek fikir paylaşımında bulunabilecekleri ve çalışabilecekleri fiziksel bir alan sunulurken, aynı zamanda şehirdeki işletmelere küresel pazarlara ulaşmaları ve iş arayışında olan bireylere iş bulmaları için de destek olunacak. İstanbul ve İzmir’in fiziksel alanları merkez olarak öne çıktığı proje, Samsun, Denizli, Kırklareli, Adana, Mersin, Van, Trabzon, Bursa, Ankara, Diyarbakır ve Gaziantep’te de başlayacak.