GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
29 Ekim 2023 Pazar 09:25

Atatürk'ün en büyük eseri 100 yaşında!

Atatürk’ün yaktığı Cumhuriyet meşalesi, 100 yıldır yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. Bugün 81 milyon, istiklalden istikbale yürüyüşün yıl dönümünü kutlayacak.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Kurtuluş Savaşı'nda yedi düveli dize getirdi, sıra ülkeyi çağdaş bir rejime kavuşturmaya gelmişti. O büyük devrimin adı da ‘'Cumhuriyet'' oldu. Atatürk, parçalanmış ve yokluk içindeki bir imparatorluktan, tüm dünyanın saygı duyduğu, çağdaş bir devlet yarattı. Cumhuriyet'e giden yol, zorluklarla dolu olsa da yılmadı. O yolun kilometre taşları ise şöyle oldu:


Anadolu işgal altındaydı. Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a adım attı, kurtuluş ateşini yaktı. Zafer üstüne zafer kazanırken,  Cumhuriyet'e giden yolun taşlarını da döşedi. Bunun ilk adımı ise 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılışı oldu. Yeni bir anayasa hazırlandı. 1923'te ise sıra; Cumhuriyet'in ilan edilmesine gelmişti.

28 Ekim 1923 günü Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Fethi Okyar ve Kazım Özalp'i Çankaya Köşkü'nde yemeğe davet etti. “Efendiler, yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz” dedi. O gece İsmet İnönü ve Mustafa Kemal sabaha kadar Meclis'e sunulacak taslak üzerinde çalıştı. İki arkadaş, Cumhuriyet için baş başa verdi. Türkiye'nin kaderi ve yönetim biçimi şekillendi… Atatürk, metnin ilk maddesine şunu yazdı: “Türkiye Devleti'nin hükümet şekli Cumhuriyet'tir.”

MECLİS'TE SEVİNÇ
29 Ekim 1923 günü ise Meclis, saat 18.00'de toplandı. Genel Kurul sıralarında 158 milletvekili vardı. İnönü, Meclis'e Anayasa'nın birinci maddesinin ‘Cumhuriyet' olarak değiştirilmesi teklifini sundu. Teklif oy birliğiyle kabul edildi. Bütün milletvekilleri ayağa fırlayıp üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırdı… Falih Rıfkı Atay, o anda Meclis'te yaşanan heyecanı ‘'Oylamada yanımda bulunan Osmanlı'nın dahiliye vekili Hazım Bey'i hatırlıyorum. ‘Kabul edenler' diye sorulunca iki elini birden kaldırdı” diye anlatacaktı.

ATATÜRK OY BİRLİĞİYLE SEÇİLDİ
Artık Cumhuriyet ilan edilmişti. Sıra Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı'nı seçmeye geldi. 158 milletvekilinin aklında tek bir isim vardı: Mustafa Kemal Atatürk…

Oylama sonrası, Atatürk 158 oyla Cumhurbaşkanı seçildi. Alkışlar arasında kürsüye çıktı ve ilk konuşmasında “Daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mutlu, başarılı ve galip olacaktır” dedi.

BİTMEYEN BÜYÜK COŞKU
Sokaklarda ise  coşku vardı. Meclis'in önünde toplanan vatandaşlar Mustafa Kemal'i sevgi gösterileriyle karşıladı. Yurdun dört bir yanında 101 pare top atışı yapıldı. Bağımsızlığın simgesi Cumhuriyet, milletin en büyük bayramı oldu. Tüm unutturma çabaları ve kısıtlamalara rağmen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı her yıl artan bir coşkuyla kutlanmaya devam ediliyor.


Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacak
Cumhurbaşkanı unvanıyla kürsüye çıkan Mustafa Kemal Paşa'nın Meclise hitabı TBMM kayıtlarında şöyle yer aldı:

“Türkiye Cumhuriyeti, dünya devletleri arasında tuttuğu yere layık olduğunu eserleriyle ispat edecektir. Arkadaşlar; bu yüksek rejimi yaratan Türk milletinin son dört yıl içinde kazandığı zafer, bundan sonra da birkaç misli olmak üzere kendini gösterecektir. Bendeniz, kazandığım bu güven ve itimada layık olmak için pek önemli gördüğüm bir noktadaki ihtiyacı arz etmek mecburiyetindeyim. O ihtiyaç, yüce heyetinizin şahsıma karşı gösterdiği sevgi, güven ve desteğin devamıdır. Ancak bu sayede ve Tanrı'nın yardımıyla, bana verdiğiniz ve vereceğiniz görevleri en iyi şekilde yapabileceğimi ümit ediyorum. Daima sayın arkadaşlarımın ellerine çok samimi ve sıkı bir şekilde yapışarak, kendimi onların şahıslarından bir an bile uzak görmeyerek çalışacağım. Daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.”