GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
10 Mayıs 2024 Cuma 12:38

Arkeolojik SİT Alanı'na komşu maden ocağı!

İzmir'deki maden ocağı girişimlerine bir yenisi daha eklendi. Menderes'te Arkeolojik SİT Alanı'na sadece 50 metre uzaklıktaki bölgede kalker ocağı kurmak için bakanlığa başvuru yapıldı. Firmanın daha önceki başvurusu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşüne istinaden sonlandırılmıştı. 

SONKALEİZMİR - Aslar Beton isimli firma Menderes'te 83,68 hektarlık orman arazisinde kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurmak için bakanlığa başvurmuştu. Projeye dair ÇED süreci Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görüşüne istinaden sonlandırılmıştı. 

Firmadan projeye dair yeni bir hamle geldi. Proje alanı 24,68 hektara, tesisin kapasitesi ise 1 milyon tona düşürülerek Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yeni başvuru yapıldı. 

ARKEOLOJİK SİT ALANINA KOMŞU!
Kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için belirlenen alan Özbey ve Yeniköy Mahallelerine komşu konumda. ÇED alanına en yakın yapının uzaklığı ise 780 metre. Ocağın kurulmak istendeği orman arazisinin sadece 50 metre kuzeydoğusunda ise 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı bulunuyor. 

PATLAYICI KULLANILACAK!
ÇED dosyasındaki bilgilere göre tesiste açık ocak tekniği kullanılacak. İş makineleri ile yüzeysel örtünün kaldırımasının ardından madeni çıkarmak için patlayıcı kullanılacak. Maden ocağında yılda 1 milyon ton, kırma eleme tesinde ise 380 bin ton üretim yapılması planlanıyor. 


Bakanlık, 41 milyon 200 bin TL'lik projeye dair ÇED sürecinin başladığını duyurdu.