Mustafa AKBAŞ/SONKALE- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, VW’nin yeni üretim tesisi için Türkiye ve Bulgaristan arasında yaşanan rekabete ilişkin Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung'a (FAZ) konuştu. Volkswagen ile devam eden müzakereleri yürüten Arda Ermut, Türkiye'nin avantajlı olduğu noktalara dikkat çekerek, fabrikanın sadece yatırım olarak değil sembolik olarak da taşıdığı önemi vurguladı. Yılda yaklaşık 67 bin araçlık satışla VW'nin Türkiye'de en çok tercih edilen marka olduğunu, ek olarak bünyesindeki Skoda'nın da yılda 21 bin araç sattığını belirten Ermut, buna rağmen VW’nin Türkiye’de üretimi olmayan tek şirket olduğuna dikkat çekti. Ermut, Volkswagen’in Türkiye'yi sadece bir pazar olarak değil aynı zamanda üretim merkezi olarak görmesini umduklarını belirterek, "Diğer 5 büyük buradaysa niye Volkswagen da gelmesin" dedi.
100 milyon euro’luk teşvik iddiası
Alman gazetesi FAZ ise Hannover'deki Transporter modellerinin üretimini Ford'un Gölcük'teki fabrikasına kaydıracak VW’nin Skoda ve Seat'ların üretileceği tamamen yeni fabrikasını ise nereye kuracağını henüz netleştirmediğini yazdı. İzmir yakınlarında (Torbalı) 2001 yılına kadar Opel'in bulunduğu 40 hektarlık araziyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü aktaran FAZ, Türk hükümetinin yaklaşık 100 milyon euro’luk teşvik planının da görüşmelerde ele alındığını bildirdi. Alman gazetesi, bu yatırım konusunda Türkiye ile Bulgaristan arasında henüz bir tercihte bulunmayan VW Denetleme Kurulu’nun kesin kararını Kasım ayında açıklayacağını duyurdu.
“En uygun yer Torbalı” dedi ama…
Alman gazetesine yansıyan bu bilgiler İzmir’de büyük beklenti yarattı. DHA’ya konuşan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, kara ve demiryolu bağlantıları, limana ve havaalanına yakınlığı, yan sanayi ve yetişmiş iş gücünün varlığı nedeniyle VW’nin yatırımı için en uygun yerin Torbalı olduğunu söyledi. Olgun, üzerinde durulan Torbalı’daki 40 hektarlık Opel’in eski arazisinde 2000'li yılların başına kadar çok önemli üretim yapıldığını hatırlattı. Şuan arazinin Opel'in deposu olarak durduğunu söyledi.
2008’den bu yana Mustafakemalpaşa’da pusudalar
Ancak, 5 bin kişilik istihdam sağlayacak, Cumhurbaşkanlığı'nın da devrede olduğu bu yatırımla ilgili kafa karıştıran başka bilgilere ulaşıldı. Alman devi VW’nin Torbalı’dan çok çok önce otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa’da girişimlere başladığı ortaya çıktı. Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi’nde 2008 yılından bu yana fizibilite çalışmaları yürüten VW’nin organize sanayi bölgesi civarını hedeflediği öğrenildi. Yaklaşık 10 yıldır bölgede yatırım yapacağı beklentisi yaratan VW’nin en son Mustafakemalpaşa’nın Boğazköy ve Kosova mahallerine kayıtlı toplam 400 hektarlık arazide yoğunlaştığı ifade edildi.
Bakanlıklara bile başvurdular
VW’nin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na ise bu arazinin ağaçlandırma durumu ve toprak yapısını sorduğu bildirildi. Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin hemen yanı başında yer alan 400 hektarlık arazinin 28 hektarlık kısmının ağaçlık olduğu, geri kalan 372 hektarlık bölümün ise tarım niteliği taşımadığı ve yatırıma uygun olduğu belirtildi. Alman otomotiv devi VW’nin Bulgaristan yerine Türkiye’yi tercih etmesi durumunda fabrikayı büyük ihtimalle Mustafakemalpaşa’daki bu araziye kuracağı öne sürüldü.
Skoda ve Seat üretilecek
2022 yılında faaliyete geçmesi beklenen VW’nin Türkiye fabrikasına yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlanması bekleniyor. Grubun bünyesindeki birden fazla markanın modellerini üretecek fabrikada, ilk etapta bantlardan Skoda Karoq ve Seat Ateca’nın inmesi planlanıyor. Söz konusu iki model şuan VW grubu markalarından Skoda’nın Çekya’daki Kvasiny tesisinde üretiliyor. Kvasiny’deki üretimin Türkiye’ye kaydırılmasının ardından ise Alman markanın Almanya’daki Emden ve Hannover fabrikalarını elektrikli modellere ayırarak Passat’ın üretimini Kvasiny’e çekeceği belirtiliyor.