GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
13 Ekim 2024 Pazar 14:13

Asgari ücretle ilgili dikkat çeken tahmin!

Yılbaşı yaklaştıktça asgari ücretin ne kadar olacağı ve memurlar ile emeklilere ne kadar zam yapılacağı tartışılmaya başlandı. Bundan önce asgari ücretle ilgili tahminleri ile dikkatleri çeken sosyal güvenlik uzmanlarının son açıklamaları çalışanlarda hayal kırıklığı yaratıyor

Milyonlarca çalışan, 2025'te asgari ücrete yapılacak zammı merakla beklerken, beklentiler ile uzman tahminleri arasındaki farklar dikkat çekiyor. İşçiler, en az yüzde 40 zam beklerken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un açıkladığı tahminler işçileri hayal kırıklığına uğrattı.

Türkiye’nin 2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program’da 2024 sonu enflasyon hedefi yüzde 41,5 olarak belirlendi. Bu nedenle işçilerin zam beklentisi de yüzde 40 ve üzerinde. Ancak uzmanların tahminleri bu beklentilerden oldukça farklı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, yaptığı açıklamada, 2025’te asgari ücrete en iyi ihtimalle yüzde 25-30 oranında zam yapılabileceğini belirtti. Erdursun, bu zam oranıyla asgari ücretin 22 bin lira seviyelerine çıkabileceğini söyledi. Çalışanların yüzde 70 zam taleplerinin gerçekçi olmadığını vurgulayan Erdursun, "Bu tür büyük zamlar mümkün değil" dedi.

Erdursun, hükümetin enflasyon ve ekonomik hedeflerine bakıldığında, daha yüksek zam oranlarının olasılık dışı olduğunu ve zam oranlarının yüzde 20-30 aralığında olabileceğini ifade etti. Bu oranlara göre asgari ücretin:

Yüzde 20 zamla 20.400 TL,

Yüzde 25 zamla 21.250 TL,

Yüzde 30 zamla 22.100 TL seviyesine çıkabileceği öngörülüyor.

Bu tahminler, milyonlarca işçinin beklentilerinin altında kaldığı için endişe yaratmaya devam ediyor